Să ne zidim unii pe alţii

Aşadar, să urmărim lucrurile care duc la pacea şi zidirea reciprocă. – Romani 14:19, NTR

Specialistul în neuroştiinţă Robert Sapolski este bine-cunoscut pentru diversele studii privind comportamentul mandrililor (o specie de maimuţe) din Parcul Naţional Serengeti, Tanzania. Una dintre observaţiile sale a fost că, atunci când grupuri violente de mandrili băteau şi hărţuiau restul comunităţii, sănătatea şi bunăstarea tuturor erau clar afectate. Mai mult decât atât, atmosfera era aşa de grav afectată încât, dacă un mascul devenea victima hărţuirii, acesta se înfuria şi începea să lovească femelele şi chiar puii.

La un moment dat s-a format o mică bandă de masculi care au devenit deosebit de agresivi. Aceştia au descoperit un coş de gunoi de la hotelul vânătorilor, unde fusese aruncată carne de vită contaminată cu bacilul tuberculozei. Masculii turbulenţi nu le-au permis altor mandrili să se atingă de carne şi au păstrat-o exclusiv pentru ei. Doar că toţi aceştia au murit de tuberculoză.

Este interesant de notat că, după ce a dispărut grupul rebel, ceilalţi mandrili sănătoşi (fizic şi mintal) s-au dezvoltat semnificativ. Era clar că prezenţa membrilor paşnici şi liniştiţi în comunitate a consolidat starea de bine a grupului.

Lăsând maimuţele deoparte, acest tip de comportament se găseşte adesea şi printre fiinţele umane, existând în mod frecvent huligani care îi ameninţă şi chiar îi hărţuiesc pe cei mai vulnerabili decât ei. Dar, atunci când cei afectaţi găsesc susţinere şi sfat din partea celor dragi, sănătatea lor se îmbunătăţeşte şi sistemul lor imunitar devine mai puternic. Bert Uchino şi Wendy Birmingham, de la Universitatea din Utah (SUA), au formulat o ipoteză cu privire la rolul prieteniei în amortizarea stresului. Se consideră că prietenii constituie o protecţie foarte eficientă față de o experienţă stresantă şi prezenţa lor îmbunătăţeşte atât sănătatea mintală, cât şi pe cea fizică. În mod deosebit, aceşti cercetători au descoperit că aceia care făceau parte dintr-o reţea puternică de prieteni erau protejaţi împotriva depresiei, a anxietăţii, bolilor cardiovasculare şi a morţii premature. În diverse studii s-a demonstrat că cei care trăiesc izolaţi sau nu au relaţii sociale de calitate sunt mult mai susceptibili la bolile sus-menţionate decât cei care trăiesc în armonie unii cu alţii.

Julian Melgosa și Laura Fidanza
Julian Melgosa și Laura Fidanza
Aceste meditaţii zilnice sunt pe teme care îţi pot consolida stima de sine şi relaţiile de familie, dar te pot şi ajuta să-ţi cristalizezi valorile. Mai mult, aceste mesaje te vor sprijini în lupta cu anxietatea sau cu depresia, trăind cu certitudinea salvării prin harul lui Dumnezeu. Autorii sunt doi psihologi creştini cu experienţă, care oferă citate şi promisiuni biblice adecvate pentru îngrijorările şi durerile cotidiene, ce pot fi diminuate prin influenţa divină a Sfintelor Scripturi.

Primește în fiecare zi pe Telegram devoționalul preferat. Citește mai multe aici.

Ascultă podcastul Devoționale Audio

Publicate astăzi

Versetul zilei

Urmărește Devoționalul Video