Glasul Bunului Păstor

Oile Mele ascultă glasul Meu; Eu le cunosc şi ele vin după Mine. – Ioan 10:27

Una din principalele deprinderi pe care animalele sociale trebuie să le dobândească este să recunoască persoanele importante din mediul lor social”, subliniază profesorul de neuroştiinţe Keith M. Kendrick, în articolul său „Cunoaşterea: Cum se recunosc animalele între ele şi cum ne cunosc şi pe noi”. Vorbind despre oi, acest profesor de la Universitatea Cambridge arată că acestea au abilităţi emoţionale de recunoaştere socială foarte sofisticate, din moment ce se folosesc de expresia feţei, de voce şi de mirosuri ca să identifice indivizii. Profesorul mai afirmă că aceste animale sunt în stare să recunoască şi să ţină minte diferite oi şi fiinţe umane pentru o perioadă de câţiva ani şi se pare că au o anumită abilitate de a reconstrui în minte feţele oamenilor chiar şi când aceştia nu sunt prezenţi.

La fiinţele umane, una dintre principalele abilităţi care trebuie dezvoltate este recunoaşterea vocii celei mai importante persoane din viaţa lor: vocea Bunului Păstor. Cum îi distingi glasul de cel al unui străin? Cum îţi dezvolţi abilitatea de a-I identifica vocea când sunt atât de multe voci înşelătoare care pretind a fi autentice?

Scrierile inspirate arată că ascultarea glasului Bunului Păstor înseamnă împlinirea voii lui Dumnezeu. În acest scop, Domnul foloseşte în principal trei căi. În primul rând, Dumnezeu ne descoperă voia Sa prin Cuvântul Său, Sfintele Scripturi. Nu e nevoie să îl întrebăm pe Dumnezeu în legătură cu subiectele abordate şi identificate clar ca „aşa zice Domnul”, deoarece Dumnezeu nu va răspunde altfel de cum a vorbit deja. În al doilea rând, glasul Lui este exprimat şi prin intermediul lucrărilor Providenţei. Există situaţii de viaţă ieşite din comun care ne sunt oferite de Dumnezeu ca să ne îndrume pe cale; însă nu le putem percepe ca atare decât dacă suntem uniţi cu EL în cele din urmă, o altă cale de a auzi vocea lui Dumnezeu este aceea a apelurilor Duhului Sfânt, care va imprima asupra minţii şi inimii noi înţelegeri asupra lucrurilor, care vor contribui la clădirea caracterului.

Fiecare dintre aceste metode de recunoaştere devine mai valoroasă când este urmată cu credincioşie şi când există o relaţie personală neîntreruptă cu Bunul Păstor. Stai şi gândeşte-te puţin: îţi doreşti din tot sufletul să fii îndrumat de Dumnezeu oriunde te-ar conduce El? Dacă da, atunci începe prin a citi Scriptura şi a te ruga pentru curaj şi putere să-ţi conduci viaţa după voia Sa. Cei care fac acest lucru se pot aştepta ca Isus să le dea „viaţa veşnică, [şi] în veac nu vor pieri şi nimeni nu [îi] va smulge din mâna [Sa]” (Ioan 10:28).

Julian Melgosa și Laura Fidanza
Julian Melgosa și Laura Fidanza
Aceste meditaţii zilnice sunt pe teme care îţi pot consolida stima de sine şi relaţiile de familie, dar te pot şi ajuta să-ţi cristalizezi valorile. Mai mult, aceste mesaje te vor sprijini în lupta cu anxietatea sau cu depresia, trăind cu certitudinea salvării prin harul lui Dumnezeu. Autorii sunt doi psihologi creştini cu experienţă, care oferă citate şi promisiuni biblice adecvate pentru îngrijorările şi durerile cotidiene, ce pot fi diminuate prin influenţa divină a Sfintelor Scripturi.

Primește în fiecare zi pe Telegram devoționalul preferat. Citește mai multe aici.

Ascultă podcastul Devoționale Audio

Publicate astăzi

Versetul zilei

Urmărește Devoționalul Video

Articolul precedent
Articolul următor