Articolul precedentExemple mici, lecții mari
  Articolul următorVizită la o închisoare

  Un exemplu de succes

  Îmi aduc aminte de credinţa ta neprefăcută, care s-a sălăşluit întâi în bunica ta, Lois, şi în mama ta, Eunice, şi sunt încredinţat că şi în tine. – 2 Timotei 1:5

  Dr. Christopher Trotter, un cercetător de la Universitatea Monash, din Melbourne (Australia), este expert internaţional în învăţarea indirectă, sau învăţarea prin imitaţie. Majoritatea studiilor sale s-au desfăşurat în comunităţi penitenciare. În loc să folosească metode tradiţionale (premii, pedepse, ameninţări și recompense), care în general dau rezultate foarte slabe printre deţinuţi, Trotter a folosit metoda învăţării indirecte, sau prin imitaţie. Foarte curând, aceasta a fost exstinsă la multe instituţii de detenţie.

  Cum funcţionează învăţarea indirectă? Ofiţerii de reeducare prezintă comportamentele pozitive, de exemplu, ale celor care sunt punctuali, oneşti şi de încredere, care îşi termină treaba începută, care respectă simţămintele altora, care le urată empatie celor care sunt în suferinţă, care se exprimă împotriva comportamentului criminal, îşi susţin prietenii şi colegii nedelincvenţi, care laudă avantajele vieţii de familie şi valoarea muncii, răspunzând pozitiv la intenţiile altora şi care menţionează consecinţele bune ale trăirii în acord cu prevederile legale. Rezultatele sunt notabile: deţinuţii tind în general să copieze asemenea comportamente. Acest sistem funcţionează atât la deţinuţii cu sentinţe uşoare, cât şi la cei cu condamnări grele; atât la bărbaţi, cât şi la femei. În concluzie, exemplul pozitiv, fără să fie nevoie de predici sau de ameninţări, duce la un comportament mai bun al participanţilor la studiu decât al celor care nu sunt expuşi la un exemplu bun.

  Potrivit Bibliei, comportamentele, convingerile, valorile morale şi credinţa pot fi Iransmise şi ele prin învăţare indirectă. Textul de astăzi este un exemplu în acest sens. Apostolul Pavel declară că tânărul Timotei este un produs al exemplului dintr-un mediu spiritual bogat. Fără îndoială că băiatul Timotei observase comportamentul mamei sale, Eunice, şi a bunicii sale Lois. Aceste femei trebuie să-i fi oferit un extraordinar exemplu de viaţă, de rugăciune şi acţiune, dându-I slavă lui Dumnezeu şi ajutându-şi semenii aflaţi în nevoi materiale şi spirituale. Încă de copil, Timotei trebuie să fi fost un martor atent al unor asemenea exemple, pe care s-a străduit să le urmeze în restul vieţii sale.

  Dacă ai copii, adu-ţi aminte că efectul exemplului tău este mai eficient şi mai de durată decât o discuţie convingătoare şi logică. Dă dovadă de un comportament exemplar înaintea celorlalţi membri din familie şi din cercul social în care te afli şi observă rezultatele binecuvântate de Dumnezeu.

  Un exemplu de succes - Devotional familie. Adu-ţi aminte că efectul exemplului tău este mai eficient şi mai de durată decât o discuţie convingătoare şi logică. Dă dovadă de un comportament exemplar înaintea celorlalţi membri din familie şi din cercul social în care te afli şi observă rezultatele binecuvântate de Dumnezeu.
  Julian Melgosa și Laura Fidanza
  Aceste meditaţii zilnice sunt pe teme care îţi pot consolida stima de sine şi relaţiile de familie, dar te pot şi ajuta să-ţi cristalizezi valorile. Mai mult, aceste mesaje te vor sprijini în lupta cu anxietatea sau cu depresia, trăind cu certitudinea salvării prin harul lui Dumnezeu. Autorii sunt doi psihologi creştini cu experienţă, care oferă citate şi promisiuni biblice adecvate pentru îngrijorările şi durerile cotidiene, ce pot fi diminuate prin influenţa divină a Sfintelor Scripturi.

  Din aceeași categorie

  Empatia

  Găseşte astăzi pe cineva cu care să empatizezi. Încearcă să-i oferi uşurare în durerea sa. Rămâi deschis la această posibilitate ca cei din jur să-şi poată împlini nevoile prin empatia ta. Pe lângă binele pe care îl faci altora, tu însuţi vei primi o recoltă de beneficii în ce priveşte bunăstarea fizică, psihică şi morală.

  Cuvintele care zidesc

  Dacă eşti în ceartă cu cineva din cauza cuvintelor tale (sau din oricare alt motiv), nu lăsa să treacă prea mult timp până când rezolvi acest lucru - cere iertare! Acest lucru contribuie la sănătatea ta mintală şi morală.

  O generație de înţelepţi

  Tu poţi deveni un mijloc prin care cei bătrâni să primească răspuns la cererea lor pentru ocrotire. E posibil ca Dumnezeu să te cheme să uşurezi poverile unui vârstnic care este sau nu un membru al familiei tale.

  Bunicuţa

  Despre bunici se spune că nepoţii sunt ca o coroană pentru el. Despre copii, textul spune că părinţii sunt mândri de ei. Toţi suntem incluşi în acest text, chiar dacă nu toţi suntem părinţi sau bunici, toţi suntem copii şi toţi trebuie să avem un respect profund faţă de generaţiile trecute.

  Publicate astăzi

  Trei solii îngerești

  Dacă citești și te frămânți, încă nu-i târziu, ia o decizie corectă! Recitește cele Trei Solii Îngerești din Apocalipsa 14. Meditează mai mult la semnificația mesajului și consideră că trebuie să iei o decizie.

  Speranța – piesa lipsă

  Dumnezeu știa că dacă ea ar fi început ziua cu El, studiind din Cuvântul Său, acest lucru i-ar fi adus speranța care îi lipsea. Dumnezeu, prin Cuvântul Lui, ne va aduce și nouă speranța de care avem nevoie.

  Empatia

  Găseşte astăzi pe cineva cu care să empatizezi. Încearcă să-i oferi uşurare în durerea sa. Rămâi deschis la această posibilitate ca cei din jur să-şi poată împlini nevoile prin empatia ta. Pe lângă binele pe care îl faci altora, tu însuţi vei primi o recoltă de beneficii în ce priveşte bunăstarea fizică, psihică şi morală.

  Să fim o echipă!

  Părinte ceresc, vreau ca familia mea să lucreze ca o adevărată echipă! PROVOCARE: Ia-ți timp astăzi să descoperi potențialul copilului tău și rolul care i se potrivește cel mai bine în familia voastră!

  Bűnbetegek orvossága

  „Miért ostorozzalak tovább, holott a bűnt növelitek? Minden fej beteg, és minden szív erőtelen. Tetőtől...