Articolul precedentExemple mici, lecții mari
  Articolul următorVizită la o închisoare

  Un exemplu de succes

  Îmi aduc aminte de credinţa ta neprefăcută, care s-a sălăşluit întâi în bunica ta, Lois, şi în mama ta, Eunice, şi sunt încredinţat că şi în tine. – 2 Timotei 1:5

  Dr. Christopher Trotter, un cercetător de la Universitatea Monash, din Melbourne (Australia), este expert internaţional în învăţarea indirectă, sau învăţarea prin imitaţie. Majoritatea studiilor sale s-au desfăşurat în comunităţi penitenciare. În loc să folosească metode tradiţionale (premii, pedepse, ameninţări și recompense), care în general dau rezultate foarte slabe printre deţinuţi, Trotter a folosit metoda învăţării indirecte, sau prin imitaţie. Foarte curând, aceasta a fost exstinsă la multe instituţii de detenţie.

  Cum funcţionează învăţarea indirectă? Ofiţerii de reeducare prezintă comportamentele pozitive, de exemplu, ale celor care sunt punctuali, oneşti şi de încredere, care îşi termină treaba începută, care respectă simţămintele altora, care le urată empatie celor care sunt în suferinţă, care se exprimă împotriva comportamentului criminal, îşi susţin prietenii şi colegii nedelincvenţi, care laudă avantajele vieţii de familie şi valoarea muncii, răspunzând pozitiv la intenţiile altora şi care menţionează consecinţele bune ale trăirii în acord cu prevederile legale. Rezultatele sunt notabile: deţinuţii tind în general să copieze asemenea comportamente. Acest sistem funcţionează atât la deţinuţii cu sentinţe uşoare, cât şi la cei cu condamnări grele; atât la bărbaţi, cât şi la femei. În concluzie, exemplul pozitiv, fără să fie nevoie de predici sau de ameninţări, duce la un comportament mai bun al participanţilor la studiu decât al celor care nu sunt expuşi la un exemplu bun.

  Potrivit Bibliei, comportamentele, convingerile, valorile morale şi credinţa pot fi Iransmise şi ele prin învăţare indirectă. Textul de astăzi este un exemplu în acest sens. Apostolul Pavel declară că tânărul Timotei este un produs al exemplului dintr-un mediu spiritual bogat. Fără îndoială că băiatul Timotei observase comportamentul mamei sale, Eunice, şi a bunicii sale Lois. Aceste femei trebuie să-i fi oferit un extraordinar exemplu de viaţă, de rugăciune şi acţiune, dându-I slavă lui Dumnezeu şi ajutându-şi semenii aflaţi în nevoi materiale şi spirituale. Încă de copil, Timotei trebuie să fi fost un martor atent al unor asemenea exemple, pe care s-a străduit să le urmeze în restul vieţii sale.

  Dacă ai copii, adu-ţi aminte că efectul exemplului tău este mai eficient şi mai de durată decât o discuţie convingătoare şi logică. Dă dovadă de un comportament exemplar înaintea celorlalţi membri din familie şi din cercul social în care te afli şi observă rezultatele binecuvântate de Dumnezeu.

  Un exemplu de succes - Devotional familie. Adu-ţi aminte că efectul exemplului tău este mai eficient şi mai de durată decât o discuţie convingătoare şi logică. Dă dovadă de un comportament exemplar înaintea celorlalţi membri din familie şi din cercul social în care te afli şi observă rezultatele binecuvântate de Dumnezeu.
  Julian Melgosa și Laura Fidanza
  Aceste meditaţii zilnice sunt pe teme care îţi pot consolida stima de sine şi relaţiile de familie, dar te pot şi ajuta să-ţi cristalizezi valorile. Mai mult, aceste mesaje te vor sprijini în lupta cu anxietatea sau cu depresia, trăind cu certitudinea salvării prin harul lui Dumnezeu. Autorii sunt doi psihologi creştini cu experienţă, care oferă citate şi promisiuni biblice adecvate pentru îngrijorările şi durerile cotidiene, ce pot fi diminuate prin influenţa divină a Sfintelor Scripturi.

  Din aceeași categorie

  Dreptatea

  Toţi cei care „flămânzesc şi însetează după neprihănire” sunt numiţi „ferice”. Dumnezeu îi numeşte oameni fericiţi. Înţelegi acest lucru? Ei vor fi categoric săturaţi în virtutea dreptăţii divine.

  Struguri pentru export

  Dreptatea şi neprihănirea sunt principiile care susţin tronul lui Dumnezeu, împreună cu dragostea şi mila. El aşteaptă aceste roade în viaţa ta şi în viaţa mea. Le va găsi?

  Întâlnirea

  Îi putem permite lui Dumnezeu să-Şi arate dreptatea şi mila prin viaţa noastră. Când suntem uniţi cu El, putem reflecta caracterul Său şi vom deveni tot mai asemănători cu El. Eşti gata pentru o asemenea întâlnire?

  Mila

  Niciun blestem nu a lost invocat Mântuitorul asupra soldaţilor care se purtau cu El cu atâta asprime. Hristos i-a compătimit. El a şoptit doar o cerere pentru iertarea lor. El ne cere şi nouă: „Fiţi dar milostivi, cum şi Tatăl vostru este milostiv”.

  Publicate astăzi

  Primii patru oameni din lume

  Resentimentele cresc în timp dacă nu suntem atenți și dacă nu păstrăm o legătură deplină cu Dumnezeu.

  În fiecare zi, un capitol

  Dumnezeu ne promite că nu ne va „lăsa” și nu ne va „părăsi”, indiferent de circumstanțe. Am simțit conducerea divină – am văzut o schimbare care conducea spre creștere spirituală.

  Dreptatea

  Toţi cei care „flămânzesc şi însetează după neprihănire” sunt numiţi „ferice”. Dumnezeu îi numeşte oameni fericiţi. Înţelegi acest lucru? Ei vor fi categoric săturaţi în virtutea dreptăţii divine.

  Paşte mieluşeii şi oiţele mele!

  Doamne, dă-ne înțelepciune să fim buni mentori și pune în inima noastră iubire față de copiii și tinerii bisericii Tale! PROVOCARE: Încearcă astăzi să înveți numele tuturor copiilor și tinerilor din biserica ta! Apoi, roagă-te pentru fiecare nume în parte!

  Jellem, amit a világ elismer

  "Legyetek feddhetetlenek és tiszták, Isten szeplőtlen gyermekei az elfordult és elvetemedett nemzetség közepette, akik közöttfényletek,...