Căci Domnul Dumnezeul vostru este Dumnezeul dumnezeilor, Domnul domnilor şi Dumnezeul cel mare, puternic şi înfricoşat, care nu caută la faţa oamenilorşi nu primeşte daruri. – Deuteronomul 10:17
Jocul de roluri constă în interpretarea unui personaj şi asumarea în mod automat a trăsăturilor de personalitate ale acestuia. E vorba de anumite caracteristici distinctive ale unui personaj imaginar, pe parcursul unei succesiuni de dialoguri şi acţiuni.
O echipă de cercetare condusă de Philip Zimbardo, de la Universitatea Stanford, a stabilit anumite roluri şi situaţii, pentru a ilustra diferite roluri sociale. S-au recrutat 24 de studenţi de la universitate, sănătoşi şi psihologic stabili, care au jucat rolul de „gardieni” şi „arestaţi” într-o închisoare fictivă, instalată la subsolul Departamentului de psihologie al universităţii. Alegerea rolurilor a fost făcută aleatoriu, aşa că ambele grupe erau aproximativ similare din punct de vedere fizic şi spiritual, înainte de experiment, „gardienii” au primit instrucţiuni să menţină ordinea în „închisoare” după cum credeau de cuviinţă, dar li s-a interzis folosirea violenţei fizice asupra „arestaţilor”. Între timp, „arestaţii” au fost acuzaţi de jaf armat, răpiţi şi maltrataţi de poliţişti adevăraţi şi apoi au fost aduşi în închisoarea fictivă. Foarte repede, toţi participanţii şi-au luat rolul în serios, în aşa fel încât „gardienii” au devenit autoritari, cruzi şi opresivi în câteva zile, umilindu-i pe „arestaţi”, care au devenit din ce în ce mai lipsiţi de putere şi neajutoraţi. Astfel a fost pusă în evidenţă impresionabilitatea şi obedienţa oamenilor în situaţia în care li se oferă susţinere instituţională şi ideologie legitimă.
Biblia descrie principiul egalităţii scoţând în evidenţă că Dumnezeu „a făcut (…) toţi oamenii (…) dintr-unul singur” (Faptele 17:26). În acelaşi timp, Dumnezeu a stabilit un rol pentru fiecare om, dându-i ocazia de a-şi manifesta caracterul. „N-ai avea nicio putere asupra Mea dacă nu ţi-ar fi fost dată de sus” (Ioan 19:11), i-a spus Isus lui Pilat.
Orice rol am juca, trebuie să ne aducem aminte principiul egalităţii tuturor oamenilor. „Viaţa lui Hristos a întemeiat o religie în care nu există caste, o religie în care evreii şi neevreii, cei liberi şi sclavii sunt legaţi într-o frăţie comună, egali înaintea lui Dumnezeu. (…) El nu a făcut nicio diferenţă între vecini şi străini, prieteni şi duşmani. Astfel, orice suflet însetat după apele vieţii putea să apeleze la inima Sa” (Divina vindecare, p. 25).
Cum arată personajul tău în rolul pe care ţi l-a dat Dumnezeu să-l interpretezi? Ţii cont de principiul egalităţii în relaţiile cu aproapele tău? Dacă nu, astăzi este ziua potrivită să începi.