Şi oricine a lăsat case sau fraţi, sau surori, sau tată, sau mamă, sau nevastă, sau feciori, sau holde pentru Numele Meu va primi însutit şi va moşteni viaţa veşnică. – Matei 19:29
Eric Liddell s-a născut în China, în 1902, în familia unor misionari scoţieni.
Când avea doar şase ani, părinţii l-au trimis, împreună cu fratele mai mare, la o şcoală creştină din Anglia, unde s-a făcut repede remarcat ca sportiv şi a devenit cunoscut ca „cel mai rapid bărbat din Scoţia” şi mai târziu ca „scoţianul zburător”, în 1923 a doborât recordul britanic în cursa de 100 şi 200 de metri. În 1924 a participat la Jocurile Olimpice de Vară de la Paris şi a câştigat medalia de aur în cursa de 400 de metri şi medalia de bronz la 200 de metri. Viaţa sa a stat la baza filmului Carele de foc, regizat de Hugh Hudson, care a câştigat la mai multe categorii Premiul Oscar, Globul de Aur şi Premiul BAFTA, în 1982.
Dar mai impresionantă decât realizările sale este viaţa de sacrificiu şi renunţare pe care Eric a ales-o pentru a răspândi Evanghelia în China. Renunţând la laurii sportului şi la o carieră promiţătoare, el s-a întors ca misionar şi profesor la un colegiu anglo-chinez. Războiul civil acolo l-a găsit, când a fost trimis într-un lagăr, unde şi-a găsit un nou loc de a predica. Dar condiţiile grele din lagăr i-au slăbit sănătatea în aşa măsură încât, după câţiva ani, a murit din lipsă de asistenţă medicală. În 2008, cu ocazia Jocurilor Olimpice de la Beijing, guvernul chinez a dezvăluit faptul că lui Eric Liddell i se oferise ocazia să fie eliberat din închisoare, în virtutea unui acord cu guvernul britanic. Însă el a renunţat în favoarea eliberării unei femei gravide.
Spiritul de renunţare manifestat în viaţa lui Eric Liddell este considerat un semn de adevărată măreţie înaintea lui Dumnezeu. Participarea neegoistă la slujire, renunţarea la faimă, bogăţie şi libertate dovedesc cel mai înalt nivel de nobleţe pe care fiinţa umană îl poate atinge. Ioan Botezătorul era într-o situaţie similară când a renunţat la popularitatea sa pentru a predica Evanghelia. El s-a dovedit loial lui Dumnezeu chiar şi în închisoare. De aceea Isus a spus: „Dintre cei născuţi din femei nu este niciunul mai mare decât Ioan Botezătorul” (Luca 7:28).
Influenţa unei asemenea vieţi ajunge până astăzi, traversând graniţele timpului. Principiile supunerii şi sacrificiului, care sunt atât de diferite de cursul obişnuit al vieţii noastre, rămân mai valide decât oricând înainte. Ele strălucesc printre ucenicii lui Dumnezeu, cărora le oferă minunata promisiune: vor primi însutit şi vor moşteni viaţa veşnică.