Cine umblă cu bârfeli dă pe faţă lucrurile ascunse, şi cu cel ce nu-şi poate ţine gura să nu te amesteci! – Proverbele 20:19
Kent Crockett, teolog şi autor de devoţionale, prezintă istoria unei ţărănci care răspândea zvonuri defăimătoare despre stăpânul ei. Într-un timp scurt, bârfele ei au trecut din gură în gură şi calomnia s-a răspândit în tot satul. Văzând amploarea zvonurilor rele, femeia s-a simţit vinovată şi a mers la stăpânul ei să-şi mărturisească vina de a fi responsabilă pentru bârfele răspândite, după care să-i ceară iertare. Stăpânul i-a răspuns:
Te iert cu o condiţie: vezi burduful ăla plin cu pene? Ia-l, du-te în turnul satului, urcă la ultimul nivel, aruncă jos penele şi vino cu burduful la mine, să primeşti iertare pentru ce ai făcut.
Femeia s-a dus şi a făcut cele zise, apoi s-a întors cu burduful gol, ca să primească Iertare.
Acum trebuie să te duci să aduni penele împrăştiate, i-a spus stăpânul.
Dar nu se poate aşa ceva, a protestat femeia.
Te iert cu adevărat, dar vreau să ştii că informaţiile false pe care le-ai răspândit sunt tot atât de greu de retractat pe cât de greu e să aduni penele înapoi în burduf.
Feacuri, bârfe, comentarii, păreri… Toate au în comun aceleaşi lucruri: invenţii, exagerări, minciuni sau interpretări greşite ale adevărului obiectiv. Pentru mulţi, aceasta este o activitate distractivă, dar prea puţini sunt conştienţi de pagubele produse. Bârfele despre greşelile altora pot genera un sentiment de superioritate, o satisfacţie personală de a-i face pe alţii să pară vinovaţi în timp ce bârfitorul se consideră nevinovat. Bârfa este folosită şi ca armă de răzbunare, iar acest lucru este un rezultat al invidiei – un simţământ foarte des întâlnit la cei care cred că nu e nimic greşit să-i vorbească de rău pe cei pe care sunt invidioşi. În al treilea rând, unii încearcă să se elibereze de propriile frustrări răspândind zvonuri despre alţii.
Dar cel mai rău lucru este că aceste acţiuni sunt în esenţă imorale. Diverse versete biblice condamnă cu tărie defăimarea. De exemplu, „pe cel ce cleveteşte în ascuns pe aproapele său îl voi nimici” (Psalmii 101:5). Versetul de astăzi ne oferă un sfat în plus. Nu numai că descurajează bârfa, dar ne avertizează şi cu priviţi la relaţia cu cineva care „cleveteşte cu buzele sale” („vorbeşte prea mult” sau „bârfeşte”, după alte traduceri).
Hotărăşte-te să nu răspândeşti zvonuri şi să eviţi compania celor care au obiceiul de a bârfi. Acesta este un sfat din Cuvântul inspirat.