Confidenţialitatea

Cine acoperă o greşeală caută dragostea, dar cine o pomeneşte mereu în vorbirile lui dezbină pe prieteni. – Proverbele 17:9

Carmen este psiholog clinician de zeci de ani. Aşadar a avut ocazia să asculte în detaliu o mulţime de probleme umane. Dar ea este categoric conştientă că lot ce aude în timpul sesiunilor de terapie este confidenţial şi nu are libertatea de a transmite acest conţinut nimănui, nici chiar soţului ei.

Atunci când întâlneşte un pacient pentru prima oară, ea îi prezintă detaliile stilului ei de lucru, tehnicile, obiectivele generale, punctele tari şi limitele sale. Un aspect obligatoriu este să-l asigure pe pacient de confidenţialitatea asupra conţinutului conversaţiilor lor şi că acesta nu va fi transmis nimănui fără acordul scris al pacientului.

Trebuie să spunem totuşi că etica acestei profesii impune şi anumite limite privind confidenţialitatea. De exemplu, dacă o persoană ameninţă că se sinucide sau că va omorî pe cineva sau vorbeşte despre abuz asupra unui copil sau adult, atunci siguranţa vieţii personale prevalează în raport cu dreptul la confidenţialitate, iar personalul din domeniul sănătăţii mintale este obligat să informeze autorităţile competente despre aceste riscuri, pentru a proteja potenţialele victime.

Lăsând la o parte excepţiile, confidenţialitatea este foarte importantă nu numai la nivel profesional, ci şi în relaţiile noastre obişnuite. Certitudinea că detaliile privite nu vor fi divulgate întăreşte relaţia, încurajează dezvăluirea liberă a problemelor (în beneficiul sănătăţii mintale) şi îi dovedeşte celui în cauză că se bucură de un profund respect, în ciuda greşelilor şi slăbiciunilor sale.

Versetul de astăzi se referă la confidenţe privind lucruri imorale, greşeli, căderi și păcate… Şi suntem îndemnaţi să nu le dăm în vileag. Înseamnă acest lucru că suntem de acord cu faptele imorale? Nu, chiar deloc. Ci textul de astăzi ne sugerează să acţionăm cu discreţie, acordându-i susţinere şi îndrumare persoanei în cauză să-L caute pe Dumnezeu pentru iertare şi recuperare corespunzătoare. Ce se întâmplă dacă noi divulgăm comportamentul greşit? Scripturile ne spun că relaţia se distruge.

Confidenţialitatea poate merge dincolo de relaţia psihoterapeutică şi ajunge în zona temeiurilor morale. Se pare că există mulţi oameni, chiar în comunităţile religioase, care găsesc o plăcere deosebită să vorbească despre greşelile altora. Recomandarea biblică este cu totul alta. Poate că ai putea avea un rol special în ascultarea şi îndrumarea cuiva care a făcut o greşeală şi care îşi pune încrederea în tine. Adu-ţi aminte că trebuie să i asiguri o completă confidenţialitate şi trebuie să susţii victima să-şi rezolve problema în lumina Sfintelor Scripturi.

Julian Melgosa și Laura Fidanza
Julian Melgosa și Laura Fidanza
Aceste meditaţii zilnice sunt pe teme care îţi pot consolida stima de sine şi relaţiile de familie, dar te pot şi ajuta să-ţi cristalizezi valorile. Mai mult, aceste mesaje te vor sprijini în lupta cu anxietatea sau cu depresia, trăind cu certitudinea salvării prin harul lui Dumnezeu. Autorii sunt doi psihologi creştini cu experienţă, care oferă citate şi promisiuni biblice adecvate pentru îngrijorările şi durerile cotidiene, ce pot fi diminuate prin influenţa divină a Sfintelor Scripturi.

Primește în fiecare zi pe Telegram devoționalul preferat. Citește mai multe aici.

Ascultă podcastul Devoționale Audio

Publicate astăzi

Versetul zilei

Urmărește Devoționalul Video

Articolul precedent
Articolul următor