Zâmbeşte!

O privire prietenoasă înveseleşte inima, o veste bună întăreşte oasele. – Proverbele 15:30

Nimic nu este mai plăcut şi mai relaxant decât un zâmbet autentic, mai ales atunci când vine însoţit de cuvinte amabile; rezultatul este o dispoziţie sufletească bună şi o stare fizică mai bună. Acest lucru se confirmă în textul de astăzi: o lumină în ochi transmite bucurie în inimă şi o veste bună dă putere fizică.

Cercetătorul Fritz Strack a studiat efectul zâmbetului asupra dispoziţiei Milleleşti. În cercetarea sa, el le-a explicat participanţilor că investighează simţămintele oamenilor care nu-şi pot folosi mâinile şi trebuie să-şi folosească gura mii dinţii pentru treburile zilnice, cum ar fi scrierea cu un creion sau folosirea linei telecomenzi de televizor. El i-a instruit pe jumătate din subiecţi să-şi îndeplinească sarcina ţinând un creion între dinţi (forţând muşchii zâmbitului) şi pe cealaltă jumătate să îndeplinească aceeaşi sarcină ţinând creionul între buze (pentru a împiedica zâmbitul). Apoi pe fiecare dintre participanţi i-a rugat să evalueze nivelul de umor al unei benzi desenate. A fost clar că aceia care au ţinut creionul între dinţi au considerat desenele mai nostime decât cei care au ţinut creionul între buze. Concluzia acestor experimente dovedeşte nu numai că „o inimă veselă înseninează faţa” (Proverbele 15:13), dar şi că un zâmbet îmbunătăţeşte dispoziţia sufletească. Probabil de aceea patriarhul Iov ne invită să avem o faţă luminoasă, care se potriveşte cu un zâmbet zdravăn. Acelaşi autor ne asigură că este posibil şi de dorit să ne schimbăm faţa, atunci când zice: „Vreau să-mi uit suferinţele, să-mi las întristarea şi să fiu voios” (Iov 9:27).

Pe lângă avantajele pe care le aduce o faţă voioasă sănătăţii noastre fizice și mintale, trebuie să scoatem în evidenţă că aceasta ne va ajuta foarte mult în relaţiile interpersonale. Când unul dintre interlocutori este luminos şi zâmbitor, el influenţează dispoziţia celuilalt (sau a celorlalţi), estompând diferenţele şi încurajând apropierea şi relaţiile de prietenie.

Astăzi fii hotărât să zâmbeşti toată ziua. Adu-ţi aminte iar şi iar: „Voi avea un zâmbet larg în faţa celorlalţi.” Zâmbeşte-i fiecărui membru din familie, fiecărui coleg, vecin sau oricărei persoane cu care vii în legătură la serviciu. Vei experimenta o bunăstare generală şi relaţiile tale cu cei din jur vor fi mai plăcute. Şi, cel mai important lucru, vei împlini voia Domnului, care te invită să menţii „o privire prietenoasă”.

Julian Melgosa și Laura Fidanza
Julian Melgosa și Laura Fidanza
Aceste meditaţii zilnice sunt pe teme care îţi pot consolida stima de sine şi relaţiile de familie, dar te pot şi ajuta să-ţi cristalizezi valorile. Mai mult, aceste mesaje te vor sprijini în lupta cu anxietatea sau cu depresia, trăind cu certitudinea salvării prin harul lui Dumnezeu. Autorii sunt doi psihologi creştini cu experienţă, care oferă citate şi promisiuni biblice adecvate pentru îngrijorările şi durerile cotidiene, ce pot fi diminuate prin influenţa divină a Sfintelor Scripturi.

Primește în fiecare zi pe Telegram devoționalul preferat. Citește mai multe aici.

Ascultă podcastul Devoționale Audio

Publicate astăzi

Versetul zilei

Urmărește Devoționalul Video