Articolul precedentÎn atelierul lui Iosif
  Articolul următorUn veșmânt nepătat

  Zvonuri şi bârfe

  Cine umblă cu bârfeli dă pe faţă lucrurile ascunse, şi cu cel ce nu-şi poate ţine gura să nu te amesteci! – Proverbele 20:19

  Kent Crockett, teolog şi autor de devoţionale, prezintă istoria unei ţărănci care răspândea zvonuri defăimătoare despre stăpânul ei. Într-un timp scurt, bârfele ei au trecut din gură în gură şi calomnia s-a răspândit în tot satul. Văzând amploarea zvonurilor rele, femeia s-a simţit vinovată şi a mers la stăpânul ei să-şi mărturisească vina de a fi responsabilă pentru bârfele răspândite, după care să-i ceară iertare. Stăpânul i-a răspuns:

  Te iert cu o condiţie: vezi burduful ăla plin cu pene? Ia-l, du-te în turnul satului, urcă la ultimul nivel, aruncă jos penele şi vino cu burduful la mine, să primeşti iertare pentru ce ai făcut.

  Femeia s-a dus şi a făcut cele zise, apoi s-a întors cu burduful gol, ca să primească Iertare.

  Acum trebuie să te duci să aduni penele împrăştiate, i-a spus stăpânul.

  Dar nu se poate aşa ceva, a protestat femeia.

  Te iert cu adevărat, dar vreau să ştii că informaţiile false pe care le-ai răspândit sunt tot atât de greu de retractat pe cât de greu e să aduni penele înapoi în burduf.

  Feacuri, bârfe, comentarii, păreri… Toate au în comun aceleaşi lucruri: invenţii, exagerări, minciuni sau interpretări greşite ale adevărului obiectiv. Pentru mulţi, aceasta este o activitate distractivă, dar prea puţini sunt conştienţi de pagubele produse. Bârfele despre greşelile altora pot genera un sentiment de superioritate, o satisfacţie personală de a-i face pe alţii să pară vinovaţi în timp ce bârfitorul se consideră nevinovat. Bârfa este folosită şi ca armă de răzbunare, iar acest lucru este un rezultat al invidiei – un simţământ foarte des întâlnit la cei care cred că nu e nimic greşit să-i vorbească de rău pe cei pe care sunt invidioşi. În al treilea rând, unii încearcă să se elibereze de propriile frustrări răspândind zvonuri despre alţii.

  Dar cel mai rău lucru este că aceste acţiuni sunt în esenţă imorale. Diverse versete biblice condamnă cu tărie defăimarea. De exemplu, „pe cel ce cleveteşte în ascuns pe aproapele său îl voi nimici” (Psalmii 101:5). Versetul de astăzi ne oferă un sfat în plus. Nu numai că descurajează bârfa, dar ne avertizează şi cu priviţi la relaţia cu cineva care „cleveteşte cu buzele sale” („vorbeşte prea mult” sau „bârfeşte”, după alte traduceri).

  Hotărăşte-te să nu răspândeşti zvonuri şi să eviţi compania celor care au obiceiul de a bârfi. Acesta este un sfat din Cuvântul inspirat.

  Zvonuri şi bârfe - Devotional familie. Hotărăşte-te să nu răspândeşti zvonuri şi să eviţi compania celor care au obiceiul de a bârfi. Acesta este un sfat din Cuvântul inspirat.
  Julian Melgosa și Laura Fidanza
  Aceste meditaţii zilnice sunt pe teme care îţi pot consolida stima de sine şi relaţiile de familie, dar te pot şi ajuta să-ţi cristalizezi valorile. Mai mult, aceste mesaje te vor sprijini în lupta cu anxietatea sau cu depresia, trăind cu certitudinea salvării prin harul lui Dumnezeu. Autorii sunt doi psihologi creştini cu experienţă, care oferă citate şi promisiuni biblice adecvate pentru îngrijorările şi durerile cotidiene, ce pot fi diminuate prin influenţa divină a Sfintelor Scripturi.

  Din aceeași categorie

  Slujirea lui Dumnezeu (II)

  Gândeşte-te la felul tău de slujire. Le impui altora idei şi comportamente, făcând uz de putere? Le restrângi libertatea de conştiinţă semenilor tăi prin pedeapsă? Adu-ţi aminte că asemenea metode nu au caracterizat niciodată slujirea lui Dumnezeu.

  Slujirea lui Dumnezeu (I)

  Dacă Hristos ar veni astăzi, din ce grup ai face parte? Ai ajutat pe cineva care are o nevoie foarte importantă? Le-ai întins o mână de ajutor celor uitaţi şi oropsiţi? Dumnezeu primeşte ajutorul tău şi dragostea ta pentru semeni ca şi când le-ai fi manifestat faţă de El.

  Împarte-ţi pâinea!

  Fă un tur mintal asupra felului în care Dumnezeu ţi-a purtat de grijă de-a lungul anilor. Un mod de a-I mulţumi este să împărţi ceea ce ai cu cineva care este într-o situaţie mai dezavantajată decât tine. „Atunci lumina ta va răsări ca zorile şi vindecarea ta va încolţi repede şi slava Domnului te va însoţi”.

  Canale de binecuvântare

  Dumnezeu ştie bine că secerişul va fi mare, chiar dacă sunt prea puţini lucrători care să fie gata să-l strângă (Luca 10:2). Să-L rugăm pe Domnul astăzi să scoată mai mulţi lucrători în câmpul Său! Să-L rugăm să ne atingă inimile mai mult decât orice altceva!

  Publicate astăzi

  Șase zile, tot lucrul tău

  Cel care începe ziua cu Dumnezeu în gândurile lui, cu rugăciunea lui personală și cu dorința de a fi asistat pe drumul dintre dimineață și seară va găsi și împlinire în planurile lui, dar va găsi și odihnă, acea odihnă care îi permite să se simtă fericit.

  Recunoștință

  După ce m-am adunat puțin, am înălțat rugăciuni umile, dându-I slavă Domnului cu lacrimi de mulțumire și de reconsacrare ca niciodată înainte. Încrederea mea în Isus a crescut foarte mult de la acel eveniment.

  Slujirea lui Dumnezeu (II)

  Gândeşte-te la felul tău de slujire. Le impui altora idei şi comportamente, făcând uz de putere? Le restrângi libertatea de conştiinţă semenilor tăi prin pedeapsă? Adu-ţi aminte că asemenea metode nu au caracterizat niciodată slujirea lui Dumnezeu.

  Copiii și tinerii bisericii – comoara noastră prețioasă

  Doamne, ajută-mă să nu iubesc cu vorba, ci cu fapta și cu adevărul! PROVOCARE: Găsește o modalitate prin care să încurajezi un copil sau un tânăr din biserica ta chiar astăzi!

  Háborúk az utolsó napokban

  „Így szól a Seregek Ura: Ímé, veszedelem indul egyik nemzettől a másik nemzetre, és nagy...