Articolul precedentMinciuna are multe seminţe
  Articolul următorFascinația neobișnuitului

  Jocul de roluri

  Căci Domnul Dumnezeul vostru este Dumnezeul dumnezeilor, Domnul domnilor şi Dumnezeul cel mare, puternic şi înfricoşat, care nu caută la faţa oamenilorşi nu primeşte daruri. – Deuteronomul 10:17

  Jocul de roluri constă în interpretarea unui personaj şi asumarea în mod automat a trăsăturilor de personalitate ale acestuia. E vorba de anumite caracteristici distinctive ale unui personaj imaginar, pe parcursul unei succesiuni de dialoguri şi acţiuni.

  O echipă de cercetare condusă de Philip Zimbardo, de la Universitatea Stanford, a stabilit anumite roluri şi situaţii, pentru a ilustra diferite roluri sociale. S-au recrutat 24 de studenţi de la universitate, sănătoşi şi psihologic stabili, care au jucat rolul de „gardieni” şi „arestaţi” într-o închisoare fictivă, instalată la subsolul Departamentului de psihologie al universităţii. Alegerea rolurilor a fost făcută aleatoriu, aşa că ambele grupe erau aproximativ similare din punct de vedere fizic şi spiritual, înainte de experiment, „gardienii” au primit instrucţiuni să menţină ordinea în „închisoare” după cum credeau de cuviinţă, dar li s-a interzis folosirea violenţei fizice asupra „arestaţilor”. Între timp, „arestaţii” au fost acuzaţi de jaf armat, răpiţi şi maltrataţi de poliţişti adevăraţi şi apoi au fost aduşi în închisoarea fictivă. Foarte repede, toţi participanţii şi-au luat rolul în serios, în aşa fel încât „gardienii” au devenit autoritari, cruzi şi opresivi în câteva zile, umilindu-i pe „arestaţi”, care au devenit din ce în ce mai lipsiţi de putere şi neajutoraţi. Astfel a fost pusă în evidenţă impresionabilitatea şi obedienţa oamenilor în situaţia în care li se oferă susţinere instituţională şi ideologie legitimă.

  Biblia descrie principiul egalităţii scoţând în evidenţă că Dumnezeu „a făcut (…) toţi oamenii (…) dintr-unul singur” (Faptele 17:26). În acelaşi timp, Dumnezeu a stabilit un rol pentru fiecare om, dându-i ocazia de a-şi manifesta caracterul. „N-ai avea nicio putere asupra Mea dacă nu ţi-ar fi fost dată de sus” (Ioan 19:11), i-a spus Isus lui Pilat.

  Orice rol am juca, trebuie să ne aducem aminte principiul egalităţii tuturor oamenilor. „Viaţa lui Hristos a întemeiat o religie în care nu există caste, o religie în care evreii şi neevreii, cei liberi şi sclavii sunt legaţi într-o frăţie comună, egali înaintea lui Dumnezeu. (…) El nu a făcut nicio diferenţă între vecini şi străini, prieteni şi duşmani. Astfel, orice suflet însetat după apele vieţii putea să apeleze la inima Sa” (Divina vindecare, p. 25).

  Cum arată personajul tău în rolul pe care ţi l-a dat Dumnezeu să-l interpretezi? Ţii cont de principiul egalităţii în relaţiile cu aproapele tău? Dacă nu, astăzi este ziua potrivită să începi.

  Jocul de roluri - Devotional familie. Cum arată personajul tău în rolul pe care ţi l-a dat Dumnezeu să-l interpretezi? Ţii cont de principiul egalităţii în relaţiile cu aproapele tău? Dacă nu, astăzi este ziua potrivită să începi.
  Julian Melgosa și Laura Fidanza
  Aceste meditaţii zilnice sunt pe teme care îţi pot consolida stima de sine şi relaţiile de familie, dar te pot şi ajuta să-ţi cristalizezi valorile. Mai mult, aceste mesaje te vor sprijini în lupta cu anxietatea sau cu depresia, trăind cu certitudinea salvării prin harul lui Dumnezeu. Autorii sunt doi psihologi creştini cu experienţă, care oferă citate şi promisiuni biblice adecvate pentru îngrijorările şi durerile cotidiene, ce pot fi diminuate prin influenţa divină a Sfintelor Scripturi.

  Din aceeași categorie

  În detenţie

  Comportamentul lui Iosif ne învață lecții exemplare: loialitate față de Dumnezeu, loialitate față de stăpân, autocontrol, integritate, amabilitate, credință, înțelepciune, curaj. Fie ca acestea să constituie mobilul rugăciunilor noastre ca Dumnezeu să ne dea trăsăturile de caracter necesare înfruntării provocărilor actuale!

  Sclav

  Ca și Iosif, s-ar putea să nu înțelegi de ce se întâmplă anumite lucruri în viața ta. Dar ai face foarte bine dacă ai adopta aceeași atitudine de supunere față de Dumnezeu, iar El îți va aduce o victorie adevărată.

  Beneficiul încercării

  Dacă ai de-a face cu greutăți în viață, gândește-te la aceste texte și subscrie la ideea că nici încercarea, nici îngrijorarea, nici persecuția, nici foamea, nici lipsa hainelor, niciun pericol și nici sabia nu te va putea despărți de dragostea lui Dumnezeu (Romani 8:35-39).

  Ţepuşul din carne

  Poate că Dumnezeu îngăduie durere în viața ta ca să corecteze anumite trăsături de caracter. Dacă acesta este cazul, mergi înainte ca Pavel sau ca David, nu în puterea ta, ci datorită influenței miraculoase a Creatorului care lucrează în tine.

  Publicate astăzi

  Ceaiul de la ora cinci

  Tu ai un cerc de câțiva apropiați cu care te poți întâlni din când în când pentru o conversație și o prăjitură sau o salată de fructe? Consideri cumva că o astfel de prietenie ar fi necreștinească sau inutilă? Să știi că nu doar prieteniile virtuale pot aduce satisfacții; cele de-adevăratelea, la o ceașcă de ceai și un fursec, sunt cu mult mai prețioase și mai satisfăcătoare.

  Energie pierdută

  La ce folosește o aparență măreață care, în final, este respinsă de Dumnezeu? Deci, în timp ce vă îmbrăcați în vederea obținerii succesului, amintiți-vă că persoana cea mai impresionantă este cea care asortează frumusețea exterioară cu cea interioară.

  În detenţie

  Comportamentul lui Iosif ne învață lecții exemplare: loialitate față de Dumnezeu, loialitate față de stăpân, autocontrol, integritate, amabilitate, credință, înțelepciune, curaj. Fie ca acestea să constituie mobilul rugăciunilor noastre ca Dumnezeu să ne dea trăsăturile de caracter necesare înfruntării provocărilor actuale!

  Agenți ai iertării

  Doamne, ajută-ne să îi iertăm cu adevărat pe cei care ne cauzează unele neajunsuri la biserică și nu numai! PROVOCARE: Cu prima ocazie când un copil sau tânăr va greși la biserică, raportează-te la el în spiritul iubirii iertătoare manifestate de Dumnezeu!

  Spiritizmus és forradalom

  „Szeresd az Urat, a te Istenedet teljes szívedből, teljes lelkedből, minden erődből és teljes elmédből;...