Epinefrina, sau emoţia contagioasă

  Cine umblă cu înţelepţii se face înţelept, dar cui îi place să se însoţească cu nebunii o duce rău. – Proverbele 13:20

  Epinefrina (numită şi adrenalină) a primit o atenţie foarte mare în ultima vreme. Ea este folosită ca medicament la resuscitarea cardiopulmonară în caz de atac de cord, insuficienţă circulatorie, criză de astm sau reacţie alergică. Epinefrina a fost sintetizată în laborator de mai bine de 100 de ani, dar glandele suprarenale umane o secretă încă de la crearea omului. De fapt, aceste glande o produc intensiv atunci când persoana în cauză se confruntă cu situaţii de mare risc, cum ar fi teama sau tensiunea. Acest lucru se întâmplă pentru a-i oferi omului un surplus de energie care să îl ajute să supravieţuiască unui pericol. Pe lângă surplusul de energie, epinefrina ne afectează emoţiile, astfel că această substanţă este asociată cu sentimente pozitive (bucurie, gratitudine, satisfacţie, entuziasm etc.) sau negative (teamă, disperare, frustrare, ostilitate etc.).

  Timp de câteva decade, psihologia experimentală a studiat efectele acestei substanţe chimice asupra emoţiilor umane. Unul din primele experimente a fost condus de Stanley Schachter şi Jerome Singer. Ei au injectat un grup de studenţi cu o doză de epinefrină, ca să poată studia efectul acesteia asupra comportamentului lor. Jumătate dintre subiecţi au primit un însoţitor care era vesel şi jucăuş, în timp ce jumătatea cealaltă a primit un tovarăş morocănos şi cu toane. S-a observat că toţi participanţii au prezentat o reactivitate emoţională mai intensă decât de obicei (probabil din cauza epinefrinei), dar a fost interesant de observat diferenţa mare dintre cele două grupe, în funcţie de partenerii plăcuţi sau respingători. Cercetătorii sperau ca reacţia celor două grupe să fie identică, neinfluenţată de prezenţa celor două tipuri de însoţitori. Ceea ce doreau să dovedească era că epinefrina era responsabilă de reactivitatea emoţională a subiecţilor. Dar rezultatul a fost diferit: prima grupă a prezentat emoţii intense pozitive, iar grupa a doua a manifestat emoţii negative la fel de intense.

  Aceste observaţii confirmă că prezenţa unei persoane calme şi vesele are efecte foarte diferite de cele ale prezenţei unei persoane sâcâitoare şi enervante. Una dintre trăsăturile „nebunului” este mânia („nebunul piere ucis de mânia lui” [Iov 5:2]). Versetul de astăzi ne avertizează că, dacă umblăm cu nebunii, ne facem ca ei. Se pare că efectul implacabil este următorul: prezenţa unei alte persoane este mai puternică decât epinefrina (sau adrenalina).

  Să ne facem astăzi planuri de a căuta compania oamenilor înţelepţi, aşa încât să fim şi noi înţelepţi şi să nu avem nicio legătură cu „nebunii” (Proverbele 13:20).

  Epinefrina, sau emoţia contagioasă - Devotional familie. Să ne facem astăzi planuri de a căuta compania oamenilor înţelepţi, aşa încât să fim şi noi înţelepţi şi să nu avem nicio legătură cu „nebunii” (Proverbele 13:20).
  Julian Melgosa și Laura Fidanza
  Aceste meditaţii zilnice sunt pe teme care îţi pot consolida stima de sine şi relaţiile de familie, dar te pot şi ajuta să-ţi cristalizezi valorile. Mai mult, aceste mesaje te vor sprijini în lupta cu anxietatea sau cu depresia, trăind cu certitudinea salvării prin harul lui Dumnezeu. Autorii sunt doi psihologi creştini cu experienţă, care oferă citate şi promisiuni biblice adecvate pentru îngrijorările şi durerile cotidiene, ce pot fi diminuate prin influenţa divină a Sfintelor Scripturi.

  Din aceeași categorie

  Împarte-ţi pâinea!

  Fă un tur mintal asupra felului în care Dumnezeu ţi-a purtat de grijă de-a lungul anilor. Un mod de a-I mulţumi este să împărţi ceea ce ai cu cineva care este într-o situaţie mai dezavantajată decât tine. „Atunci lumina ta va răsări ca zorile şi vindecarea ta va încolţi repede şi slava Domnului te va însoţi”.

  Canale de binecuvântare

  Dumnezeu ştie bine că secerişul va fi mare, chiar dacă sunt prea puţini lucrători care să fie gata să-l strângă (Luca 10:2). Să-L rugăm pe Domnul astăzi să scoată mai mulţi lucrători în câmpul Său! Să-L rugăm să ne atingă inimile mai mult decât orice altceva!

  Măreţia slujirii

  Isus a amplificat măreţia în slujire atunci când le-a spălat ucenicilor picioarele, chiar înainte de a se da pe Sine jertfă pentru răscumpărarea noastră. Să dăm dovadă de aceeaşi atitudine pe care a avut-o Hristos, încurajând acest fel de măreţie chiar astăzi.

  Să facem bine tuturor!

  Este vreun bolnav prin vecini? Ai ocazia să-l ajuţi! Ai vreun prieten şomer? Aceasta este ocazia ta! Are cineva vreo urgenţă sau trece prin unele dificultăţi? Nu pierde asemenea ocazii favorabile de a oferi asistenţă voluntară!

  Publicate astăzi

  A három angyal üzenete

  „Ímé, én elküldöm néktek Illyést, a prófétát, mielőtt eljön az Úrnak nagy és félelmetes napja.”...

  De ce te implici?

  “Ți s-a arătat, omule, ce este bine, și ce alta cere Domnul dela tine, decât...

  Șase sticle într-un bax

  Fiindcă atât de mult a iubit Dumnezeu... că a dat pe Fiul Său. Pentru că Dumnezeu te iubește, nu te vinde, ci plătește un preț nemăsurat pentru tine. Tu realizezi ce reprezinți în acest univers?

  Credința lui Rahav

  Mă rog ca tu și cu mine, la fel ca Rahav, să ne hotărâm să avem încredere în făgăduințele Cuvântului lui Dumnezeu, astfel încât să putem avea și noi o credință neclintită ca a ei.

  Împarte-ţi pâinea!

  Fă un tur mintal asupra felului în care Dumnezeu ţi-a purtat de grijă de-a lungul anilor. Un mod de a-I mulţumi este să împărţi ceea ce ai cu cineva care este într-o situaţie mai dezavantajată decât tine. „Atunci lumina ta va răsări ca zorile şi vindecarea ta va încolţi repede şi slava Domnului te va însoţi”.