Aşteptări opuse

  Aşteptarea celor neprihăniţi nu va fi decât bucurie, dar nădejdea celor răi va pieri. – Proverbele 10:28

  În timpul expansiunii americane din secolul al XlX-lea, mulţi europeni şi colonişti care se aşezaseră pe coasta nord-americană de est s-au îndreptat spre vest căutând pământuri pentru culturile lor de cereale, care să le permită să-şi înalţe case trainice şi să colonizeze teritoriul. Se povesteşte că un bătrân pe nume Peter, care trăia intr-un sat din Vestul îndepărtat, stătea la poarta casei privind cum vin noii colonişti, în lumina apusului de soare. Următoarea conversaţie se repeta cu fiecare nou-venit care îl întreba:

  — Bună seara, om bun! Cum sunt vecinii pe-aici?

  — Cum erau vecinii în oraşul de unde vii? obişnuia să răspundă bătrânul.

  — Nerăbdători, încăpăţânaţi, ambiţioşi, suspicioşi, invidioşi şi plini de resentimente, răspundea străinul.

  — La fel sunt şi pe-aici.

  Venea un alt călător şi îi punea aceeaşi întrebare, iar el îi dădea acelaşi răspuns.

  — Cum erau vecinii în locul de unde vii?

  — Vecinii mei erau amabili, bucuroşi, generoşi, grijulii, oneşti şi gata să ajute…, răspundeau alţii.

  — La fel sunt şi pe-aici, răspundea Peter.

  Peter a înţeles că fiecare fiinţă umană putea fi sau bună, sau rea şi că relaţiile interpersonale puteau fi mai rele sau mai bune nu din cauza locului în care oamenii trăiau, ci mai degrabă din cauza atitudinii oamenilor la întâlnirea cu ceilalţi. Aceşti călători aveau opţiunea să vadă la vecinii lor trăsături bune sau rele, în funcţie de aşteptările lor şi de atitudinea lor faţă de aceştia.

  Textul de astăzi ne asigură că „aşteptarea” (sau viitorul) celui neprihănit este bucuria şi că cei nelegiuiţi vor pieri. Acest lucru are o relevanţă directă în domeniul relaţiilor interpersonale şi putem trage concluzia că neprihăniţii au cele mai mari şanse să li se împlinească aşteptările, în timp ce nelegiuiţii sfârşesc prin a-şi ruina relaţiile.

  Astăzi, priveşte cu atenţie la relaţiile celor din jurul tău. Observă cum dau curs trăsăturilor rele şi apoi când acţionează cu politeţe. Vei observa cum comportamentul şi atitudinea li se schimbă în funcţie de modul cum sunt trataţi de ceilalţi.

  Cu ajutorul lui Dumnezeu, foloseşte cuvintele, gesturile şi faptele care stimulează la alţii coabitarea armonioasă, amabilitatea, dragostea şi înţelegerea reciprocă. Adu-ţi aminte astăzi mesajul apostolului Pavel: „Fiţi buni unii cu alţii, miloşi şi iertaţi-vă unul pe altul cum v-a iertat şi Dumnezeu pe voi în Hristos” (Efeseni 4:32).

  Aşteptări opuse - Devotional familie. Astăzi, priveşte cu atenţie la relaţiile celor din jurul tău. Observă cum dau curs trăsăturilor rele şi apoi când acţionează cu politeţe. Vei observa cum comportamentul şi atitudinea li se schimbă în funcţie de modul cum sunt trataţi de ceilalţi.
  Julian Melgosa și Laura Fidanza
  Aceste meditaţii zilnice sunt pe teme care îţi pot consolida stima de sine şi relaţiile de familie, dar te pot şi ajuta să-ţi cristalizezi valorile. Mai mult, aceste mesaje te vor sprijini în lupta cu anxietatea sau cu depresia, trăind cu certitudinea salvării prin harul lui Dumnezeu. Autorii sunt doi psihologi creştini cu experienţă, care oferă citate şi promisiuni biblice adecvate pentru îngrijorările şi durerile cotidiene, ce pot fi diminuate prin influenţa divină a Sfintelor Scripturi.

  Din aceeași categorie

  Slujirea lui Dumnezeu (II)

  Gândeşte-te la felul tău de slujire. Le impui altora idei şi comportamente, făcând uz de putere? Le restrângi libertatea de conştiinţă semenilor tăi prin pedeapsă? Adu-ţi aminte că asemenea metode nu au caracterizat niciodată slujirea lui Dumnezeu.

  Slujirea lui Dumnezeu (I)

  Dacă Hristos ar veni astăzi, din ce grup ai face parte? Ai ajutat pe cineva care are o nevoie foarte importantă? Le-ai întins o mână de ajutor celor uitaţi şi oropsiţi? Dumnezeu primeşte ajutorul tău şi dragostea ta pentru semeni ca şi când le-ai fi manifestat faţă de El.

  Împarte-ţi pâinea!

  Fă un tur mintal asupra felului în care Dumnezeu ţi-a purtat de grijă de-a lungul anilor. Un mod de a-I mulţumi este să împărţi ceea ce ai cu cineva care este într-o situaţie mai dezavantajată decât tine. „Atunci lumina ta va răsări ca zorile şi vindecarea ta va încolţi repede şi slava Domnului te va însoţi”.

  Canale de binecuvântare

  Dumnezeu ştie bine că secerişul va fi mare, chiar dacă sunt prea puţini lucrători care să fie gata să-l strângă (Luca 10:2). Să-L rugăm pe Domnul astăzi să scoată mai mulţi lucrători în câmpul Său! Să-L rugăm să ne atingă inimile mai mult decât orice altceva!

  Publicate astăzi

  Șase zile, tot lucrul tău

  Cel care începe ziua cu Dumnezeu în gândurile lui, cu rugăciunea lui personală și cu dorința de a fi asistat pe drumul dintre dimineață și seară va găsi și împlinire în planurile lui, dar va găsi și odihnă, acea odihnă care îi permite să se simtă fericit.

  Recunoștință

  După ce m-am adunat puțin, am înălțat rugăciuni umile, dându-I slavă Domnului cu lacrimi de mulțumire și de reconsacrare ca niciodată înainte. Încrederea mea în Isus a crescut foarte mult de la acel eveniment.

  Slujirea lui Dumnezeu (II)

  Gândeşte-te la felul tău de slujire. Le impui altora idei şi comportamente, făcând uz de putere? Le restrângi libertatea de conştiinţă semenilor tăi prin pedeapsă? Adu-ţi aminte că asemenea metode nu au caracterizat niciodată slujirea lui Dumnezeu.

  Copiii și tinerii bisericii – comoara noastră prețioasă

  Doamne, ajută-mă să nu iubesc cu vorba, ci cu fapta și cu adevărul! PROVOCARE: Găsește o modalitate prin care să încurajezi un copil sau un tânăr din biserica ta chiar astăzi!

  Háborúk az utolsó napokban

  „Így szól a Seregek Ura: Ímé, veszedelem indul egyik nemzettől a másik nemzetre, és nagy...