Nevoia de disciplină

  Cine cruţă nuiaua urăşte pe fiul său, dar cine-l iubeşte îl pedepseşte îndată. – Proverbele 13:24

  Olga s-a hotărât să folosească întotdeauna cu fiul ei metoda educaţiei pozitive. De la primii paşi, ea l-a învăţat ce trebuie să facă. Asemenea oricărui copil, câteodată el o asculta, câteodată, nu. Când micuţul urma indicaţiile mamei sale, ea îi adresa cuvinte de laudă, zâmbete şi afecţiune. Alteori îi dădea jucării şi dulciuri. Când nu era ascultător, pur şi simplu îl ignora. Adevărul e că metoda funcţiona foarte bine şi Olga obişnuia să afirme adesea că în cei trei ani de viaţă ai fiului ei nu a fost nevoie niciodată să-l disciplineze. Când primul ei născut avea patru ani, Olga a adus pe lume un al doilea copil. Cel mai mare a început să devină gelos pe fratele lui mai mic şi, o dată, când micuţul dormea, l-a trezit ciupindu-1 şi făcându-1 să urle teribil. Mama, martoră la acest comportament greşit, i-a aplicat imediat o serie de palme.

  Chiar în aceeaşi zi a venit în vizită un prieten de familie şi, surprins când a auzit de incident, a exclamat:

  — Olga, am crezut că niciodată nu îţi pedepseşti copiii şi foloseşti numai condiţionarea pozitivă.

  — Adevărul este că metoda mea e mai eficientă decât pedepsele, dar, în caz de urgenţă, trebuie să folosesc pedeapsa pentru a evita consecinţele grave, a fost răspunsul Olgăi.

  Câteodată, pedeapsa este necesară, în mod deosebit când comportamentul de dorit nu poate fi recompensat, deoarece acesta nu există. Pedeapsa nu trebuie să fie fizică, mai ales când copiii sunt mai mari şi există urmări de genul cauză-efect. De exemplu, pedepsirea unui copil prin interzicerea de a participa la o petrecere sau la o excursie este mai eficientă decât lovirea cu palma. De fapt, Biblia recomandă mai întâi corecţia verbală. „Mustră, ceartă, îndeamnă cu toată blândeţea şi învăţătura” (2 Timotei 4:2). În al doilea rând, promovează tipul de disciplină care scoate în evidenţă consecinţele naturale ale acţiunilor noastre: „Ce seamănă omul, aceea va şi secera” (Galateni 6:7). În al treilea rând, Biblia vorbeşte despre pedeapsa fizică în contextul „certării”: „Nebunia este lipită de inima copilului, dar nuiaua certării o va dezlipi de el” (Proverbele 22:15). Dacă trebuie să-ţi pedepseşti copiii, evită pedeapsa fizică; în schimb, interzice-le anumite privilegii, aceasta fiind o opţiune mai eficientă. Dar cel mai important lucru este să nu-l pedepseşti pe copil cu mânie, ci cu dragoste. Iată cum vorbeşte Domnul despre metoda Sa: „I-am tras cu legături omeneşti, cu funii de dragoste” (Osea 11:4).

  Nevoia de disciplină - Devotional familie. Dacă trebuie să-ţi pedepseşti copiii, evită pedeapsa fizică; în schimb, interzice-le anumite privilegii, aceasta fiind o opţiune mai eficientă. Dar cel mai important lucru este să nu-l pedepseşti pe copil cu mânie, ci cu dragoste.
  Julian Melgosa și Laura Fidanza
  Aceste meditaţii zilnice sunt pe teme care îţi pot consolida stima de sine şi relaţiile de familie, dar te pot şi ajuta să-ţi cristalizezi valorile. Mai mult, aceste mesaje te vor sprijini în lupta cu anxietatea sau cu depresia, trăind cu certitudinea salvării prin harul lui Dumnezeu. Autorii sunt doi psihologi creştini cu experienţă, care oferă citate şi promisiuni biblice adecvate pentru îngrijorările şi durerile cotidiene, ce pot fi diminuate prin influenţa divină a Sfintelor Scripturi.

  Din aceeași categorie

  Empatia

  Găseşte astăzi pe cineva cu care să empatizezi. Încearcă să-i oferi uşurare în durerea sa. Rămâi deschis la această posibilitate ca cei din jur să-şi poată împlini nevoile prin empatia ta. Pe lângă binele pe care îl faci altora, tu însuţi vei primi o recoltă de beneficii în ce priveşte bunăstarea fizică, psihică şi morală.

  Cuvintele care zidesc

  Dacă eşti în ceartă cu cineva din cauza cuvintelor tale (sau din oricare alt motiv), nu lăsa să treacă prea mult timp până când rezolvi acest lucru - cere iertare! Acest lucru contribuie la sănătatea ta mintală şi morală.

  O generație de înţelepţi

  Tu poţi deveni un mijloc prin care cei bătrâni să primească răspuns la cererea lor pentru ocrotire. E posibil ca Dumnezeu să te cheme să uşurezi poverile unui vârstnic care este sau nu un membru al familiei tale.

  Bunicuţa

  Despre bunici se spune că nepoţii sunt ca o coroană pentru el. Despre copii, textul spune că părinţii sunt mândri de ei. Toţi suntem incluşi în acest text, chiar dacă nu toţi suntem părinţi sau bunici, toţi suntem copii şi toţi trebuie să avem un respect profund faţă de generaţiile trecute.

  Publicate astăzi

  Trei solii îngerești

  Dacă citești și te frămânți, încă nu-i târziu, ia o decizie corectă! Recitește cele Trei Solii Îngerești din Apocalipsa 14. Meditează mai mult la semnificația mesajului și consideră că trebuie să iei o decizie.

  Speranța – piesa lipsă

  Dumnezeu știa că dacă ea ar fi început ziua cu El, studiind din Cuvântul Său, acest lucru i-ar fi adus speranța care îi lipsea. Dumnezeu, prin Cuvântul Lui, ne va aduce și nouă speranța de care avem nevoie.

  Empatia

  Găseşte astăzi pe cineva cu care să empatizezi. Încearcă să-i oferi uşurare în durerea sa. Rămâi deschis la această posibilitate ca cei din jur să-şi poată împlini nevoile prin empatia ta. Pe lângă binele pe care îl faci altora, tu însuţi vei primi o recoltă de beneficii în ce priveşte bunăstarea fizică, psihică şi morală.

  Să fim o echipă!

  Părinte ceresc, vreau ca familia mea să lucreze ca o adevărată echipă! PROVOCARE: Ia-ți timp astăzi să descoperi potențialul copilului tău și rolul care i se potrivește cel mai bine în familia voastră!

  Bűnbetegek orvossága

  „Miért ostorozzalak tovább, holott a bűnt növelitek? Minden fej beteg, és minden szív erőtelen. Tetőtől...