Cuvintele care zidesc

Niciun cuvânt stricat să nu vă iasă din gură, ci unul bun, pentru zidire, după cum este nevoie să dea har celor ce-l aud. – Efeseni 4:29

Luna martie va fi destinată relaţiilor interpersonale, fiindcă acestea sunt sursa de satisfacţie maximă, dar, în acelaşi timp, pot fi cauza celor mai mari probleme cu care s-a confruntat omenirea vreodată. Cuvintele sunt cele mai puternice instrumente pentru edificarea sau distrugerea relaţiilor. Nu este surprinzător că Biblia este plină de sfaturi de a folosi bine cuvintele. Acestea nu sunt totul, dar ele îi pot ridica sau doborî pe alţii, în funcţie de ce vrea să spună cineva prin ele. Acest lucru este valabil pentru toate relaţiile din familie, de la locul muncă sau de recreere, dintre prieteni, colegi, vecini, parteneri de afaceri.

Răzvan, un tânăr de 20 de ani, juca fotbal în echipa locală. La un moment dat în timpul jocului i-a dat o pasă coechipierului Andrei de o aşa calitate încât Andrei ar fi putut uşor să înscrie un gol, dar a ratat, iar ocazia s-a dus. Drept urmare, Răzvan l-a insultat public. Rănit emoţional de remarca coechipierului, Andrei a ieşit din joc restul meciului. Răzvan a ajuns să se simtă jenat de propria ieşire. Unchiul său, care asistase la tot meciul, i-a spus la încheiere: „Nu e bine ce-ai făcut. Andrei nu a câştigat nimic de pe urma cuvintelor tale, iar tu ai pierdut mult, pentru că felul tău de a vorbi urât arată cum îţi este caracterul. Şi, ce este şi mai rău, relaţia de prietenie dintre voi are de suferit până când nu faci ceva să o repari.”

Răzvan a reacţionat într-o manieră onorabilă. I-a cerut iertare lui Andrei şi a recunoscut că vorbele sale au fost nepotrivite, lipsite de respect şi au rănit. S-au îmbrăţişat în semn de împăcare. Astfel, relaţia a fost recuperată la un nivel chiar mai bun decât înainte.

Totuşi era ceva ce Răzvan încă nu realizase: acţiunile sale au afectat nu numai! relaţiile dintre oameni. Au afectat relaţia cu Dumnezeu. El se simţea vinovat şi avea impresia că îl ofensase şi pe Tatăl ceresc. De aceea I-a cerut iertare lui Dumnezeu.

Dacă eşti în ceartă cu cineva din cauza cuvintelor tale (sau din oricare alt motiv), nu lăsa să treacă prea mult timp până când rezolvi acest lucru – cere iertare! Acest lucru contribuie la sănătatea ta mintală şi morală. Cere-I lui Dumnezeu, ca şi psalmistul, să-ţi dea cuvintele potrivite: „Primeşte cu bunăvoinţă cuvintele gurii! mele şi cugetele inimii mele, Doamne, stânca mea şi izbăvitorul meu!” (Psalmii 19:14)

Julian Melgosa și Laura Fidanza
Julian Melgosa și Laura Fidanza
Aceste meditaţii zilnice sunt pe teme care îţi pot consolida stima de sine şi relaţiile de familie, dar te pot şi ajuta să-ţi cristalizezi valorile. Mai mult, aceste mesaje te vor sprijini în lupta cu anxietatea sau cu depresia, trăind cu certitudinea salvării prin harul lui Dumnezeu. Autorii sunt doi psihologi creştini cu experienţă, care oferă citate şi promisiuni biblice adecvate pentru îngrijorările şi durerile cotidiene, ce pot fi diminuate prin influenţa divină a Sfintelor Scripturi.

Primește în fiecare zi pe Telegram devoționalul preferat. Citește mai multe aici.

Ascultă podcastul Devoționale Audio

Publicate astăzi

Versetul zilei

Urmărește Devoționalul Video

Articolul precedent
Articolul următor