Răzbunarea nu este a noastră

Preaiubiţilor, nu vă răzbunaţi singuri, ci lăsaţi să se răzbune mânia lui Dumnezeu, căci este scris: „Răzbunarea este a Mea; Eu voi răsplăti”, zice Domnul. Dimpotrivă, „dacă îi este foame vrăjmaşului tău, dă-i să mănânce; dacă-i este sete, dă-i să bea; căci, dacă vei face astfel, vei grămădi cărbuni aprinşi pe capul lui”. – Romani 12:19,20

Louis Zamperini s-a născut în 1917, într-o familie de imigranţi italieni în oraşul Olean (New York, SUA). Din tinereţe s-a dedicat atletismului şi s-a pregătit să participe la Jocurile Olimpice din 1936, de la Berlin, unde l-a felicitat Hitler personal, în cel de-al Doilea Război Mondial, Louis s-a înrolat în armata nord-americană şi a luptat pe frontul din Oceanul Pacific. Din cauza unui accident mecanic în zbor, avionul său s-a prăbuşit în ocean. Toţi membrii echipajului au murit, în afară de Louis şi de alţi doi soldaţi, care au supravieţuit pe o plută de salvare. Cu foarte puţină hrană şi fără apă, au pescuit ce au putut şi au băut apă de ploaie. Unul dintre ei a murit, în mijlocul unei asemenea situaţii tragice, Louis s-a rugat lui Dumnezeu spunând: „Dacă supravieţuiesc, o să Te ascult şi o să mă dedic voii Tale pentru tot restul vieţii.” Pluta naufragiaţilor a ajuns lângă insulele Marshall după 47 de zile de la accident. Japonezii i-au luat prizonieri. I-au torturat şi i-au dus în Japonia, apoi au continuat să-i maltrateze până la sfârşitul războiului, în august 1945. Louis uitase de promisiune şi a devenit alcoolic, confruntându-se cu stresul posttraumatic. Avea coşmaruri în fiecare noapte că îi strangula pe japonezii care îl ţineau captiv. Îi ura pe japonezi din toată inima.

Soţia l-a convins să participe la o conferinţă a pastorului Billy Graham. Prin mesajul acestuia, Dumnezeu i-a transformat inima şi dorinţa sa de răzbunare s-a diminuat până la dispariţie. Atunci şi-a adus aminte de promisiunea făcută lui Dumnezeu cu şase ani în urmă. Pentru prima dată a început să doarmă liniştit. S-a bucurat de o perfectă sănătate fizică şi psihică până la moarte, la vârsta de 97 de ani. Şi-a dedicat viaţa predicării virtuţilor iertării şi renunţării la răzbunare. În 1950 a călătorit în Japonia şi i-a căutat pe cei care îl torturaseră şi care erau închişi pentru crime de război. I-a îmbrăţişat şi i-a iertat. De fapt, unii dintre ei s-au convertit la creştinism. Această istorie de viaţă a stat la baza filmului De neînvins, din 2014, în regia Angelinei Jolie.

Ţi-a greşit cândva cineva? Dacă te gândeşti la răzbunare, ia în considerare ce spune Dumnezeu: „Răzbunarea este a Mea, Eu voi răsplăti.” El nu-ţi cere să te răzbuni, mai degrabă să împlineşti nevoile de bază ale vrăjmaşului tău, după cum te îndrumă textul de astăzi.

Julian Melgosa și Laura Fidanza
Julian Melgosa și Laura Fidanza
Aceste meditaţii zilnice sunt pe teme care îţi pot consolida stima de sine şi relaţiile de familie, dar te pot şi ajuta să-ţi cristalizezi valorile. Mai mult, aceste mesaje te vor sprijini în lupta cu anxietatea sau cu depresia, trăind cu certitudinea salvării prin harul lui Dumnezeu. Autorii sunt doi psihologi creştini cu experienţă, care oferă citate şi promisiuni biblice adecvate pentru îngrijorările şi durerile cotidiene, ce pot fi diminuate prin influenţa divină a Sfintelor Scripturi.

Primește în fiecare zi pe Telegram devoționalul preferat. Citește mai multe aici.

Ascultă podcastul Devoționale Audio

Publicate astăzi

Versetul zilei

Urmărește Devoționalul Video