Articolul precedentMisiunea
  Articolul următorPuișorul lui Jared

  Judecarea celui de lângă noi

  Nu judecaţi ca să nu fiţi judecaţi. Căci cu ce judecată judecaţi, veţi fi judecaţi; şi cu ce măsură măsuraţi, vi se va măsura. – Matei 7:1,2

  Doi taxidermişti (persoane care împăiază animale, n.tr.) se plimbau pe o stradă din oraşul lor, discutând despre ultimele tehnici ale meseriei lor. Trecând pe lângă vitrina unui magazin, au văzut un papagal împăiat. S-au oprit şi au început să găsească diverse greşeli la lucrarea expusă. Postura nu era naturală, pasărea părea forţată să se încline în faţă, penele nu erau aranjate în mod corespunzător, culoarea lor era prea ţipătoare. Aripile erau uşor curbate şi postura generală nu aşeza pasărea în habitatul natural. Concluzia lor finală: creatorul lucrării era un începător care mai avea o mulţime de lucruri de învăţat până să stăpânească arta împăiatului. Dar, înainte să-şi continue plimbarea, au mai aruncat o ultimă privire asupra păsării împăiate. Au rămas înmărmuriţi să vadă că pasărea începe să se scarpine uşor cu ciocul între pene.

  În versetul de astăzi, Isus avertizează asupra uneia dintre cele mai obişnuite tendinţe din relaţiile noastre: judecarea aproapelui. De câte ori nu se repetă această situaţie, mai ales când reproşurile aduse aproapelui se potrivesc mai bine propriei noastre persoane! Apostolul spune: „Aşadar, omule, oricine ai fi tu care judeci pe altul, nu te poţi dezvinovăţi, căci, prin faptul că judeci pe altul, te osândeşti singur, fiindcă tu, care judeci pe altul, faci aceleaşi lucruri” (Romani 2:1).

  Opţiunea prezentată de apostolul Pavel este să nu judeci, ci să iubeşti. „Să nu datoraţi nimănui nimic, decât să vă iubiţi unii pe alţii, căci cine iubeşte pe alţii a împlinit Legea” (Romani 13:8); „Stăruiţi în dragostea frăţească!” (Evrei 13:1).

  Judecarea celorlalţi nu întăreşte niciodată relaţiile interpersonale, mai degrabă aduce mai multe pierderi. Data viitoare când te surprinzi judecând un vecin, un prieten sau un colaborator, stai şi gândeşte-te: în ce măsură fac şi eu acelaşi lucru pe care îl văd pe el făcând? Ce încerc să ascund? De ce insist să mă concentrez asupra greşelilor altora? E posibil să găseşti acelaşi fel de defecte şi în viaţa ta. Dacă aşa stau lucrurile, întreabă-te: Ce aş putea face să-mi schimb atitudinea şi comportamentul?

  Cere de la Dumnezeu înţelepciune, întrucât El poate să te ajute să descoperi linia călăuzitoare ideală pe care să o urmezi în relaţiile tale personale. Lasă-L pe Dumnezeu să-ţi conducă deciziile şi acţiunile. Vei fi surprins cum ţi se dezvoltă în mod gradat caracterul şi cum înfloresc relaţiile cu persoana pe care o judecai.

  Judecarea celui de lângă noi - Devotional familie. Cere de la Dumnezeu înţelepciune, întrucât El poate să te ajute să descoperi linia călăuzitoare ideală pe care să o urmezi în relaţiile tale personale. Lasă-L pe Dumnezeu să-ţi conducă deciziile şi acţiunile. Vei fi surprins cum ţi se dezvoltă în mod gradat caracterul şi cum înfloresc relaţiile cu persoana pe care o judecai.
  Julian Melgosa și Laura Fidanza
  Aceste meditaţii zilnice sunt pe teme care îţi pot consolida stima de sine şi relaţiile de familie, dar te pot şi ajuta să-ţi cristalizezi valorile. Mai mult, aceste mesaje te vor sprijini în lupta cu anxietatea sau cu depresia, trăind cu certitudinea salvării prin harul lui Dumnezeu. Autorii sunt doi psihologi creştini cu experienţă, care oferă citate şi promisiuni biblice adecvate pentru îngrijorările şi durerile cotidiene, ce pot fi diminuate prin influenţa divină a Sfintelor Scripturi.

  Din aceeași categorie

  Împarte-ţi pâinea!

  Fă un tur mintal asupra felului în care Dumnezeu ţi-a purtat de grijă de-a lungul anilor. Un mod de a-I mulţumi este să împărţi ceea ce ai cu cineva care este într-o situaţie mai dezavantajată decât tine. „Atunci lumina ta va răsări ca zorile şi vindecarea ta va încolţi repede şi slava Domnului te va însoţi”.

  Canale de binecuvântare

  Dumnezeu ştie bine că secerişul va fi mare, chiar dacă sunt prea puţini lucrători care să fie gata să-l strângă (Luca 10:2). Să-L rugăm pe Domnul astăzi să scoată mai mulţi lucrători în câmpul Său! Să-L rugăm să ne atingă inimile mai mult decât orice altceva!

  Măreţia slujirii

  Isus a amplificat măreţia în slujire atunci când le-a spălat ucenicilor picioarele, chiar înainte de a se da pe Sine jertfă pentru răscumpărarea noastră. Să dăm dovadă de aceeaşi atitudine pe care a avut-o Hristos, încurajând acest fel de măreţie chiar astăzi.

  Să facem bine tuturor!

  Este vreun bolnav prin vecini? Ai ocazia să-l ajuţi! Ai vreun prieten şomer? Aceasta este ocazia ta! Are cineva vreo urgenţă sau trece prin unele dificultăţi? Nu pierde asemenea ocazii favorabile de a oferi asistenţă voluntară!

  Publicate astăzi

  Șase sticle într-un bax

  Fiindcă atât de mult a iubit Dumnezeu... că a dat pe Fiul Său. Pentru că Dumnezeu te iubește, nu te vinde, ci plătește un preț nemăsurat pentru tine. Tu realizezi ce reprezinți în acest univers?

  Credința lui Rahav

  Mă rog ca tu și cu mine, la fel ca Rahav, să ne hotărâm să avem încredere în făgăduințele Cuvântului lui Dumnezeu, astfel încât să putem avea și noi o credință neclintită ca a ei.

  Împarte-ţi pâinea!

  Fă un tur mintal asupra felului în care Dumnezeu ţi-a purtat de grijă de-a lungul anilor. Un mod de a-I mulţumi este să împărţi ceea ce ai cu cineva care este într-o situaţie mai dezavantajată decât tine. „Atunci lumina ta va răsări ca zorile şi vindecarea ta va încolţi repede şi slava Domnului te va însoţi”.

  Unul dintre noi

  PROVOCARE: Îndepărtează prejudecățile și gândurile negative față de cei din comunitate pentru a lăsa loc empatiei să acționeze!

  Szombat vagy vasárnap?

  „Harmadik angyal is követte azokat, mondván nagy szóval: Ha valaki imádja a fenevadat és annak...