Deschideţi porţile ca să intre neamul cel neprihănit şi credincios. – Isaia 26:2
Termenul „adevăr” apare de sute de ori în Sfintele Scripturi. De la Geneza la Apocalipsa, acest cuvânt poate fi asociat cu multe expresii pozitive care îl pun alături de principii valoroase de viaţă şi de mari binecuvântări. De exemplu, există versete care prezintă adevărul într-o strânsă legătură cu dragostea (1 Petru 1:22), bunătatea (Efeseni 5:9), dreptatea (Isaia 42:3), mila (Psalmii 57:3,10), integritatea (Psalmii 15:2), umilinţa (Psalmii 45:4), compasiunea (Zaharia 7:9), raţiunea (Faptele 26:25), Legea lui Dumnezeu (Psalmii 119:145,151) şi cu libertatea (Ioan 8:32). Cei care sunt adepţii adevărului se pot aştepta la anumite binecuvântări, cum ar fi: pace (Estera 9:30), înţelepciune (Psalmii 51:6), ocrotirea lui Dumnezeu (Psalmii 91:4), ispăşire (Proverbele 16:6) şi mântuire (Psalmii 25:5). Înţeleptul Solomon scoate în evidenţă că acela care îmbrăţişează adevărul va primi „trecere şi minte sănătoasă înaintea lui Dumnezeu şi înaintea oamenilor” (Proverbele 3:3,4).
Dar, în ciuda unor asemenea aşteptări atractive, trebuie să admitem că aceia care ţin la adevăr (inclusiv la adevărul Evangheliei) se confruntă cu anumite dificultăţi. „Marele obstacol, atât în calea acceptării, cât şi a promovării adevărului, este faptul că implică dezavantaje şi dezaprobare” (Tragedia veacurilor, p. 460).
De fapt, adevărul stârneşte conflict şi ostilitate. Atunci când adevărul iese la lumină, simultan ridică şi împotrivire. Chiar dacă inamicii adevărului nu pot rezista puterii sale, aceştia caută să-l contrazică prin înjosirea celor slabi, prin oferirea de onoruri şi avantaje sau prin aducerea la tăcere a celor care ar putea vorbi. Îţi aduci aminte de profetul Ilie, care a fost urmărit de Izabela cea rea? îţi aduci aminte de Ieremia, care a fost aruncat într-o fântână cu noroi? Ce spui de Ioan Botezătorul în mâinile lui Irod? De parcă prin aducerea lor la tăcere se putea împiedica împlinirea cuvintelor lor! (Profeţi şi regi, p. 128).
Isus, care nu numai că spunea întotdeauna adevărul, dar care a spus că adevărul era parte din El (Ioan 14:6), le reproşa contemporanilor Săi: „Căutaţi să Mă omorâţi pe Mine, un om care v-am spus adevărul” (Ioan 8:40).
Fără îndoială că adevărul străluceşte mai mult în mijlocul umbrelor decăderii şi minciunii. Cu cât este noaptea mai întunecoasă, cu atât este mai strălucitoare şi clară lumina adevărului. Cel care a promis că ne ajută să rezistăm la fiecare ispită (1 Corinteni 10:13) ne-a promis şi că adevărul va fi scutul nostru (Psalmii 91:4) şi că, nu peste multă vreme, porţile Noului Ierusalim se vor deschide pentru „poporul care ţine adevărul”.