Articolul precedentIubeşte-mă necondiţionat!
  Articolul următorÎn brațele iubirii Sale

  Mângâierea, în lumea animală

  Cel ce suferă are drept la mila prietenului, chiar dacă părăseşte frica de Cel Atotputernic. – Iov 6:14

  În pădurile tropicale din Africa trăieşte o specie de maimuţă numită „bonobo”, sau „cimpanzeul-pitic”. Spre deosebire de cimpanzeii obişnuiţi, bonobo are faţa neagră, urechile mici şi picioarele lungi. Aceste maimuţe umblă frecvent în poziţie verticală şi au o cultură a matriarhatului şi a egalitarismului. Aceste trăsături specifice au făcut ca, începând din 1929, să fie considerate o specie distinctă. Cel mai neobişnuit comportament al acestor primate este bunul lor obicei de a mângâia indivizii care sunt trişti. De fapt, când un bonobo identifică un membru trist al grupului, încearcă să-l scoată din tristeţe cu îmbrăţişări pline de afecţiune – o combinaţie de gesturi de mângâiere şi de despăduchere. Savanţii au observat că acest comportament este eficient, deoarece maimuţele deprimate fac mai puţine acţiuni care indică stresul, cum ar fi scărpinatul sau despăducheatul compulsiv.

  În exemple ca acestea putem vedea marca distinctă a lui Dumnezeu în creaturile Sale. Şi mai important este faptul că fiinţa umană are abilitatea mult mai complexă decât la oricare animal ca să îi încurajeze şi să îi mângâie pe alţii. Biblia redă numeroase mesaje care fac apel la prietenie (Proverbele 17:17; 27:9; 1 Tesaloniceni 5:11). Versetul de astăzi vorbeşte despre o situaţie specială când un prieten adevărat îşi continuă acţiunea de mângâiere chiar şi atunci când cel rănit a uitat de Dumnezeu.

  În poezia sa, Iov descrie ostilitatea prietenilor faţă de el: „ca un pârâu, ca albia pâraielor care trec. Un sloi le tulbură cursul, zăpada se grămădeşte pe ele; vine arşiţa vremii şi seacă, vine căldura soarelui şi li se usucă albia” (v. 15-17). El mai spune că prietenilor le este frică să îl ajute (v. 21). Ei sunt prezenţi numai atunci când le convine.

  Chiar aşa se şi întâmplă – inclusiv în comunităţile religioase – când un membru se retrage din prezenţa lui Dumnezeu. Ceilalţi membri îl blamează, îl resping şi, cu siguranţă, nu fac nimic să îl încurajeze. Probabil că aceştia se tem să nu se „contamineze” de prezenţa păcătosului sau că nu vor şti să răspundă la întrebările celui înstrăinat. Poate că se tem că Dumnezeu i-ar putea părăsi pentru că se află pe un teren „primejdios”. Nimic nu poate fi mai puţin adevărat. Isus i-a primit pe păcătoşi şi a stat cu ei la masă. Isus însuşi l-a invitat pe Levi Matei, un vameş renumit.

  Astăzi încearcă să încurajezi pe cineva care are nevoie să fie încurajat. Nu contează dacă este bun sau rău, dacă se potriveşte sau nu ideilor tale. Răspunde la invitaţia lui Dumnezeu de a-i oferi susţinere aproapelui tău. Vei găsi prietenie şi satisfacţie dacă faci ce zice Dumnezeu.

  Mângâierea, în lumea animală - Devotional familie. Astăzi încearcă să încurajezi pe cineva care are nevoie să fie încurajat. Nu contează dacă este bun sau rău, dacă se potriveşte sau nu ideilor tale. Răspunde la invitaţia lui Dumnezeu de a-i oferi susţinere aproapelui tău. Vei găsi prietenie şi satisfacţie dacă faci ce zice Dumnezeu.
  Julian Melgosa și Laura Fidanza
  Aceste meditaţii zilnice sunt pe teme care îţi pot consolida stima de sine şi relaţiile de familie, dar te pot şi ajuta să-ţi cristalizezi valorile. Mai mult, aceste mesaje te vor sprijini în lupta cu anxietatea sau cu depresia, trăind cu certitudinea salvării prin harul lui Dumnezeu. Autorii sunt doi psihologi creştini cu experienţă, care oferă citate şi promisiuni biblice adecvate pentru îngrijorările şi durerile cotidiene, ce pot fi diminuate prin influenţa divină a Sfintelor Scripturi.

  Din aceeași categorie

  Mulţumirea

  Nu trebuie să aşteptăm până când deţinem una sau alta pentru a fi fericiţi. Putem chiar acum să fim mulţumitori; astăzi avem deja suficiente lucruri care să ne bucure. Putem fi recunoscători în orice situaţie ne-am afla.

  Umili ca Hristos

  Isus era Dumnezeu, dar a luat chip de rob şi a devenit ascultător până la moarte, coborând până la marginile de jos ale umanităţii, pentru că El te iubeşte pe tine şi mă iubeşte şi pe mine. Eşti gata să fii ecoul Lui?

  Umilinţa, smerenia, modestia

  Dacă ne supunem inima lui Dumnezeu în fiecare zi, nu avem nevoie să ne supunem oamenilor care folosesc arestarea, amenințarea sau intimidarea, chiar dacă le folosesc în numele Domnului.

  Jocul de roluri

  Cum arată personajul tău în rolul pe care ţi l-a dat Dumnezeu să-l interpretezi? Ţii cont de principiul egalităţii în relaţiile cu aproapele tău? Dacă nu, astăzi este ziua potrivită să începi.

  Publicate astăzi

  4K

  Înțeleptul ține pasul cu evoluția lucrurilor, dar evită să facă din aroganță și spoială filozofia lui de viață. Nu trebuie să umbli ponosit pentru a trăi onest, dar în mod sigur nu avem niciun avantaj dacă purtăm mască. Orice mască aduce cu sine sentimente de teamă și vinovăție.

  Dumnezeu încă răspunde rugăciunilor unei mame

  Dumnezeu este mereu la cârmă. El ne răspunde la rugăciuni, urmărindu-i cu privirea pe copiii Lui, binecuvântând chiar și o mamă singură căreia i-a fost încredințată o mare răspundere, care poate fi împlinită doar cu Domnul alături.

  Mulţumirea

  Nu trebuie să aşteptăm până când deţinem una sau alta pentru a fi fericiţi. Putem chiar acum să fim mulţumitori; astăzi avem deja suficiente lucruri care să ne bucure. Putem fi recunoscători în orice situaţie ne-am afla.

  Binecuvântare sau blestem?

  Doamne ajuta-ma sa nu repet greseala lui Eli PROVOCARE: Croiește cărări drepte, oferind un model demn de cinste și dovedind responsabilitate!

  Isten reformra szólít fel

  „És ez Őelőtte fog járni az Illés lelkével és erejével, hogy az atyák szívét a...