Articolul precedentPuterea sacrificiului
  Articolul următorFără linie de sosire

  O conştiinţă curată

  Având un cuget curat, pentru ca cei ce bârfesc purtarea voastră bună în Hristos să rămână de ruşine tocmai în lucrurile în care vă vorbesc de rău. – 1 Petru 3:16

  Conştiinţa morală este abilitatea de a evalua acţiunile proprii şi pe ale altora drept bune sau rele, corecte sau incorecte. Ca oricare altă abilitate, aceasta se poate dezvolta sau deteriora. Intensificarea ei poate fi sănătoasă sau nocivă. Mulţi oameni se consideră neprihăniţi pentru că aşa le spune propria conştiinţă, dar adevărul este că, până când nu este acordată la Sfintele Scripturi, vocea conştiinţei va duce în eroare. Alţii sunt în mod constant hărţuiţi de propria conştiinţă, atâta vreme cât nu se pot elibera din sentimentele de vină, care pot dispărea numai prin credinţa în meritele Mântuitorului şi iertarea Sa.

  Ieronim de Praga şi-a educat conştiinţa să fie sensibilă la vocea Duhului Sfânt. El considera Scripturile norma supremă pentru conştiinţă. Spre sfârşitul Evului Mediu, el condamna biserica timpului său pentru asumarea puterii de a schimba Biblia. De aceea, Ieronim promova valabilitatea principiului divin în dreptul oamenilor şi denunţa nelegiuirile care erau tolerate în numele religiei.

  A fost etichetat ca eretic şi răzvrătit şi a fost închis pentru a-şi reconsidera poziţia. Bolnav grav şi dorind să scape de durere, el a încercat simultan să fie pe placul persecutorilor, cât şi al propriei conştiinţe; astfel a fost de acord să-şi retracteze toate ideile, în afară de cea privitoare la Cuvântul sfânt. Totuşi, această intenţie nu i-a convins pe acuzatori, cu atât mai puţin propria conştiinţă. În timpul celui de-al doilea conciliu, el a admis deschis şi curajos că, dacă trebuie să retracteze ceva, nu va fi destul de curajos să înfrunte flăcările lângă adevăr.

  Ieronim de Praga a fost un om bogat şi educat, faimos pentru elocvenţa sa. El a preferat să rămână credincios lui Dumnezeu decât să scape de pedeapsa morţii crude. Cât de mulţi sunt cei care, pentru a scăpa de batjocură, greutăţi şi pierderi economice sau suferinţă, sacrifică principiile dreptăţii şi ale conştiinţei! (Viaţa lui Iisus, p. 738). Principiile bune sunt puse deoparte în favoarea interesului personal şi a bunurilor vremelnice ale lumii, dar, în acelaşi timp, spre pierderea vieţii veşnice.

  Astăzi putem avea un cuget curat prin ascultare de Cuvântul lui Dumnezeu şi legea sfântă va fi scrisă în inima noastră (Ieremia 31:33). Pentru că fericita noastră speranţă este promisiunea: „Voi pune în voi o inimă nouă şi vă voi da un duh nou” (Ezechiel 3:17), putem să ne dezvoltăm un cuget curat care este în armonie cu principiile divine.

  O conştiinţă curată - Devotional familie. Pentru că fericita noastră speranţă este promisiunea: „Voi pune în voi o inimă nouă şi vă voi da un duh nou”, putem să ne dezvoltăm un cuget curat care este în armonie cu principiile divine.
  Julian Melgosa și Laura Fidanza
  Aceste meditaţii zilnice sunt pe teme care îţi pot consolida stima de sine şi relaţiile de familie, dar te pot şi ajuta să-ţi cristalizezi valorile. Mai mult, aceste mesaje te vor sprijini în lupta cu anxietatea sau cu depresia, trăind cu certitudinea salvării prin harul lui Dumnezeu. Autorii sunt doi psihologi creştini cu experienţă, care oferă citate şi promisiuni biblice adecvate pentru îngrijorările şi durerile cotidiene, ce pot fi diminuate prin influenţa divină a Sfintelor Scripturi.

  Din aceeași categorie

  În detenţie

  Comportamentul lui Iosif ne învață lecții exemplare: loialitate față de Dumnezeu, loialitate față de stăpân, autocontrol, integritate, amabilitate, credință, înțelepciune, curaj. Fie ca acestea să constituie mobilul rugăciunilor noastre ca Dumnezeu să ne dea trăsăturile de caracter necesare înfruntării provocărilor actuale!

  Sclav

  Ca și Iosif, s-ar putea să nu înțelegi de ce se întâmplă anumite lucruri în viața ta. Dar ai face foarte bine dacă ai adopta aceeași atitudine de supunere față de Dumnezeu, iar El îți va aduce o victorie adevărată.

  Beneficiul încercării

  Dacă ai de-a face cu greutăți în viață, gândește-te la aceste texte și subscrie la ideea că nici încercarea, nici îngrijorarea, nici persecuția, nici foamea, nici lipsa hainelor, niciun pericol și nici sabia nu te va putea despărți de dragostea lui Dumnezeu (Romani 8:35-39).

  Ţepuşul din carne

  Poate că Dumnezeu îngăduie durere în viața ta ca să corecteze anumite trăsături de caracter. Dacă acesta este cazul, mergi înainte ca Pavel sau ca David, nu în puterea ta, ci datorită influenței miraculoase a Creatorului care lucrează în tine.

  Publicate astăzi

  Ceaiul de la ora cinci

  Tu ai un cerc de câțiva apropiați cu care te poți întâlni din când în când pentru o conversație și o prăjitură sau o salată de fructe? Consideri cumva că o astfel de prietenie ar fi necreștinească sau inutilă? Să știi că nu doar prieteniile virtuale pot aduce satisfacții; cele de-adevăratelea, la o ceașcă de ceai și un fursec, sunt cu mult mai prețioase și mai satisfăcătoare.

  Energie pierdută

  La ce folosește o aparență măreață care, în final, este respinsă de Dumnezeu? Deci, în timp ce vă îmbrăcați în vederea obținerii succesului, amintiți-vă că persoana cea mai impresionantă este cea care asortează frumusețea exterioară cu cea interioară.

  În detenţie

  Comportamentul lui Iosif ne învață lecții exemplare: loialitate față de Dumnezeu, loialitate față de stăpân, autocontrol, integritate, amabilitate, credință, înțelepciune, curaj. Fie ca acestea să constituie mobilul rugăciunilor noastre ca Dumnezeu să ne dea trăsăturile de caracter necesare înfruntării provocărilor actuale!

  Agenți ai iertării

  Doamne, ajută-ne să îi iertăm cu adevărat pe cei care ne cauzează unele neajunsuri la biserică și nu numai! PROVOCARE: Cu prima ocazie când un copil sau tânăr va greși la biserică, raportează-te la el în spiritul iubirii iertătoare manifestate de Dumnezeu!

  Spiritizmus és forradalom

  „Szeresd az Urat, a te Istenedet teljes szívedből, teljes lelkedből, minden erődből és teljes elmédből;...