Dinte stricat şi picior şchiop

  Încrederea într-un om necredincios în timp de tulburare este ca un dinte rupt şi un picior scrântit. – Proverbele 25:19, BTF

  Primele definiţii de dicţionar ale cuvântului „necredincios” sunt „cel care nu este demn de încredere; schimbător; trădător”. Următoarele definiţii sunt: „cel care denaturează realitatea; om care îşi încalcă cuvântul dat”. În alte versiuni ale Bibliei, necredincios” din acest text este tradus cu „stricat” (VDC, rom.), „trădător” (NTR, rom.), „om neserios” (BVA, rom.), „perfid” (CEB, engl.), „mincinos” (ERV, engl.) sau „nedemn de încredere” (ISV, engl.). Textul este foarte descriptiv: nu trebuie să ne punem încrederea într-un nebun, nici într-un corupt, mai ales pe timp de criză. Consecinţele sunt şi ele viu descrise: încrederea în acest tip de oameni este ca şi când ai avea un dinte stricat sau un picior care şi-a pierdut mobilitatea.

  Ce înseamnă a avea un dinte rupt (sau stricat, în trad. Cornilescu)? Simptomul imediat este durerea. Apoi pot apărea abcese, gingivite, dificultăţi la mestecare şi hrănire, apoi pierderea de tot a dintelui. Se ştie că un abces netratat poate duce la răspândirea infecţiei la alte organe şi poate chiar ameninţa viaţa pacientului.

  Ce ştim despre un picior scrântit? Şi acesta produce dureri mari, care pot deveni insuportabile când cel în cauză se sprijină pe el. Această afecţiune produce inflamnaţie, contuzii, dificultăţi de mers, imposibilitatea de a duce greutăţi şi poate împiedica încălţarea.

  Ambele metafore ne transmit o idee clară despre cât de rău este să te încrezi mii o persoană înşelătoare. Natura ei egoistă o descalifică să ofere ajutor şi mângâiere în vreme de nevoie.

  Versetul de astăzi ne avertizează cu privire la consecinţele asocierii cu un prieten rău. Ai un prieten adevărat, dacă este dispus să te asculte, dacă petrece timp cu tine, dacă te ajută, dacă îţi oferă sfaturi şi dacă acestea sunt bune. Dacă prietenul tău este în mod clar egoist, dacă te foloseşte doar în interesul lui, dacă nu are de spus decât bârfe şi zvonuri, e foarte posibil să nu fie potrivit pentru tine. Biblia prezintă câteva principii de orientare în această privinţă: un prieten bun este o persoana cinstită, care te călăuzeşte (Proverbele 12:16); te iubeşte oricând, nu numai când îi vine lui bine (Proverbele 17:17); nu este violent şi nici furios (22:24); te tratează cum i -ar plăcea şi lui să fie tratat (Luca 6:31); nu minte şi nu spune cuvinte neplăcute (Efeseni 4:25,29); este empatic şi ştie cum să ierte (Efeseni 4:32); este amabil, modest, sensibil şi răbdător, înţelegător cu greşelile altora (Coloseni 3:12,13).

  Cere-I astăzi lui Dumnezeu înţelepciune în alegerea oamenilor care îţi pot oferi adevărata prietenie.

  Dinte stricat şi picior şchiop - Devotional familie. Cere-I astăzi lui Dumnezeu înţelepciune în alegerea oamenilor care îţi pot oferi adevărata prietenie.
  Julian Melgosa și Laura Fidanza
  Aceste meditaţii zilnice sunt pe teme care îţi pot consolida stima de sine şi relaţiile de familie, dar te pot şi ajuta să-ţi cristalizezi valorile. Mai mult, aceste mesaje te vor sprijini în lupta cu anxietatea sau cu depresia, trăind cu certitudinea salvării prin harul lui Dumnezeu. Autorii sunt doi psihologi creştini cu experienţă, care oferă citate şi promisiuni biblice adecvate pentru îngrijorările şi durerile cotidiene, ce pot fi diminuate prin influenţa divină a Sfintelor Scripturi.

  Din aceeași categorie

  A da sau a nu da

  Isus ne propune să vindem totul şi să îi ajutăm pe cei în nevoie. Avem o mulţime de lucruri de care nu avem nevoie. Haideţi să risipim în acelaşi timp şi egoismul din inima noastră şi să le dăm aceste lucruri celor care au nevoie de ele!

  Slujirea lui Dumnezeu (II)

  Gândeşte-te la felul tău de slujire. Le impui altora idei şi comportamente, făcând uz de putere? Le restrângi libertatea de conştiinţă semenilor tăi prin pedeapsă? Adu-ţi aminte că asemenea metode nu au caracterizat niciodată slujirea lui Dumnezeu.

  Slujirea lui Dumnezeu (I)

  Dacă Hristos ar veni astăzi, din ce grup ai face parte? Ai ajutat pe cineva care are o nevoie foarte importantă? Le-ai întins o mână de ajutor celor uitaţi şi oropsiţi? Dumnezeu primeşte ajutorul tău şi dragostea ta pentru semeni ca şi când le-ai fi manifestat faţă de El.

  Împarte-ţi pâinea!

  Fă un tur mintal asupra felului în care Dumnezeu ţi-a purtat de grijă de-a lungul anilor. Un mod de a-I mulţumi este să împărţi ceea ce ai cu cineva care este într-o situaţie mai dezavantajată decât tine. „Atunci lumina ta va răsări ca zorile şi vindecarea ta va încolţi repede şi slava Domnului te va însoţi”.

  Publicate astăzi

  Parola din minimum șase caractere

  Recomandarea lui Dumnezeu este următoarea: „Intră în cămăruța ta, închide ușa după tine; să nu știe stânga ce face dreapta.” Este practic sfatul Lui pentru a depune dosarul secretelor noastre în mâna Lui, iar El promite că nu va permite niciunui hacker să aibă acces la viața noastră.

  Nu te îngrijora, Domnul face față!

  Dragă mea, ești copleșită de temeri? Te invit să nu te mai îngrijorezi; aruncă toate îngrijorările asupra lui Isus și El va avea grijă de tine. El a făcut-o pentru mine și ştiu că o va face și pentru tine.

  A da sau a nu da

  Isus ne propune să vindem totul şi să îi ajutăm pe cei în nevoie. Avem o mulţime de lucruri de care nu avem nevoie. Haideţi să risipim în acelaşi timp şi egoismul din inima noastră şi să le dăm aceste lucruri celor care au nevoie de ele!

  Noi, ei, El

  Doamne, îmi dau seama astăzi că e imposibil să cresc în izolare și că, dacă aleg să stau locului, mă lipsesc singur de binecuvântare. Fă-mă o parte a trupului Tău! PROVOCARE: Vorbește cu pastorul tău despre cum te-ai putea implica mai bine în activitățile bisericii tale!

  A nyomorúságos idő

  „Ezek után láttam négy angyalt állni a földnek négy szegletén, a föld négy szelét tartva,...