Peşte la cuptor

Iată, Dumnezeul acesta este Dumnezeul nostru în veci de veci; El va fi călăuza noastră până la moarte. – Psalmii 48:14

Cu toţii avem reguli şi principii după care ne călăuzim viaţa. Te-ai gândit la ale tale? Te călăuzesc principiile tale pe cărarea cea dreaptă? Care este destinaţia spre care te îndrepţi?

O tânără doamnă a hotărât să-şi impresioneze proaspătul soţ cu o cină excepţională, pregătind ceea ce considera a fi una dintre specialităţile ei: peşte la cuptor. Cu siguranţă, cina a avut efectul dorit şi, după ce şi-a exprimat mult dorintele laude, soţul ei a întrebat:

– De ce ai gătit peştele fără cap şi coadă?

Această întrebare a pus-o în încurcătură pe tânăra doamnă, care a răspuns cu sfială:

– Păi, nu ştiu. Tot aşa îl gătea şi mama, întotdeauna.

Nesatisfăcută de propriul răspuns, în ziua următoare a întrebat-o pe mama ei de ce gătea peştele aşa. Mama ei a răspuns la fel:

– Păi, nu ştiu. Aşa am văzut-o şi eu pe mama mea gătind dintotdeauna.

În sfârşit, bunica, fiind în viaţă din fericire, le-a dezvăluit motivele acestui obicei de artă culinară:

– Când m-am căsătorit cu bunicul tău, aveam un cuptor mic în bucătărie. Tava cuptorului era mai mică, aşa că peştele nu încăpea cu cap şi coadă, şi atunci îl tăiam. De atunci aşa am gătit întotdeauna peştele.

Asemenea tinerei doamne din această povestire, noi facem multe lucruri din obişnuinţă şi prin imitare. Nu înţelegem de ce şi nici nu ne trece prin cap că există modalităţi mai bune de a face lucrurile. Aşa că ne continuăm tradiţiile, chiar dacă nu obţinem cele mai bune rezultate. Alţii îşi urmează buna lor plăcere, neştiind ce e cel mai bine pentru viaţa lor. Alţii încă au încredere în propria experienţă, că astfel vor obţine cele mai bune rezultate, repetând morala vechiului proverb: „Repetiţia e mama învăţăturii.” Te poţi imagina ajungând la sfârşitul vieţii şi realizând că ai urmat o cale greşită? Care este destinaţia drumului pe care umbli acum?

Cuvântul Domnului ne avertizează: „Multe căi pot părea bune omului, dar la urmă se văd că duc la moarte” (Proverbele 14:12). Aşadar, te invit să găseşti direcţia către Singurul care îţi poate garanta un final fericit atunci când vei trece linia de sosire a veşniciei. Nu uita că „Dumnezeul acesta este Dumnezeul nostru în veci de veci; El va fi călăuza noastră până la moarte” (Psalmii 48:14)!

Julian Melgosa și Laura Fidanza
Julian Melgosa și Laura Fidanza
Aceste meditaţii zilnice sunt pe teme care îţi pot consolida stima de sine şi relaţiile de familie, dar te pot şi ajuta să-ţi cristalizezi valorile. Mai mult, aceste mesaje te vor sprijini în lupta cu anxietatea sau cu depresia, trăind cu certitudinea salvării prin harul lui Dumnezeu. Autorii sunt doi psihologi creştini cu experienţă, care oferă citate şi promisiuni biblice adecvate pentru îngrijorările şi durerile cotidiene, ce pot fi diminuate prin influenţa divină a Sfintelor Scripturi.

Primește în fiecare zi pe Telegram devoționalul preferat. Citește mai multe aici.

Ascultă podcastul Devoționale Audio

Publicate astăzi

Versetul zilei

Urmărește Devoționalul Video