Să ne zidim unii pe alţii

  Aşadar, să urmărim lucrurile care duc la pacea şi zidirea reciprocă. – Romani 14:19, NTR

  Specialistul în neuroştiinţă Robert Sapolski este bine-cunoscut pentru diversele studii privind comportamentul mandrililor (o specie de maimuţe) din Parcul Naţional Serengeti, Tanzania. Una dintre observaţiile sale a fost că, atunci când grupuri violente de mandrili băteau şi hărţuiau restul comunităţii, sănătatea şi bunăstarea tuturor erau clar afectate. Mai mult decât atât, atmosfera era aşa de grav afectată încât, dacă un mascul devenea victima hărţuirii, acesta se înfuria şi începea să lovească femelele şi chiar puii.

  La un moment dat s-a format o mică bandă de masculi care au devenit deosebit de agresivi. Aceştia au descoperit un coş de gunoi de la hotelul vânătorilor, unde fusese aruncată carne de vită contaminată cu bacilul tuberculozei. Masculii turbulenţi nu le-au permis altor mandrili să se atingă de carne şi au păstrat-o exclusiv pentru ei. Doar că toţi aceştia au murit de tuberculoză.

  Este interesant de notat că, după ce a dispărut grupul rebel, ceilalţi mandrili sănătoşi (fizic şi mintal) s-au dezvoltat semnificativ. Era clar că prezenţa membrilor paşnici şi liniştiţi în comunitate a consolidat starea de bine a grupului.

  Lăsând maimuţele deoparte, acest tip de comportament se găseşte adesea şi printre fiinţele umane, existând în mod frecvent huligani care îi ameninţă şi chiar îi hărţuiesc pe cei mai vulnerabili decât ei. Dar, atunci când cei afectaţi găsesc susţinere şi sfat din partea celor dragi, sănătatea lor se îmbunătăţeşte şi sistemul lor imunitar devine mai puternic. Bert Uchino şi Wendy Birmingham, de la Universitatea din Utah (SUA), au formulat o ipoteză cu privire la rolul prieteniei în amortizarea stresului. Se consideră că prietenii constituie o protecţie foarte eficientă față de o experienţă stresantă şi prezenţa lor îmbunătăţeşte atât sănătatea mintală, cât şi pe cea fizică. În mod deosebit, aceşti cercetători au descoperit că aceia care făceau parte dintr-o reţea puternică de prieteni erau protejaţi împotriva depresiei, a anxietăţii, bolilor cardiovasculare şi a morţii premature. În diverse studii s-a demonstrat că cei care trăiesc izolaţi sau nu au relaţii sociale de calitate sunt mult mai susceptibili la bolile sus-menţionate decât cei care trăiesc în armonie unii cu alţii.

  Să ne zidim unii pe alţii - Devotional familie. Apostolul îi încurajează pe cititorii săi să facă un efort care să ducă „la pacea și zidirea reciprocă”. Roagă-L astăzi pe Dumnezeu să te ajute să-ţi faci partea în aducerea păcii şi edificării reciproce. Potrivit cercetătorilor, acest lucru va aduce sănătate fizică şi mintală.
  Julian Melgosa și Laura Fidanza
  Aceste meditaţii zilnice sunt pe teme care îţi pot consolida stima de sine şi relaţiile de familie, dar te pot şi ajuta să-ţi cristalizezi valorile. Mai mult, aceste mesaje te vor sprijini în lupta cu anxietatea sau cu depresia, trăind cu certitudinea salvării prin harul lui Dumnezeu. Autorii sunt doi psihologi creştini cu experienţă, care oferă citate şi promisiuni biblice adecvate pentru îngrijorările şi durerile cotidiene, ce pot fi diminuate prin influenţa divină a Sfintelor Scripturi.

  Din aceeași categorie

  Slujirea lui Dumnezeu (II)

  Gândeşte-te la felul tău de slujire. Le impui altora idei şi comportamente, făcând uz de putere? Le restrângi libertatea de conştiinţă semenilor tăi prin pedeapsă? Adu-ţi aminte că asemenea metode nu au caracterizat niciodată slujirea lui Dumnezeu.

  Slujirea lui Dumnezeu (I)

  Dacă Hristos ar veni astăzi, din ce grup ai face parte? Ai ajutat pe cineva care are o nevoie foarte importantă? Le-ai întins o mână de ajutor celor uitaţi şi oropsiţi? Dumnezeu primeşte ajutorul tău şi dragostea ta pentru semeni ca şi când le-ai fi manifestat faţă de El.

  Împarte-ţi pâinea!

  Fă un tur mintal asupra felului în care Dumnezeu ţi-a purtat de grijă de-a lungul anilor. Un mod de a-I mulţumi este să împărţi ceea ce ai cu cineva care este într-o situaţie mai dezavantajată decât tine. „Atunci lumina ta va răsări ca zorile şi vindecarea ta va încolţi repede şi slava Domnului te va însoţi”.

  Canale de binecuvântare

  Dumnezeu ştie bine că secerişul va fi mare, chiar dacă sunt prea puţini lucrători care să fie gata să-l strângă (Luca 10:2). Să-L rugăm pe Domnul astăzi să scoată mai mulţi lucrători în câmpul Său! Să-L rugăm să ne atingă inimile mai mult decât orice altceva!

  Publicate astăzi

  Șase zile, tot lucrul tău

  Cel care începe ziua cu Dumnezeu în gândurile lui, cu rugăciunea lui personală și cu dorința de a fi asistat pe drumul dintre dimineață și seară va găsi și împlinire în planurile lui, dar va găsi și odihnă, acea odihnă care îi permite să se simtă fericit.

  Recunoștință

  După ce m-am adunat puțin, am înălțat rugăciuni umile, dându-I slavă Domnului cu lacrimi de mulțumire și de reconsacrare ca niciodată înainte. Încrederea mea în Isus a crescut foarte mult de la acel eveniment.

  Slujirea lui Dumnezeu (II)

  Gândeşte-te la felul tău de slujire. Le impui altora idei şi comportamente, făcând uz de putere? Le restrângi libertatea de conştiinţă semenilor tăi prin pedeapsă? Adu-ţi aminte că asemenea metode nu au caracterizat niciodată slujirea lui Dumnezeu.

  Copiii și tinerii bisericii – comoara noastră prețioasă

  Doamne, ajută-mă să nu iubesc cu vorba, ci cu fapta și cu adevărul! PROVOCARE: Găsește o modalitate prin care să încurajezi un copil sau un tânăr din biserica ta chiar astăzi!

  Háborúk az utolsó napokban

  „Így szól a Seregek Ura: Ímé, veszedelem indul egyik nemzettől a másik nemzetre, és nagy...