Aşteptări opuse

Aşteptarea celor neprihăniţi nu va fi decât bucurie, dar nădejdea celor răi va pieri. – Proverbele 10:28

În timpul expansiunii americane din secolul al XlX-lea, mulţi europeni şi colonişti care se aşezaseră pe coasta nord-americană de est s-au îndreptat spre vest căutând pământuri pentru culturile lor de cereale, care să le permită să-şi înalţe case trainice şi să colonizeze teritoriul. Se povesteşte că un bătrân pe nume Peter, care trăia intr-un sat din Vestul îndepărtat, stătea la poarta casei privind cum vin noii colonişti, în lumina apusului de soare. Următoarea conversaţie se repeta cu fiecare nou-venit care îl întreba:

— Bună seara, om bun! Cum sunt vecinii pe-aici?

— Cum erau vecinii în oraşul de unde vii? obişnuia să răspundă bătrânul.

— Nerăbdători, încăpăţânaţi, ambiţioşi, suspicioşi, invidioşi şi plini de resentimente, răspundea străinul.

— La fel sunt şi pe-aici.

Venea un alt călător şi îi punea aceeaşi întrebare, iar el îi dădea acelaşi răspuns.

— Cum erau vecinii în locul de unde vii?

— Vecinii mei erau amabili, bucuroşi, generoşi, grijulii, oneşti şi gata să ajute…, răspundeau alţii.

— La fel sunt şi pe-aici, răspundea Peter.

Peter a înţeles că fiecare fiinţă umană putea fi sau bună, sau rea şi că relaţiile interpersonale puteau fi mai rele sau mai bune nu din cauza locului în care oamenii trăiau, ci mai degrabă din cauza atitudinii oamenilor la întâlnirea cu ceilalţi. Aceşti călători aveau opţiunea să vadă la vecinii lor trăsături bune sau rele, în funcţie de aşteptările lor şi de atitudinea lor faţă de aceştia.

Textul de astăzi ne asigură că „aşteptarea” (sau viitorul) celui neprihănit este bucuria şi că cei nelegiuiţi vor pieri. Acest lucru are o relevanţă directă în domeniul relaţiilor interpersonale şi putem trage concluzia că neprihăniţii au cele mai mari şanse să li se împlinească aşteptările, în timp ce nelegiuiţii sfârşesc prin a-şi ruina relaţiile.

Astăzi, priveşte cu atenţie la relaţiile celor din jurul tău. Observă cum dau curs trăsăturilor rele şi apoi când acţionează cu politeţe. Vei observa cum comportamentul şi atitudinea li se schimbă în funcţie de modul cum sunt trataţi de ceilalţi.

Cu ajutorul lui Dumnezeu, foloseşte cuvintele, gesturile şi faptele care stimulează la alţii coabitarea armonioasă, amabilitatea, dragostea şi înţelegerea reciprocă. Adu-ţi aminte astăzi mesajul apostolului Pavel: „Fiţi buni unii cu alţii, miloşi şi iertaţi-vă unul pe altul cum v-a iertat şi Dumnezeu pe voi în Hristos” (Efeseni 4:32).

Julian Melgosa și Laura Fidanza
Julian Melgosa și Laura Fidanza
Aceste meditaţii zilnice sunt pe teme care îţi pot consolida stima de sine şi relaţiile de familie, dar te pot şi ajuta să-ţi cristalizezi valorile. Mai mult, aceste mesaje te vor sprijini în lupta cu anxietatea sau cu depresia, trăind cu certitudinea salvării prin harul lui Dumnezeu. Autorii sunt doi psihologi creştini cu experienţă, care oferă citate şi promisiuni biblice adecvate pentru îngrijorările şi durerile cotidiene, ce pot fi diminuate prin influenţa divină a Sfintelor Scripturi.

Primește în fiecare zi pe Telegram devoționalul preferat. Citește mai multe aici.

Ascultă podcastul Devoționale Audio

Publicate astăzi

Versetul zilei

Urmărește Devoționalul Video