Articolul precedentExemple mici, lecții mari
  Articolul următorVizită la o închisoare

  Un exemplu de succes

  Îmi aduc aminte de credinţa ta neprefăcută, care s-a sălăşluit întâi în bunica ta, Lois, şi în mama ta, Eunice, şi sunt încredinţat că şi în tine. – 2 Timotei 1:5

  Dr. Christopher Trotter, un cercetător de la Universitatea Monash, din Melbourne (Australia), este expert internaţional în învăţarea indirectă, sau învăţarea prin imitaţie. Majoritatea studiilor sale s-au desfăşurat în comunităţi penitenciare. În loc să folosească metode tradiţionale (premii, pedepse, ameninţări și recompense), care în general dau rezultate foarte slabe printre deţinuţi, Trotter a folosit metoda învăţării indirecte, sau prin imitaţie. Foarte curând, aceasta a fost exstinsă la multe instituţii de detenţie.

  Cum funcţionează învăţarea indirectă? Ofiţerii de reeducare prezintă comportamentele pozitive, de exemplu, ale celor care sunt punctuali, oneşti şi de încredere, care îşi termină treaba începută, care respectă simţămintele altora, care le urată empatie celor care sunt în suferinţă, care se exprimă împotriva comportamentului criminal, îşi susţin prietenii şi colegii nedelincvenţi, care laudă avantajele vieţii de familie şi valoarea muncii, răspunzând pozitiv la intenţiile altora şi care menţionează consecinţele bune ale trăirii în acord cu prevederile legale. Rezultatele sunt notabile: deţinuţii tind în general să copieze asemenea comportamente. Acest sistem funcţionează atât la deţinuţii cu sentinţe uşoare, cât şi la cei cu condamnări grele; atât la bărbaţi, cât şi la femei. În concluzie, exemplul pozitiv, fără să fie nevoie de predici sau de ameninţări, duce la un comportament mai bun al participanţilor la studiu decât al celor care nu sunt expuşi la un exemplu bun.

  Potrivit Bibliei, comportamentele, convingerile, valorile morale şi credinţa pot fi Iransmise şi ele prin învăţare indirectă. Textul de astăzi este un exemplu în acest sens. Apostolul Pavel declară că tânărul Timotei este un produs al exemplului dintr-un mediu spiritual bogat. Fără îndoială că băiatul Timotei observase comportamentul mamei sale, Eunice, şi a bunicii sale Lois. Aceste femei trebuie să-i fi oferit un extraordinar exemplu de viaţă, de rugăciune şi acţiune, dându-I slavă lui Dumnezeu şi ajutându-şi semenii aflaţi în nevoi materiale şi spirituale. Încă de copil, Timotei trebuie să fi fost un martor atent al unor asemenea exemple, pe care s-a străduit să le urmeze în restul vieţii sale.

  Dacă ai copii, adu-ţi aminte că efectul exemplului tău este mai eficient şi mai de durată decât o discuţie convingătoare şi logică. Dă dovadă de un comportament exemplar înaintea celorlalţi membri din familie şi din cercul social în care te afli şi observă rezultatele binecuvântate de Dumnezeu.

  Un exemplu de succes - Devotional familie. Adu-ţi aminte că efectul exemplului tău este mai eficient şi mai de durată decât o discuţie convingătoare şi logică. Dă dovadă de un comportament exemplar înaintea celorlalţi membri din familie şi din cercul social în care te afli şi observă rezultatele binecuvântate de Dumnezeu.
  Julian Melgosa și Laura Fidanza
  Aceste meditaţii zilnice sunt pe teme care îţi pot consolida stima de sine şi relaţiile de familie, dar te pot şi ajuta să-ţi cristalizezi valorile. Mai mult, aceste mesaje te vor sprijini în lupta cu anxietatea sau cu depresia, trăind cu certitudinea salvării prin harul lui Dumnezeu. Autorii sunt doi psihologi creştini cu experienţă, care oferă citate şi promisiuni biblice adecvate pentru îngrijorările şi durerile cotidiene, ce pot fi diminuate prin influenţa divină a Sfintelor Scripturi.

  Din aceeași categorie

  Slujirea lui Dumnezeu (I)

  Dacă Hristos ar veni astăzi, din ce grup ai face parte? Ai ajutat pe cineva care are o nevoie foarte importantă? Le-ai întins o mână de ajutor celor uitaţi şi oropsiţi? Dumnezeu primeşte ajutorul tău şi dragostea ta pentru semeni ca şi când le-ai fi manifestat faţă de El.

  Împarte-ţi pâinea!

  Fă un tur mintal asupra felului în care Dumnezeu ţi-a purtat de grijă de-a lungul anilor. Un mod de a-I mulţumi este să împărţi ceea ce ai cu cineva care este într-o situaţie mai dezavantajată decât tine. „Atunci lumina ta va răsări ca zorile şi vindecarea ta va încolţi repede şi slava Domnului te va însoţi”.

  Canale de binecuvântare

  Dumnezeu ştie bine că secerişul va fi mare, chiar dacă sunt prea puţini lucrători care să fie gata să-l strângă (Luca 10:2). Să-L rugăm pe Domnul astăzi să scoată mai mulţi lucrători în câmpul Său! Să-L rugăm să ne atingă inimile mai mult decât orice altceva!

  Măreţia slujirii

  Isus a amplificat măreţia în slujire atunci când le-a spălat ucenicilor picioarele, chiar înainte de a se da pe Sine jertfă pentru răscumpărarea noastră. Să dăm dovadă de aceeaşi atitudine pe care a avut-o Hristos, încurajând acest fel de măreţie chiar astăzi.

  Publicate astăzi

  Slujirea lui Dumnezeu (I)

  Dacă Hristos ar veni astăzi, din ce grup ai face parte? Ai ajutat pe cineva care are o nevoie foarte importantă? Le-ai întins o mână de ajutor celor uitaţi şi oropsiţi? Dumnezeu primeşte ajutorul tău şi dragostea ta pentru semeni ca şi când le-ai fi manifestat faţă de El.

  Eu sau el

  Doamne, învață-ne să Te iubim mai mult și să căutăm mai întâi Împărăția Ta! PROVOCARE: Roagă-te astăzi pentru copiii fraților tăi de credință care au fost cândva în biserică și acum nu mai sunt! Dacă ai ocazia, reamintește-le un moment frumos din biserică!

  A három angyal üzenete

  „Ímé, én elküldöm néktek Illyést, a prófétát, mielőtt eljön az Úrnak nagy és félelmetes napja.”...

  De ce te implici?

  “Ți s-a arătat, omule, ce este bine, și ce alta cere Domnul dela tine, decât...

  Șase sticle într-un bax

  Fiindcă atât de mult a iubit Dumnezeu... că a dat pe Fiul Său. Pentru că Dumnezeu te iubește, nu te vinde, ci plătește un preț nemăsurat pentru tine. Tu realizezi ce reprezinți în acest univers?