Dumnezeu şi prietenii Lui

Domnul vorbea cu Moise faţă în faţă, cum vorbeşte un om cu prietenul lui. – Exodul 33:11 p.p.

Moise a păstrat o legătură strânsă cu Dumnezeu până la moarte. Versetul de astăzi ne spune că el şi Dumnezeu vorbeau faţă către faţă, ca oricare doi prieteni. De la prima lor întâlnire, când Dumnezeu Se afla în tufişul arzând (Exodul 3), până la ultima lor conversaţie, când Dumnezeu i-a arătat din depărtare ţara promisă (Deuteronomul 34), ei au avut un număr de întâlniri de toate felurile. Este remarcabil de câte ori Moise, disperat de problemele poporului ales, L-a abordat pe Domnul, care întotdeauna i-a oferit soluţii simple şi clare, chiar dacă nu erau totdeauna cele mai plăcute.

Enoh a fost de asemenea bun prieten cu Dumnezeu. Nu ştim prea multe despre el decât că era a şaptea generaţie de la Adam şi era profet (Iuda 14). Pe tatăl lui îl chema Iared (Geneza 5:18), iar pe fiul lui, Metusala, omul care a trăit cel mai mult din Biblie (v. 21). Enoh a trăit 365 de ani (v. 23), dar ceva e neobişnuit la viaţa lui: „Enoh a umblat cu Dumnezeu, apoi nu s-a mai văzut, pentru că l-a luat Dumnezeu” (v. 24). Ce mare privilegiu! El umbla şi vorbea cu Dumnezeu ca un prieten apropiat, iar din această prietenie strânsă s-a dezvoltat o relaţie veşnică, pentru că Dumnezeu nu voia ca prietenul Său să moară, aşa că l-a luat la El.

Avraam a fost şi el „prietenul lui Dumnezeu”, aşa cum îl descrie Scriptura (Iacov 2:23). Cartea Geneza este plină de numele lui Avraam şi multe dintre aceste ocurenţe sunt legate de întâlniri şi conversaţii cu Domnul. Viaţa lui a fost plină de acţiune şi aventură, din tinereţe şi până la bătrâneţe, dar întotdeauna în contact cu Dumnezeu.

Multe alte personaje biblice sunt prezentate ca prietenii lui Dumnezeu: Noe, Isaac, Iacov, Iosif, David, Ilie, Elisei, Iosua, Ana, Samuel, Iov… şi, dacă mergem în Noul Testament, avem o mulţime de alţi prieteni ai lui Isus: fiecare dintre ucenicii aleşi, precum şi alţii, ca: Marta, Maria, Lazăr şi un număr de „vameşi şi păcătoşi” (Luca 7:34).

Isus le-a spus ucenicilor Săi – şi ne spune şi nouă – că nu ne mai numeşte robi, ci prieteni (Ioan 15:15). Dumnezeu şi Isus sunt una şi caută prietenia noastră. Ei doresc să devină apropiaţi cu fiecare dintre noi. Această lună a fost dedicată dezvoltării relaţiilor. Cea mai importantă relaţie dintre toate este relaţia personală cu Isus, care este prieten cu oricine vrea să se apropie de El. Apropie-te de Isus astăzi şi fii prietenul Lui! El te aşteaptă (Apocalipsa 3:20).

Julian Melgosa și Laura Fidanza
Julian Melgosa și Laura Fidanza
Aceste meditaţii zilnice sunt pe teme care îţi pot consolida stima de sine şi relaţiile de familie, dar te pot şi ajuta să-ţi cristalizezi valorile. Mai mult, aceste mesaje te vor sprijini în lupta cu anxietatea sau cu depresia, trăind cu certitudinea salvării prin harul lui Dumnezeu. Autorii sunt doi psihologi creştini cu experienţă, care oferă citate şi promisiuni biblice adecvate pentru îngrijorările şi durerile cotidiene, ce pot fi diminuate prin influenţa divină a Sfintelor Scripturi.

Primește în fiecare zi pe Telegram devoționalul preferat. Citește mai multe aici.

Ascultă podcastul Devoționale Audio

Publicate astăzi

Versetul zilei

Urmărește Devoționalul Video

Articolul precedent
Articolul următor