Articolul precedentViaţă datorită mielului
  Articolul următorMinune!

  Confidenţialitatea

  Cine acoperă o greşeală caută dragostea, dar cine o pomeneşte mereu în vorbirile lui dezbină pe prieteni. – Proverbele 17:9

  Carmen este psiholog clinician de zeci de ani. Aşadar a avut ocazia să asculte în detaliu o mulţime de probleme umane. Dar ea este categoric conştientă că lot ce aude în timpul sesiunilor de terapie este confidenţial şi nu are libertatea de a transmite acest conţinut nimănui, nici chiar soţului ei.

  Atunci când întâlneşte un pacient pentru prima oară, ea îi prezintă detaliile stilului ei de lucru, tehnicile, obiectivele generale, punctele tari şi limitele sale. Un aspect obligatoriu este să-l asigure pe pacient de confidenţialitatea asupra conţinutului conversaţiilor lor şi că acesta nu va fi transmis nimănui fără acordul scris al pacientului.

  Trebuie să spunem totuşi că etica acestei profesii impune şi anumite limite privind confidenţialitatea. De exemplu, dacă o persoană ameninţă că se sinucide sau că va omorî pe cineva sau vorbeşte despre abuz asupra unui copil sau adult, atunci siguranţa vieţii personale prevalează în raport cu dreptul la confidenţialitate, iar personalul din domeniul sănătăţii mintale este obligat să informeze autorităţile competente despre aceste riscuri, pentru a proteja potenţialele victime.

  Lăsând la o parte excepţiile, confidenţialitatea este foarte importantă nu numai la nivel profesional, ci şi în relaţiile noastre obişnuite. Certitudinea că detaliile privite nu vor fi divulgate întăreşte relaţia, încurajează dezvăluirea liberă a problemelor (în beneficiul sănătăţii mintale) şi îi dovedeşte celui în cauză că se bucură de un profund respect, în ciuda greşelilor şi slăbiciunilor sale.

  Versetul de astăzi se referă la confidenţe privind lucruri imorale, greşeli, căderi și păcate… Şi suntem îndemnaţi să nu le dăm în vileag. Înseamnă acest lucru că suntem de acord cu faptele imorale? Nu, chiar deloc. Ci textul de astăzi ne sugerează să acţionăm cu discreţie, acordându-i susţinere şi îndrumare persoanei în cauză să-L caute pe Dumnezeu pentru iertare şi recuperare corespunzătoare. Ce se întâmplă dacă noi divulgăm comportamentul greşit? Scripturile ne spun că relaţia se distruge.

  Confidenţialitatea poate merge dincolo de relaţia psihoterapeutică şi ajunge în zona temeiurilor morale. Se pare că există mulţi oameni, chiar în comunităţile religioase, care găsesc o plăcere deosebită să vorbească despre greşelile altora. Recomandarea biblică este cu totul alta. Poate că ai putea avea un rol special în ascultarea şi îndrumarea cuiva care a făcut o greşeală şi care îşi pune încrederea în tine. Adu-ţi aminte că trebuie să i asiguri o completă confidenţialitate şi trebuie să susţii victima să-şi rezolve problema în lumina Sfintelor Scripturi.

  Confidenţialitatea - Devotional familie. Confidenţialitatea poate merge dincolo de relaţia psihoterapeutică şi ajunge în zona temeiurilor morale. Se pare că există mulţi oameni, chiar în comunităţile religioase, care găsesc o plăcere deosebită să vorbească despre greşelile altora. Recomandarea biblică este cu totul alta.
  Julian Melgosa și Laura Fidanza
  Aceste meditaţii zilnice sunt pe teme care îţi pot consolida stima de sine şi relaţiile de familie, dar te pot şi ajuta să-ţi cristalizezi valorile. Mai mult, aceste mesaje te vor sprijini în lupta cu anxietatea sau cu depresia, trăind cu certitudinea salvării prin harul lui Dumnezeu. Autorii sunt doi psihologi creştini cu experienţă, care oferă citate şi promisiuni biblice adecvate pentru îngrijorările şi durerile cotidiene, ce pot fi diminuate prin influenţa divină a Sfintelor Scripturi.

  Din aceeași categorie

  Slujirea lui Dumnezeu (II)

  Gândeşte-te la felul tău de slujire. Le impui altora idei şi comportamente, făcând uz de putere? Le restrângi libertatea de conştiinţă semenilor tăi prin pedeapsă? Adu-ţi aminte că asemenea metode nu au caracterizat niciodată slujirea lui Dumnezeu.

  Slujirea lui Dumnezeu (I)

  Dacă Hristos ar veni astăzi, din ce grup ai face parte? Ai ajutat pe cineva care are o nevoie foarte importantă? Le-ai întins o mână de ajutor celor uitaţi şi oropsiţi? Dumnezeu primeşte ajutorul tău şi dragostea ta pentru semeni ca şi când le-ai fi manifestat faţă de El.

  Împarte-ţi pâinea!

  Fă un tur mintal asupra felului în care Dumnezeu ţi-a purtat de grijă de-a lungul anilor. Un mod de a-I mulţumi este să împărţi ceea ce ai cu cineva care este într-o situaţie mai dezavantajată decât tine. „Atunci lumina ta va răsări ca zorile şi vindecarea ta va încolţi repede şi slava Domnului te va însoţi”.

  Canale de binecuvântare

  Dumnezeu ştie bine că secerişul va fi mare, chiar dacă sunt prea puţini lucrători care să fie gata să-l strângă (Luca 10:2). Să-L rugăm pe Domnul astăzi să scoată mai mulţi lucrători în câmpul Său! Să-L rugăm să ne atingă inimile mai mult decât orice altceva!

  Publicate astăzi

  Șase zile, tot lucrul tău

  Cel care începe ziua cu Dumnezeu în gândurile lui, cu rugăciunea lui personală și cu dorința de a fi asistat pe drumul dintre dimineață și seară va găsi și împlinire în planurile lui, dar va găsi și odihnă, acea odihnă care îi permite să se simtă fericit.

  Recunoștință

  După ce m-am adunat puțin, am înălțat rugăciuni umile, dându-I slavă Domnului cu lacrimi de mulțumire și de reconsacrare ca niciodată înainte. Încrederea mea în Isus a crescut foarte mult de la acel eveniment.

  Slujirea lui Dumnezeu (II)

  Gândeşte-te la felul tău de slujire. Le impui altora idei şi comportamente, făcând uz de putere? Le restrângi libertatea de conştiinţă semenilor tăi prin pedeapsă? Adu-ţi aminte că asemenea metode nu au caracterizat niciodată slujirea lui Dumnezeu.

  Copiii și tinerii bisericii – comoara noastră prețioasă

  Doamne, ajută-mă să nu iubesc cu vorba, ci cu fapta și cu adevărul! PROVOCARE: Găsește o modalitate prin care să încurajezi un copil sau un tânăr din biserica ta chiar astăzi!

  Háborúk az utolsó napokban

  „Így szól a Seregek Ura: Ímé, veszedelem indul egyik nemzettől a másik nemzetre, és nagy...