Prietenii adevăraţi

  Prietenul adevărat iubeşte oricând şi în nenorocire ajunge ca un frate. – Proverbele 17:17

  Irlandezul Clive Staples Lewis (1898-1963), eseist, romancier, critic literar şi autor al Cronicilor din Narnia, printre alte renumite lucrări, a abandonat studiile la Universitatea Oxford pentru a se înrola în armata britanică să apere Marea Britanie de ofensiva germană. În ziua în care împlinea 18 ani, a ajuns la Somme (Franţa).; Acolo, el a fost trimis în tranşeele de cel mai înalt risc.

  Alături de el se afla Paddy Moore, un bun prieten, care l-a urmat pe Clive peste tot. În asemenea împrejurări, cei doi tineri şi-au promis unul altuia că, dacă unul dintre ei moare şi celălalt supravieţuieşte, acesta să aibă grijă şi de părinţii celui decedat (tatăl lui Clive era văduv, pierzându-şi soţia pe când băiatul avea opt ani, iar mama lui Paddy era divorţată). Ambii tineri au fost răniţi grav în luptă. Clive a fost lovit de o schijă britanică ce căzuse prea aproape. După o lungă convalescenţă, în cele din urmă s-a recuperat.

  Soarta lui Paddy a fost alta. El a fost lovit de artileria inamică şi a murit la scurt timp. Trupul său nu a fost niciodată repatriat şi a rămas înmormântat la sud de Peronne (Franţa). Aşa că Clive a luat-o în grijă pe mama prietenului său şi pe sora lui mai mare. Legătura de prietenie dintre cele două familii a durat câteva zeci de ani, pentru că acest om s-a ţinut de promisiune.

  Textul de astăzi ne aduce aminte că prietenia adevărată durează nu numai în vremurile bune, ci permanent, mai ales în vremuri de restrişte. Prietenia adevărată este una dintre cele mai minunate lucrări pe care le poate îndeplini un credincios. Relaţiile bazate pe sprijin reciproc reprezintă interacţiunea socială autentică pe care o recomandă Scriptura.

  Se spune că Socrate l-a întrebat odată pe un bătrân:

  – Care este cel mai profund motiv de mulţumire?

  – Prietenii pe care îi am, a fost răspunsul acestuia.

  Nu trebuie să fii perfect pentru a ajuta un prieten sau a primi ajutorul acestuia la nevoie. Gândeşte-te la ocaziile pe care le ai de a da o mână de ajutor cuiva. Iar, dacă eşti într-un moment în care ai nevoie de ajutor, primeşte ajutorul pe care alţii ţi-l oferă, deoarece Domnul este Cel care îi foloseşte ca să te ajute.

  Prietenii adevăraţi - Devotional familie. Nu trebuie să fii perfect pentru a ajuta un prieten sau a primi ajutorul acestuia la nevoie. Gândeşte-te la ocaziile pe care le ai de a da o mână de ajutor cuiva. Iar, dacă eşti într-un moment în care ai nevoie de ajutor, primeşte ajutorul pe care alţii ţi-l oferă, deoarece Domnul este Cel care îi foloseşte ca să te ajute.
  Julian Melgosa și Laura Fidanza
  Aceste meditaţii zilnice sunt pe teme care îţi pot consolida stima de sine şi relaţiile de familie, dar te pot şi ajuta să-ţi cristalizezi valorile. Mai mult, aceste mesaje te vor sprijini în lupta cu anxietatea sau cu depresia, trăind cu certitudinea salvării prin harul lui Dumnezeu. Autorii sunt doi psihologi creştini cu experienţă, care oferă citate şi promisiuni biblice adecvate pentru îngrijorările şi durerile cotidiene, ce pot fi diminuate prin influenţa divină a Sfintelor Scripturi.

  Din aceeași categorie

  A da sau a nu da

  Isus ne propune să vindem totul şi să îi ajutăm pe cei în nevoie. Avem o mulţime de lucruri de care nu avem nevoie. Haideţi să risipim în acelaşi timp şi egoismul din inima noastră şi să le dăm aceste lucruri celor care au nevoie de ele!

  Slujirea lui Dumnezeu (II)

  Gândeşte-te la felul tău de slujire. Le impui altora idei şi comportamente, făcând uz de putere? Le restrângi libertatea de conştiinţă semenilor tăi prin pedeapsă? Adu-ţi aminte că asemenea metode nu au caracterizat niciodată slujirea lui Dumnezeu.

  Slujirea lui Dumnezeu (I)

  Dacă Hristos ar veni astăzi, din ce grup ai face parte? Ai ajutat pe cineva care are o nevoie foarte importantă? Le-ai întins o mână de ajutor celor uitaţi şi oropsiţi? Dumnezeu primeşte ajutorul tău şi dragostea ta pentru semeni ca şi când le-ai fi manifestat faţă de El.

  Împarte-ţi pâinea!

  Fă un tur mintal asupra felului în care Dumnezeu ţi-a purtat de grijă de-a lungul anilor. Un mod de a-I mulţumi este să împărţi ceea ce ai cu cineva care este într-o situaţie mai dezavantajată decât tine. „Atunci lumina ta va răsări ca zorile şi vindecarea ta va încolţi repede şi slava Domnului te va însoţi”.

  Publicate astăzi

  Parola din minimum șase caractere

  Recomandarea lui Dumnezeu este următoarea: „Intră în cămăruța ta, închide ușa după tine; să nu știe stânga ce face dreapta.” Este practic sfatul Lui pentru a depune dosarul secretelor noastre în mâna Lui, iar El promite că nu va permite niciunui hacker să aibă acces la viața noastră.

  Nu te îngrijora, Domnul face față!

  Dragă mea, ești copleșită de temeri? Te invit să nu te mai îngrijorezi; aruncă toate îngrijorările asupra lui Isus și El va avea grijă de tine. El a făcut-o pentru mine și ştiu că o va face și pentru tine.

  A da sau a nu da

  Isus ne propune să vindem totul şi să îi ajutăm pe cei în nevoie. Avem o mulţime de lucruri de care nu avem nevoie. Haideţi să risipim în acelaşi timp şi egoismul din inima noastră şi să le dăm aceste lucruri celor care au nevoie de ele!

  Noi, ei, El

  Doamne, îmi dau seama astăzi că e imposibil să cresc în izolare și că, dacă aleg să stau locului, mă lipsesc singur de binecuvântare. Fă-mă o parte a trupului Tău! PROVOCARE: Vorbește cu pastorul tău despre cum te-ai putea implica mai bine în activitățile bisericii tale!

  A nyomorúságos idő

  „Ezek után láttam négy angyalt állni a földnek négy szegletén, a föld négy szelét tartva,...