Articolul precedentCampion la bunătate
  Articolul următorSfetnicii din natură

  Onestitatea

  Inima este nespus de înşelătoare şi deznădăjduit de rea. Cine poate s-o cunoască? – Ieremia 17:9

  Te consideri un om cinstit şi de încredere? Eşti onest şi atunci când ştii că ai putea să fii rănit? Mulţi oameni religioşi ar răspunde ferm „da” la aceste întrebări. Totuşi cercetătorii David DeSteno şi Piercarlo Yaldesolo, de la Universitatea Northeastern, din Boston, au studiat onestitatea oamenilor şi au emis ipoteza că cei mai mulţi prezentau atitudini ipocrite. Ei au avertizat că nu te poţi încrede nici în tine însuţi. Pentru a testa această ipoteză, au făcut o serie întreagă de studii în care subiecţii săvârşiseră anumite fapte contestabile din punct de vedere moral, dar care îi condamnau pe alţii pentru fapte ca ale lor.

  Într-un studiu, de exemplu, participanţii trebuiau să dea cu banul pentru a stabili dacă ei trebuiau să facă un lucru plăcut sau un lucru neplăcut. Atâta vreme cât dădeau cu banul „singuri”, fără să-şi dea seama că erau observaţi, 90% dintre subiecţi continuau să arunce până când obţineau rezultatul favorabil. Mai devreme, aceştia declaraseră că înşelăciunea la datul cu banul este imorală, în timp ce, autoevaluându-se, se considerau cinstiţi şi de încredere. Apoi, când trebuiau să-i evalueze pe alţii care săvârşiseră aceeaşi fraudă, erau în stare să identifice înşelăciunea şi să condamne acest comportament ca imoral.

  Interesant de notat că scopul principal al acestor investigaţii nu avea de-a face cu abilitatea de a identifica în mod corect relele făcute de alţii sau faptele lor imorale. Ci studiul se concentra pe onestitatea autoevaluării, ţinând cont de faptul că oamenii tind să-şi şteargă din minte propriile greşeli şi să le reproiecteze asupra altora.

  Biblia ne spune că, în timp ce l-a condamnat pe bogatul care luase singura mieluşea de la vecinul său sărac, împăratul David luase nevasta aproapelui său, pe care apoi îl omorâse (2 Samuel 12). Fariseii îl acuzau pe Isus de încălcarea tradiţiilor iudaice, fără să fie conştienţi că ei înşişi călcau legea lui Moise când plănuiau să-L omoare (Ioan 11:45-57).

  Înţelegând imperfecţiunea umană şi privind oarecum îngrijorat, psalmistul exclama: „Cine îşi cunoaşte greşelile făcute din neştiinţă?” (Psalmii 19:12). Este încurajator să ştim că ne putem ridica ochii spre cer să-I cerem lui Dumnezeu: „Iartă-mi greşelile pe care nu le cunosc!” (v. 12).

  Dacă vrem să fim oneşti cu adevărat, să ne examinăm înclinaţiile şi tendinţele şi să ne recunoaştem marea nevoie după un Mântuitor. Numai Isus Hristos ne poate arăta adevărata noastră stare.

  Onestitatea - Devotional familie. Dacă vrem să fim oneşti cu adevărat, să ne examinăm înclinaţiile şi tendinţele şi să ne recunoaştem marea nevoie după un Mântuitor. Numai Isus Hristos ne poate arăta adevărata noastră stare.
  Julian Melgosa și Laura Fidanza
  Aceste meditaţii zilnice sunt pe teme care îţi pot consolida stima de sine şi relaţiile de familie, dar te pot şi ajuta să-ţi cristalizezi valorile. Mai mult, aceste mesaje te vor sprijini în lupta cu anxietatea sau cu depresia, trăind cu certitudinea salvării prin harul lui Dumnezeu. Autorii sunt doi psihologi creştini cu experienţă, care oferă citate şi promisiuni biblice adecvate pentru îngrijorările şi durerile cotidiene, ce pot fi diminuate prin influenţa divină a Sfintelor Scripturi.

  Din aceeași categorie

  Slujirea lui Dumnezeu (II)

  Gândeşte-te la felul tău de slujire. Le impui altora idei şi comportamente, făcând uz de putere? Le restrângi libertatea de conştiinţă semenilor tăi prin pedeapsă? Adu-ţi aminte că asemenea metode nu au caracterizat niciodată slujirea lui Dumnezeu.

  Slujirea lui Dumnezeu (I)

  Dacă Hristos ar veni astăzi, din ce grup ai face parte? Ai ajutat pe cineva care are o nevoie foarte importantă? Le-ai întins o mână de ajutor celor uitaţi şi oropsiţi? Dumnezeu primeşte ajutorul tău şi dragostea ta pentru semeni ca şi când le-ai fi manifestat faţă de El.

  Împarte-ţi pâinea!

  Fă un tur mintal asupra felului în care Dumnezeu ţi-a purtat de grijă de-a lungul anilor. Un mod de a-I mulţumi este să împărţi ceea ce ai cu cineva care este într-o situaţie mai dezavantajată decât tine. „Atunci lumina ta va răsări ca zorile şi vindecarea ta va încolţi repede şi slava Domnului te va însoţi”.

  Canale de binecuvântare

  Dumnezeu ştie bine că secerişul va fi mare, chiar dacă sunt prea puţini lucrători care să fie gata să-l strângă (Luca 10:2). Să-L rugăm pe Domnul astăzi să scoată mai mulţi lucrători în câmpul Său! Să-L rugăm să ne atingă inimile mai mult decât orice altceva!

  Publicate astăzi

  Șase zile, tot lucrul tău

  Cel care începe ziua cu Dumnezeu în gândurile lui, cu rugăciunea lui personală și cu dorința de a fi asistat pe drumul dintre dimineață și seară va găsi și împlinire în planurile lui, dar va găsi și odihnă, acea odihnă care îi permite să se simtă fericit.

  Recunoștință

  După ce m-am adunat puțin, am înălțat rugăciuni umile, dându-I slavă Domnului cu lacrimi de mulțumire și de reconsacrare ca niciodată înainte. Încrederea mea în Isus a crescut foarte mult de la acel eveniment.

  Slujirea lui Dumnezeu (II)

  Gândeşte-te la felul tău de slujire. Le impui altora idei şi comportamente, făcând uz de putere? Le restrângi libertatea de conştiinţă semenilor tăi prin pedeapsă? Adu-ţi aminte că asemenea metode nu au caracterizat niciodată slujirea lui Dumnezeu.

  Copiii și tinerii bisericii – comoara noastră prețioasă

  Doamne, ajută-mă să nu iubesc cu vorba, ci cu fapta și cu adevărul! PROVOCARE: Găsește o modalitate prin care să încurajezi un copil sau un tânăr din biserica ta chiar astăzi!

  Háborúk az utolsó napokban

  „Így szól a Seregek Ura: Ímé, veszedelem indul egyik nemzettől a másik nemzetre, és nagy...