Rănile trecătoare

  Rănile făcute de un prieten dovedesc credincioşia lui, dar sărutările unui vrăjmaş sunt mincinoase. – Proverbele 27:6

  Reproşul sau mustrarea unui prieten adevărat poate să producă durere. Dar, dacă mesajul este bine intenţionat şi exprimat cu o atitudine plină de iubire şi sensibilitate, pe termen lung poate face mult bine. Capitolul 20 din prima carte a lui Samuel ne vorbeşte despre prietenia dintre David şi Ionatan. Tatăl lui Ionatan, împăratul Saul, în timpul unei crize de invidie şi paranoia, s-a jurat să-l omoare pe David. Nu a fost uşor pentru Ionatan să-i transmită prietenului său vestea despre intenţia tatălui său („Iute, grăbeşte-te, nu te opri!” [1 Samuel 20:38]). Sigur că nu a fost uşor nici pentru David să audă un asemenea mesaj teribil de la prietenul său. Era cumplit să fii fugar şi urmărit până la moarte, despărţit de cei dragi. În contextul unei asemenea relaţii profunde, durerea produsă de cuvintele unuia dintre prieteni este inofensivă.

  Pe de altă parte, lauda din partea unui fals prieten, chiar dacă aduce flatare imediată, este nocivă pe termen lung. Acest lucru este confirmat de psalmist: „Lovească-mă cel neprihănit, căci lovirea lui îmi este bine-venită; pedepsească-mă, căci pedeapsa lui este ca untdelemnul turnat pe capul meu! Să nu-mi întorc capul de la ea, dar rugăciunea mea se va înălţa întruna împotriva răutăţii lor” (Psalmii 141:5).

  Un alt eveniment din viaţa lui David ilustrează consecinţele faptelor unui prieten fals, care se apropie cu afecţiune, dar cu intenţii letale. Ca împărat, David a numit doi generali, pe Amasa şi pe Ioab. Într-una dintre campaniile lor militare, Ioab a alergat la Amasa, s-a apropiat de el, şi-a întins mâna dreaptă şi i-a atins barba cu afecţiune, ca să îl sărute. Calm şi relaxat, Amasa şi-a apropiat faţa de faţa colegului său. Ioab l-a întrebat: „Cum eşti, fratele meu?” în acel moment, cu sabia pe care o ţinea în mâna stângă, Ioab i-a aplicat o lovitură mortală în abdomen lui Amasa, care a murit în scurt timp (2 Samuel 20:9,10).

  Cineva care te iubeşte cu adevărat s-ar putea să-ţi rănească trecător sentimentele, dar falsul prieten îţi poate produce răni de moarte, care, chiar dacă nu sunt fizice, pot fi letale moral sau spiritual.

  Roagă-te astăzi ca Dumnezeu să te ajute să fii un prieten bun şi să-ţi dea destulă înţelepciune să poţi discerne prietenul adevărat de cel fals. Influenţa unui prieten poate fi atât de mare încât să-ţi compromită propria mântuire.

  Rănile trecătoare - Devotional familie. Roagă-te astăzi ca Dumnezeu să te ajute să fii un prieten bun şi să-ţi dea destulă înţelepciune să poţi discerne prietenul adevărat de cel fals. Influenţa unui prieten poate fi atât de mare încât să-ţi compromită propria mântuire.
  Julian Melgosa și Laura Fidanza
  Aceste meditaţii zilnice sunt pe teme care îţi pot consolida stima de sine şi relaţiile de familie, dar te pot şi ajuta să-ţi cristalizezi valorile. Mai mult, aceste mesaje te vor sprijini în lupta cu anxietatea sau cu depresia, trăind cu certitudinea salvării prin harul lui Dumnezeu. Autorii sunt doi psihologi creştini cu experienţă, care oferă citate şi promisiuni biblice adecvate pentru îngrijorările şi durerile cotidiene, ce pot fi diminuate prin influenţa divină a Sfintelor Scripturi.

  Din aceeași categorie

  Mulţumirea

  Nu trebuie să aşteptăm până când deţinem una sau alta pentru a fi fericiţi. Putem chiar acum să fim mulţumitori; astăzi avem deja suficiente lucruri care să ne bucure. Putem fi recunoscători în orice situaţie ne-am afla.

  Umili ca Hristos

  Isus era Dumnezeu, dar a luat chip de rob şi a devenit ascultător până la moarte, coborând până la marginile de jos ale umanităţii, pentru că El te iubeşte pe tine şi mă iubeşte şi pe mine. Eşti gata să fii ecoul Lui?

  Umilinţa, smerenia, modestia

  Dacă ne supunem inima lui Dumnezeu în fiecare zi, nu avem nevoie să ne supunem oamenilor care folosesc arestarea, amenințarea sau intimidarea, chiar dacă le folosesc în numele Domnului.

  Jocul de roluri

  Cum arată personajul tău în rolul pe care ţi l-a dat Dumnezeu să-l interpretezi? Ţii cont de principiul egalităţii în relaţiile cu aproapele tău? Dacă nu, astăzi este ziua potrivită să începi.

  Publicate astăzi

  4K

  Înțeleptul ține pasul cu evoluția lucrurilor, dar evită să facă din aroganță și spoială filozofia lui de viață. Nu trebuie să umbli ponosit pentru a trăi onest, dar în mod sigur nu avem niciun avantaj dacă purtăm mască. Orice mască aduce cu sine sentimente de teamă și vinovăție.

  Dumnezeu încă răspunde rugăciunilor unei mame

  Dumnezeu este mereu la cârmă. El ne răspunde la rugăciuni, urmărindu-i cu privirea pe copiii Lui, binecuvântând chiar și o mamă singură căreia i-a fost încredințată o mare răspundere, care poate fi împlinită doar cu Domnul alături.

  Mulţumirea

  Nu trebuie să aşteptăm până când deţinem una sau alta pentru a fi fericiţi. Putem chiar acum să fim mulţumitori; astăzi avem deja suficiente lucruri care să ne bucure. Putem fi recunoscători în orice situaţie ne-am afla.

  Binecuvântare sau blestem?

  Doamne ajuta-ma sa nu repet greseala lui Eli PROVOCARE: Croiește cărări drepte, oferind un model demn de cinste și dovedind responsabilitate!

  Isten reformra szólít fel

  „És ez Őelőtte fog járni az Illés lelkével és erejével, hogy az atyák szívét a...