Articolul precedentSă fim o echipă!
  Articolul următorSperanța – piesa lipsă

  Empatia

  Bucuraţi-vă cu cei ce se bucură, plângeţi cu cei ce plâng. – Romani 12:15

  Alessio Avenanti şi colegii lui de la Universitatea din Bologna (Italia) au observat reacţia neuronală a unei persoane care era martoră când i se făcea altcuiva o injecţie în mână. Printr-o procedură numită stimulare magnetică transcraniană, cercetătorii au observat în mod repetat că acela care este martor şi priveşte când pielea cuiva este străpunsă de acul seringii are o reacţie aproape similară în propriul sistem corticospinal. De fapt, activitatea electrică a cortexului cerebral – partea creierului care controlează nervii braţului – prezintă o intensificare la cel care doar priveşte. Ulterior, cercetătorii le-au cerut participanţilor să asiste la injectarea cu seringa a unei tomate, dar, în acest caz, nu a mai existat nicio reacţie organică. Aceste experimente au dovedit principiile neurologice ale empatiei. Este evident, aşadar, că durerea altora se reflectă în propriul nostru sistem nervos.

  Este încurajator să crezi că, în ciuda păcatului şi a decăderii morale, încă se mai păstrează urme ale caracterului originar pe care Dumnezeu ni l-a dat când a creat fiinţa umană după chipul şi asemănarea Sa. Compasiunea, empatia, pare să fie o parte integrantă a fiinţei noastre şi noi avem darul de a simţi împreună unii cu alţii, la bucurie şi la durere. Este adevărat însă că putem alege să empatizăm sau nu. De aceea apostolul Pavel îi încurajează pe fraţii săi creştini să aleagă empatia în mod intenţionat: bucuraţi-vă cu cei care se bucură şi plângeţi cu cei care plâng.

  Empatia este o modalitate precisă şi atotcuprinzătoare de construire a relaţiilor cu cei din jur. Aceasta se mai cheamă şi inteligenţă interpersonală. Este vorba de un proces mai complex decât o simplă reacţie electrochimică a unor terminaţii nervoase. Este un ingredient de o valoare semnificativă pentru împlinirea nevoilor umane. Isus a avut compasiune (care este acelaşi lucru cu empatia) pentru oamenii pe care i-a ajutat şi cărora le-a rezolvat problemele fizice şi mintale. „I s-a făcut milă de ea [de mulţime] şi a vindecat pe cei bolnavi” (Matei 14:14). De asemenea, a uvut compasiune pentru o mare mulţime „pentru că erau ca nişte oi care n-aveau păstor, şi a început să-i înveţe multe lucruri” (Marcu 6:34).

  Găseşte astăzi pe cineva cu care să empatizezi. Încearcă să-i oferi uşurare în durerea sa. Rămâi deschis la această posibilitate ca cei din jur să-şi poată împlini nevoile prin empatia ta. Pe lângă binele pe care îl faci altora, tu însuţi vei primi o recoltă de beneficii în ce priveşte bunăstarea fizică, psihică şi morală.

  Empatia - Devotional familie. Găseşte astăzi pe cineva cu care să empatizezi. Încearcă să-i oferi uşurare în durerea sa. Rămâi deschis la această posibilitate ca cei din jur să-şi poată împlini nevoile prin empatia ta. Pe lângă binele pe care îl faci altora, tu însuţi vei primi o recoltă de beneficii în ce priveşte bunăstarea fizică, psihică şi morală.
  Julian Melgosa și Laura Fidanza
  Aceste meditaţii zilnice sunt pe teme care îţi pot consolida stima de sine şi relaţiile de familie, dar te pot şi ajuta să-ţi cristalizezi valorile. Mai mult, aceste mesaje te vor sprijini în lupta cu anxietatea sau cu depresia, trăind cu certitudinea salvării prin harul lui Dumnezeu. Autorii sunt doi psihologi creştini cu experienţă, care oferă citate şi promisiuni biblice adecvate pentru îngrijorările şi durerile cotidiene, ce pot fi diminuate prin influenţa divină a Sfintelor Scripturi.

  Din aceeași categorie

  Mulţumirea

  Nu trebuie să aşteptăm până când deţinem una sau alta pentru a fi fericiţi. Putem chiar acum să fim mulţumitori; astăzi avem deja suficiente lucruri care să ne bucure. Putem fi recunoscători în orice situaţie ne-am afla.

  Umili ca Hristos

  Isus era Dumnezeu, dar a luat chip de rob şi a devenit ascultător până la moarte, coborând până la marginile de jos ale umanităţii, pentru că El te iubeşte pe tine şi mă iubeşte şi pe mine. Eşti gata să fii ecoul Lui?

  Umilinţa, smerenia, modestia

  Dacă ne supunem inima lui Dumnezeu în fiecare zi, nu avem nevoie să ne supunem oamenilor care folosesc arestarea, amenințarea sau intimidarea, chiar dacă le folosesc în numele Domnului.

  Jocul de roluri

  Cum arată personajul tău în rolul pe care ţi l-a dat Dumnezeu să-l interpretezi? Ţii cont de principiul egalităţii în relaţiile cu aproapele tău? Dacă nu, astăzi este ziua potrivită să începi.

  Publicate astăzi

  4K

  Înțeleptul ține pasul cu evoluția lucrurilor, dar evită să facă din aroganță și spoială filozofia lui de viață. Nu trebuie să umbli ponosit pentru a trăi onest, dar în mod sigur nu avem niciun avantaj dacă purtăm mască. Orice mască aduce cu sine sentimente de teamă și vinovăție.

  Dumnezeu încă răspunde rugăciunilor unei mame

  Dumnezeu este mereu la cârmă. El ne răspunde la rugăciuni, urmărindu-i cu privirea pe copiii Lui, binecuvântând chiar și o mamă singură căreia i-a fost încredințată o mare răspundere, care poate fi împlinită doar cu Domnul alături.

  Mulţumirea

  Nu trebuie să aşteptăm până când deţinem una sau alta pentru a fi fericiţi. Putem chiar acum să fim mulţumitori; astăzi avem deja suficiente lucruri care să ne bucure. Putem fi recunoscători în orice situaţie ne-am afla.

  Binecuvântare sau blestem?

  Doamne ajuta-ma sa nu repet greseala lui Eli PROVOCARE: Croiește cărări drepte, oferind un model demn de cinste și dovedind responsabilitate!

  Isten reformra szólít fel

  „És ez Őelőtte fog járni az Illés lelkével és erejével, hogy az atyák szívét a...