Prietenul adevărat iubeşte oricând şi în nenorocire ajunge ca un frate. – Proverbele 17:17
Irlandezul Clive Staples Lewis (1898-1963), eseist, romancier, critic literar şi autor al Cronicilor din Narnia, printre alte renumite lucrări, a abandonat studiile la Universitatea Oxford pentru a se înrola în armata britanică să apere Marea Britanie de ofensiva germană. În ziua în care împlinea 18 ani, a ajuns la Somme (Franţa).; Acolo, el a fost trimis în tranşeele de cel mai înalt risc.
Alături de el se afla Paddy Moore, un bun prieten, care l-a urmat pe Clive peste tot. În asemenea împrejurări, cei doi tineri şi-au promis unul altuia că, dacă unul dintre ei moare şi celălalt supravieţuieşte, acesta să aibă grijă şi de părinţii celui decedat (tatăl lui Clive era văduv, pierzându-şi soţia pe când băiatul avea opt ani, iar mama lui Paddy era divorţată). Ambii tineri au fost răniţi grav în luptă. Clive a fost lovit de o schijă britanică ce căzuse prea aproape. După o lungă convalescenţă, în cele din urmă s-a recuperat.
Soarta lui Paddy a fost alta. El a fost lovit de artileria inamică şi a murit la scurt timp. Trupul său nu a fost niciodată repatriat şi a rămas înmormântat la sud de Peronne (Franţa). Aşa că Clive a luat-o în grijă pe mama prietenului său şi pe sora lui mai mare. Legătura de prietenie dintre cele două familii a durat câteva zeci de ani, pentru că acest om s-a ţinut de promisiune.
Textul de astăzi ne aduce aminte că prietenia adevărată durează nu numai în vremurile bune, ci permanent, mai ales în vremuri de restrişte. Prietenia adevărată este una dintre cele mai minunate lucrări pe care le poate îndeplini un credincios. Relaţiile bazate pe sprijin reciproc reprezintă interacţiunea socială autentică pe care o recomandă Scriptura.
Se spune că Socrate l-a întrebat odată pe un bătrân:
– Care este cel mai profund motiv de mulţumire?
– Prietenii pe care îi am, a fost răspunsul acestuia.
Nu trebuie să fii perfect pentru a ajuta un prieten sau a primi ajutorul acestuia la nevoie. Gândeşte-te la ocaziile pe care le ai de a da o mână de ajutor cuiva. Iar, dacă eşti într-un moment în care ai nevoie de ajutor, primeşte ajutorul pe care alţii ţi-l oferă, deoarece Domnul este Cel care îi foloseşte ca să te ajute.