Articolul precedentSamuel
  Articolul următorNăscută din nou

  Cinsteşte pe tatăl tău şi pe mama ta

  „Să cinsteşti pe tatăl tău şi pe mama ta!” – este cea dintâi poruncă însoţită de o făgăduinţă – „ca să fii fericit şi să trăieşti multă vreme pe pământ.” – Efeseni 6:2,3

  Studiile arată că armonia generală a familiei depinde de sănătatea (fizică şi mintală) şi, drept consecinţă, de longevitatea membrilor ei. Înţelegem că interacţiunile pozitive din cadrul familiei includ respectul părinţilor faţă de copii, precum şi ascultarea şi respectul copiilor faţă de părinţi, fapt în concordanţă cu promisiunea biblică din versetul de astăzi.

  Scripturile menţionează în multe versete copii care şi-au respectat părinţii. Cinstirea părinţilor este foarte importantă, de aceea a şi fost inclusă în Decalog (Exodul 20:12). Profetul Ieremia enumeră binecuvântări semnificative ca rezultat al ascultării de părinţi (Ieremia 35:18,19). Înţeleptul Solomon declară: „Un fiu înţelept ascultă învăţătura tatălui său, dar batjocoritorul n-ascultă mustrarea” (Proverbele 13:1).

  Isus i-a condamnat ferm (Matei 15:3-9) pe aceia care invocau scuze legale pentru a nu-şi ajuta părinţii. Legiuitorii religioşi din timpul Său au făcut ajustări pentru a ocoli poruncile lui Dumnezeu. Ei foloseau conceptul korban pentru a denumi lucrurile consacrate lui Dumnezeu sau templului. Cu o asemenea clasificare, ei blocau orice fel de transfer al proprietăţii către un alt beneficiar. Astfel că orice preot, cărturar sau fariseu îşi putea declara proprietăţile şi resursele korban. Când o mamă sau un tată avea nevoie de ajutor, fiul putea să spună: „Nu pot să te ajut cu nimic, pentru că tot ce am este korban!” Era vorba de un subterfugiu legal pentru a evita obligaţia morală a îngrijirii părinţilor.

  Apostolul Pavel îi include pe „neascultătorii de părinţi” printre decăzuţii zilelor din urmă: iubitori de sine, lacomi, lăudăroşi, trufaşi, blasfematori, nerecunoscători, nesfinţi, fără dragoste firească, neiertători, calomnioşi, fără control de sine, brutali, neiubitori de bine, trădători etc. (2 Timotei 3:2).

  Când ne gândim cât de dificilă este sarcina de părinte, cum ar fi să împlinească diferitele nevoi aflate mereu în schimbare, iar aceasta fără să primească niciun fel de recunoştinţă, nu putem trage altă concluzie decât că fiii şi fiicele trebuie să-şi respecte părinţii prin ascultare şi dragoste. E adevărat, există şi cazuri în care părinţii nu-şi iubesc copiii şi poate chiar îi rănesc sau îi exploatează. Dar cei mai mulţi părinţi îşi folosesc autoritatea în mod corect şi se comportă adecvat poruncilor divine.

  Astăzi, să ne cinstim părinţii, urmând porunca Domnului: „Copii, ascultaţi de părinţii voştri în toate lucrurile, căci lucrul acesta place Domnului” (Coloseni 3:20)!

  Cinsteşte pe tatăl tău şi pe mama ta - Devotional familie. Astăzi, să ne cinstim părinţii, urmând porunca Domnului: „Copii, ascultaţi de părinţii voştri în toate lucrurile, căci lucrul acesta place Domnului” (Coloseni 3:20)!
  Julian Melgosa și Laura Fidanza
  Aceste meditaţii zilnice sunt pe teme care îţi pot consolida stima de sine şi relaţiile de familie, dar te pot şi ajuta să-ţi cristalizezi valorile. Mai mult, aceste mesaje te vor sprijini în lupta cu anxietatea sau cu depresia, trăind cu certitudinea salvării prin harul lui Dumnezeu. Autorii sunt doi psihologi creştini cu experienţă, care oferă citate şi promisiuni biblice adecvate pentru îngrijorările şi durerile cotidiene, ce pot fi diminuate prin influenţa divină a Sfintelor Scripturi.

  Din aceeași categorie

  Comportamentul şi gândirea

  Alege acțiuni nobile, oneste, responsabile și cinstite, care arată respect și apreciere față de alții și în special împlinesc nevoile cuiva. Gândurile și faptele sunt legate atât de strâns încât se determină reciproc. Prin faptele tale vei împlini voia Domnului.

  Mintea şi comportamentul

  Soluția la toate provocările noastre nu este să ne îngrijorăm pentru că ne îngrijorăm, ci să renunțăm la aceste gânduri, să le înlocuim cu altele care edifică și duc spre o rezolvare. Astăzi supune-ți gândurile lui Isus Hristos și rezultatele te vor surprinde!

  Un duh de putere

  În caz de timiditate, de lipsă de motivație sau de oricare altă barieră ai putea întâlni, Domnul este gata să-ți dea puterea de a rezolva lucrurile. El îți dă puterea dragostei și a unei minți sănătoase și echilibrate pentru a lua cele mai bune decizii. Fie ca Domnul să-ți dea aceste daruri chiar astăzi!

  Fii curajos!

  Astăzi, Dumnezeu este la fel de puternic ca atunci. El îți știe situația, fricile, îndoielile, punctele tari și punctele slabe. El este pregătit să-ți inspire curaj și acțiune până când teama ta se va risipi.

  Publicate astăzi

  Cinci fecioare înțelepte

  Cine se mulțumește să memoreze va ajunge să se creadă înțelept, dar va descoperi că prea multe bagaje, fără a fi organizate, sunt nu doar inutile, ci chiar dăunătoare. Există oameni ne­buni care știu pe de rost volume întregi, dar există și înțelepți care nici măcar nu știu să citească. Cine a găsit un om înțelept să-l păstreze în apropierea lui; informație ne oferă toți roboții planetei.

  Domnul poartă de grijă

  Data viitoare când vei avea de înfruntat o încercare, nu te gândi prea mult la multiplele căi prin care ai putea eșua. În schimb, roagă-te lui Dumnezeu pentru succes. El nu este niciodată prea ocupat să ne audă rugăciunile și este gata să intervină, dacă Îl rugăm.

  Comportamentul şi gândirea

  Alege acțiuni nobile, oneste, responsabile și cinstite, care arată respect și apreciere față de alții și în special împlinesc nevoile cuiva. Gândurile și faptele sunt legate atât de strâns încât se determină reciproc. Prin faptele tale vei împlini voia Domnului.

  Fii „părinte de suflet”!

  Doamne, deschide-mi ochii și inima față de copiii și tinerii bisericii tale și folosește-te de ceea ce sunt și am pentru a-i face oamenii Tăi valoroși! PROVOCARE: Roagă-te măcar săptămânal, pe nume, pentru copiii și tinerii din biserica ta! Alege măcar unul dintre ei și învață-l practic să slujească!

  Az előítélet növekedése

  „Ne csodálkozzatok, atyámfiai, ha gyűlöl titeket a világ. Mi tudjuk, hogy általmentünk a halálból az...