Nevoia de disciplină

  Cine cruţă nuiaua urăşte pe fiul său, dar cine-l iubeşte îl pedepseşte îndată. – Proverbele 13:24

  Olga s-a hotărât să folosească întotdeauna cu fiul ei metoda educaţiei pozitive. De la primii paşi, ea l-a învăţat ce trebuie să facă. Asemenea oricărui copil, câteodată el o asculta, câteodată, nu. Când micuţul urma indicaţiile mamei sale, ea îi adresa cuvinte de laudă, zâmbete şi afecţiune. Alteori îi dădea jucării şi dulciuri. Când nu era ascultător, pur şi simplu îl ignora. Adevărul e că metoda funcţiona foarte bine şi Olga obişnuia să afirme adesea că în cei trei ani de viaţă ai fiului ei nu a fost nevoie niciodată să-l disciplineze. Când primul ei născut avea patru ani, Olga a adus pe lume un al doilea copil. Cel mai mare a început să devină gelos pe fratele lui mai mic şi, o dată, când micuţul dormea, l-a trezit ciupindu-1 şi făcându-1 să urle teribil. Mama, martoră la acest comportament greşit, i-a aplicat imediat o serie de palme.

  Chiar în aceeaşi zi a venit în vizită un prieten de familie şi, surprins când a auzit de incident, a exclamat:

  — Olga, am crezut că niciodată nu îţi pedepseşti copiii şi foloseşti numai condiţionarea pozitivă.

  — Adevărul este că metoda mea e mai eficientă decât pedepsele, dar, în caz de urgenţă, trebuie să folosesc pedeapsa pentru a evita consecinţele grave, a fost răspunsul Olgăi.

  Câteodată, pedeapsa este necesară, în mod deosebit când comportamentul de dorit nu poate fi recompensat, deoarece acesta nu există. Pedeapsa nu trebuie să fie fizică, mai ales când copiii sunt mai mari şi există urmări de genul cauză-efect. De exemplu, pedepsirea unui copil prin interzicerea de a participa la o petrecere sau la o excursie este mai eficientă decât lovirea cu palma. De fapt, Biblia recomandă mai întâi corecţia verbală. „Mustră, ceartă, îndeamnă cu toată blândeţea şi învăţătura” (2 Timotei 4:2). În al doilea rând, promovează tipul de disciplină care scoate în evidenţă consecinţele naturale ale acţiunilor noastre: „Ce seamănă omul, aceea va şi secera” (Galateni 6:7). În al treilea rând, Biblia vorbeşte despre pedeapsa fizică în contextul „certării”: „Nebunia este lipită de inima copilului, dar nuiaua certării o va dezlipi de el” (Proverbele 22:15). Dacă trebuie să-ţi pedepseşti copiii, evită pedeapsa fizică; în schimb, interzice-le anumite privilegii, aceasta fiind o opţiune mai eficientă. Dar cel mai important lucru este să nu-l pedepseşti pe copil cu mânie, ci cu dragoste. Iată cum vorbeşte Domnul despre metoda Sa: „I-am tras cu legături omeneşti, cu funii de dragoste” (Osea 11:4).

  Nevoia de disciplină - Devotional familie. Dacă trebuie să-ţi pedepseşti copiii, evită pedeapsa fizică; în schimb, interzice-le anumite privilegii, aceasta fiind o opţiune mai eficientă. Dar cel mai important lucru este să nu-l pedepseşti pe copil cu mânie, ci cu dragoste.
  Julian Melgosa și Laura Fidanza
  Aceste meditaţii zilnice sunt pe teme care îţi pot consolida stima de sine şi relaţiile de familie, dar te pot şi ajuta să-ţi cristalizezi valorile. Mai mult, aceste mesaje te vor sprijini în lupta cu anxietatea sau cu depresia, trăind cu certitudinea salvării prin harul lui Dumnezeu. Autorii sunt doi psihologi creştini cu experienţă, care oferă citate şi promisiuni biblice adecvate pentru îngrijorările şi durerile cotidiene, ce pot fi diminuate prin influenţa divină a Sfintelor Scripturi.

  Din aceeași categorie

  Calea răbdării

  Cu toții avem nevoie de o doză în plus de răbdare. Așadar, dacă treci prin dificultăți, probleme, greutăți, gândește-te numai că aceasta poate fi cea mai bună oportunitate de a-ți întări răbdarea. În cele din urmă, când încercarea este depășită, noi sfârșim prin a avea caracterul lui Isus.

  Batjocura şi dispreţul

  Cere astăzi răscumpărarea, și El ți-o va acorda la timpul potrivit și în cea mai bună formă, ca să devii biruitor și mai puternic.

  Greutăţile financiare

  A trebuit să trecem prin multe încercări, dar acestea ne-au dat mari lecții pentru caracter. Am învățat să apreciem puținul pe care îl aveam, să fim foarte flexibili cu hobby-urile, să ne descurcăm cu puțin și să economisim mult, să exersăm permanent autocontrolul și să mulțumim lui Dumnezeu pentru toate lucrurile.

  În luptă, dar nu disperaţi

  Gândeşte-te la cunoscuta zicală: „Când Dumnezeu închide uşa, tot El deschide o fereastră”, care exprimă într-un mod informal gândul principal de astăzi. Dumnezeu mi ne lasă niciodată să ajungem la limită. Doar aşteaptă-L în credinţă pe Iahve şi îţi vei redobândi speranţa.

  Publicate astăzi

  Cinci seturi maximum

  Oricât ți s-ar părea că Diavolul mai are putere, oricât ai avea impresia că el încă mai poate câștiga ceva, ține minte că, odată cu jertfa de pe Golgota, Satana este un dușman învins. El a fost izolat aici pe pământ și aici va sfârși după ce va fi judecat în fața universului întreg. Oricât ar vrea el să ne temem de puterile lui, să știi că el este mai slab decât orice copil care se pleacă pe genunchi și se roagă în numele Mântuitorului Isus. Prin forțele noastre putem să fim oricând învinși, dar în puterea și cu ocrotirea Domnului nostru, niciodată.

  Cea mai dragă mamă

  Îi mulțumesc lui Dumnezeu în fiecare zi pentru binecuvântări. Casa mi-este binecuvântată. Eu sunt binecuvântată și foarte favorizată de Dumnezeul Preaînalt. Mulțumesc, Doamne, pentru binecuvântarea mamelor noastre!

  Calea răbdării

  Cu toții avem nevoie de o doză în plus de răbdare. Așadar, dacă treci prin dificultăți, probleme, greutăți, gândește-te numai că aceasta poate fi cea mai bună oportunitate de a-ți întări răbdarea. În cele din urmă, când încercarea este depășită, noi sfârșim prin a avea caracterul lui Isus.

  Rugăciunea bunicii

  Să ne rugăm astăzi pentru nepoții bisericii: să crească în pace, gustând zilnic iubirea lui Dumnezeu! PROVOCARE: Întâlnește-ți, zilele acestea, nepoții (dacă nu ai nepoți, ai putea vizita un copil care nu are bunici)! Dacă se poate, frământați împreună un cozonac! Oricum, vorbește-le despre dragostea lui Dumnezeu!

  Kövessük Krisztust!

  „Mert úgy vélem, hogy Isten minket, az apostolokat, utolsókul állított, mintegy halálra szántakul: mert látványossága...