Rănile trecătoare

Rănile făcute de un prieten dovedesc credincioşia lui, dar sărutările unui vrăjmaş sunt mincinoase. – Proverbele 27:6

Reproşul sau mustrarea unui prieten adevărat poate să producă durere. Dar, dacă mesajul este bine intenţionat şi exprimat cu o atitudine plină de iubire şi sensibilitate, pe termen lung poate face mult bine. Capitolul 20 din prima carte a lui Samuel ne vorbeşte despre prietenia dintre David şi Ionatan. Tatăl lui Ionatan, împăratul Saul, în timpul unei crize de invidie şi paranoia, s-a jurat să-l omoare pe David. Nu a fost uşor pentru Ionatan să-i transmită prietenului său vestea despre intenţia tatălui său („Iute, grăbeşte-te, nu te opri!” [1 Samuel 20:38]). Sigur că nu a fost uşor nici pentru David să audă un asemenea mesaj teribil de la prietenul său. Era cumplit să fii fugar şi urmărit până la moarte, despărţit de cei dragi. În contextul unei asemenea relaţii profunde, durerea produsă de cuvintele unuia dintre prieteni este inofensivă.

Pe de altă parte, lauda din partea unui fals prieten, chiar dacă aduce flatare imediată, este nocivă pe termen lung. Acest lucru este confirmat de psalmist: „Lovească-mă cel neprihănit, căci lovirea lui îmi este bine-venită; pedepsească-mă, căci pedeapsa lui este ca untdelemnul turnat pe capul meu! Să nu-mi întorc capul de la ea, dar rugăciunea mea se va înălţa întruna împotriva răutăţii lor” (Psalmii 141:5).

Un alt eveniment din viaţa lui David ilustrează consecinţele faptelor unui prieten fals, care se apropie cu afecţiune, dar cu intenţii letale. Ca împărat, David a numit doi generali, pe Amasa şi pe Ioab. Într-una dintre campaniile lor militare, Ioab a alergat la Amasa, s-a apropiat de el, şi-a întins mâna dreaptă şi i-a atins barba cu afecţiune, ca să îl sărute. Calm şi relaxat, Amasa şi-a apropiat faţa de faţa colegului său. Ioab l-a întrebat: „Cum eşti, fratele meu?” în acel moment, cu sabia pe care o ţinea în mâna stângă, Ioab i-a aplicat o lovitură mortală în abdomen lui Amasa, care a murit în scurt timp (2 Samuel 20:9,10).

Cineva care te iubeşte cu adevărat s-ar putea să-ţi rănească trecător sentimentele, dar falsul prieten îţi poate produce răni de moarte, care, chiar dacă nu sunt fizice, pot fi letale moral sau spiritual.

Roagă-te astăzi ca Dumnezeu să te ajute să fii un prieten bun şi să-ţi dea destulă înţelepciune să poţi discerne prietenul adevărat de cel fals. Influenţa unui prieten poate fi atât de mare încât să-ţi compromită propria mântuire.

Julian Melgosa și Laura Fidanza
Julian Melgosa și Laura Fidanza
Aceste meditaţii zilnice sunt pe teme care îţi pot consolida stima de sine şi relaţiile de familie, dar te pot şi ajuta să-ţi cristalizezi valorile. Mai mult, aceste mesaje te vor sprijini în lupta cu anxietatea sau cu depresia, trăind cu certitudinea salvării prin harul lui Dumnezeu. Autorii sunt doi psihologi creştini cu experienţă, care oferă citate şi promisiuni biblice adecvate pentru îngrijorările şi durerile cotidiene, ce pot fi diminuate prin influenţa divină a Sfintelor Scripturi.

Primește în fiecare zi pe Telegram devoționalul preferat. Citește mai multe aici.

Ascultă podcastul Devoționale Audio

Publicate astăzi

Versetul zilei

Urmărește Devoționalul Video