Al Domnului este pământul cu tot ce este pe el, lumea şi cei ce o locuiesc! – Psalmii 24:1
Zidul lui Hadrian din nordul Angliei are o lungime de 117,5 kilometri, din coastă în coastă. El a fost construit de împăratul roman Publius Aelius Hadrianus (76 138 d.Hr.) pentru a separa triburile barbare de romani. Acesta a fost primul hotar fizic ridicat în Europa. Cu secole mai târziu, Marele Zid chinezesc avea să fie construit de o magnitudine semnificativă, pentru a proteja partea de nord a ţării de raidurile triburilor nomade din Mongolia şi Manciuria. Ambele proiecte dau mărturie despre un aspect evident al naturii umane: instinctul de conservare. Şi în prezent sunt ţări care construiesc garduri şi ziduri pentru a-şi proteja frontierele. Şi, bineînţeles, oamenii forţează acest principiu şi îl duc la extrem, ridicând ziduri, bariere, garduri, obstacole pentru a-şi proteja proprietăţile.
Se spune că între vecini nu era nicio problemă până când unul dintre ei a decis să-şi marcheze proprietatea, spunând: „Aici este al meu.” Drept urmare, multe dintre problemele interpersonale dintre prieteni, colegi, parteneri sau chiar dintre membrii familiei pornesc de la dezacorduri privind bunurile materiale.
Biblia prezintă cazuri în care materialismul şi dorinţa de a agonisi au cele mai serioase consecinţe. Anania şi Safira, de exemplu, erau un cuplu dintr-o comunitate creştină timpurie. Ei au vrut să doneze comunităţii câştigul dintr-o vânzare de teren. Dar au hotărât în secret să reţină o parte din profit şi să aducă restul la ucenici. Prin descoperire divină, Petru a recunoscut această necinste, iar moartea i-a luat prin surprindere pe cei doi soţi (vezi Faptele 5).
Într-o altă ocazie, profetul Elisei l-a vindecat cu putere divină pe Naaman Sirianul de lepră. În semn de recunoştinţă, Naaman i-a trimis daruri, dar Elisei nu le-a primit. Dar Ghehazi, slujitorul său, a poftit aceste daruri şi a alergat după Naaman să-i explice că maestrul său s-a răzgândit şi era dispus să primească 34 de kilograme de argint şi două rânduri de haine noi-nouţe. Pe dată, sirianul i-a dat Iui Ghehazi 68 de kilograme de argint şi îmbrăcămintea cerută. Într-o manieră supranaturală, profetul Elisei a aflat despre planul lui Ghehazi, care a fost bolnav de lepră toată viaţa din cauza lăcomiei sale (vezi 2 împăraţi 5).
Versetul de astăzi pune bunurile într-o lumină cu totul nouă: „Pământul este al Domnului cu tot ce este pe el.” Ai copii, casă, pământ, animale, maşină, haine, mobilă, electrocasnice, printre altele? Adu-ţi aminte că, potrivit Scripturii, acestea nu sunt ale tale. Ele îi aparţin lui Dumnezeu. Atunci când înţelegi acest lucru cu adevărat, vei câştiga lupta cu lăcomia şi egoismul.