Cine înţelege mai bine?

Cine este încet la mânie are multă pricepere, dar cine se aprinde iute face multe prostii. – Proverbele 14:29

Mânia şi furia sunt sinonime între ele şi duc la ruperea relaţiilor. Cineva se poate înfuria din cauza unei situaţii, a unei amintiri sau chiar din cauza propriei persoane. Dar cea mai frecventă şi mai dăunătoare este mânia îndreptată asupra partenerului, a prietenilor, rudelor, colegilor şi vecinilor. Apoi vine durerea, şi nu numai asupra victimelor, ci şi asupra celui furios.

În primul rând, persoana furioasă suferă pierderi la nivelul propriului psihic. La mânie, sistemul limbic (o zonă foarte profundă a creierului) are o serie de reacţii: creşterea ritmului cardiac, creşterea tensiunii arteriale, tensiune musculară, accelerarea respiraţiei, transpiraţie, paloarea feţei, răcirea mâinilor, înroşirea feţei.

În al doilea rând, este afectată funcţia cognitivă: procesul de gândire devine iraţional şi distorsionat; persoana tinde să se concentreze asupra aspectelor negative şi devine obsedată de elementul care a declanşat mânia, indiferent cât de banal.

Cele mai de temut consecinţe ale furiei se produc la nivelul comportamentului. Tulburările interne încep să iasă la suprafaţă. Persoana afectată proferează cuvinte regretabile, are o faţă desfigurată, începe să tremure necontrolat, ridică vocea şi foloseşte tactici agresive, cum ar fi insulte, loveşte şi aruncă cu obiecte, abuzează animale de companie şi, în final, recurge la violenţă fizică asupra altora.

Mânia dăunează relaţiilor interpersonale şi poate avea implicaţii morale. Isus a spus: „Dar Eu vă spun că oricine se mânie pe fratele său va cădea sub pedeapsa judecăţii” (Matei 5:22). Dacă mânia devine un obicei, creşte riscul de îmbolnăvire a celui în cauză, de exemplu de boli de inimă, diabet, insomnie şi slăbire a sistemului imunitar. Furia îţi poate bloca abilitatea de a te bucura de viaţă şi te predispune la depresie şi la alte boli mintale. În cele din urmă şi mai important decât toate, aceasta otrăveşte relaţiile cu cei dragi şi cu Dumnezeu.

Luând în considerare toate aceste lucruri, nu este de mirare că versetul de astăzi spune că au „multă pricepere” cei care ştiu să-şi ţină sub control mânia. Dacă ești ispitit să te înfurii, să te enervezi, să îţi piezi cumpătul, să fii scos din sărite, îndepărtează-te cât poţi de repede de un asemenea sentiment. Dacă ţi se pare că e dificil, pentru că a devenit un obicei, supune-te fără rezerve lui Dumnezeu, roagă-te Lui cu ardoare, cere ajutorul de la cei dragi sau caută ajutor calificat, dacă e disponibil în zona ta. Domnul îţi va da pace şi control de sine, ca să poţi arăta dragoste, apreciere şi admiraţie faţă de alţii. În consecinţă, relaţiile tale vor înflori.

Julian Melgosa și Laura Fidanza
Julian Melgosa și Laura Fidanza
Aceste meditaţii zilnice sunt pe teme care îţi pot consolida stima de sine şi relaţiile de familie, dar te pot şi ajuta să-ţi cristalizezi valorile. Mai mult, aceste mesaje te vor sprijini în lupta cu anxietatea sau cu depresia, trăind cu certitudinea salvării prin harul lui Dumnezeu. Autorii sunt doi psihologi creştini cu experienţă, care oferă citate şi promisiuni biblice adecvate pentru îngrijorările şi durerile cotidiene, ce pot fi diminuate prin influenţa divină a Sfintelor Scripturi.

Primește în fiecare zi pe Telegram devoționalul preferat. Citește mai multe aici.

Ascultă podcastul Devoționale Audio

Publicate astăzi

Versetul zilei

Urmărește Devoționalul Video