În luptă, dar nu disperaţi

Suntem încolţiţi în toate chipurile, dar nu la strâmtoare; în grea cumpănă, dar nu deznădăjduiţi; prigoniţi, dar nu părăsiţi; trântiţi jos, dar nu omorâţi. – 2 Corinteni 4:8,9

Textul de astăzi enumeră mai multe atitudini optimiste în timpul încercării. Optimismul este unul dintre cei mai relevanţi factori ai sănătăţii mintale. Astăzi se cunoaşte foarte bine că atitudinea optimistă protejează în mod eficient de depresie şi anxietate, cele mai frecvente două afecţiuni mintale. Optimismul nu înseamnă să vezi toate lucrurile prin ochelari de culoare roz. Sunt o serie întreagă de experienţe amare şi dureroase care n-ar putea fi văzute niciodată ca plăcute. Totuşi putem spune că, în ciuda tuturor încercărilor, noi nu am ajuns niciodată cu adevărat la limita extremă. Prin harul lui Dumnezeu, chiar şi în situaţii grave, noi nu suntem părăsiţi, disperaţi, neajutoraţi sau distruşi.

Apostolul dovedeşte că urmaşul lui Hristos poate evita asemenea situaţii extreme. În primul rând, angoasa este forma extremă şi cea mai dureroasă de suferinţă, tradusă în chin fizic şi psihic. În al doilea rând, disperarea este sentimentul că un miliard de probleme nu vor fi niciodată rezolvate. În al treilea rând, renunţarea constituie o lipsă totală de protecţie în situaţii în care condiţiile sunt extrem de agresive. În cele din urmă, capitularea sufletească este o înfrângere personală totală, când celui înfrânt nu i-a mai rămas nicio putere de a se recupera. Dumnezeu, în dragostea Lui infinită, nu permite ca vreun copil al Său să ajungă la asemenea limite. Apostolul ne asigură că, în ciuda încercărilor, greutăţilor, persecuţiei sau eşecurilor, Dumnezeu ne fereşte de asemenea situaţii extreme.

Lordul Caradon, trimisul special al Naţiunilor Unite în Cipru, într-un discurs în faţa Societăţii Biblice Americane, a vorbit despre perioada când era guvernator colonial în Cipru, în timpul dominaţiei britanice. Criza politică devenise periculos de grea. Tatăl său, un diplomat cu experienţă şi un om religios, i-a trimis următoarea telegramă: „2 Corinteni 4:8,9”. Tânărul diplomat, cunoscând acest text, şi-a redobândit prezenţa de spirit, deoarece a înţeles că Dumnezeu are situaţia sub control şi nu va permite să vină peste el greutăţile din textul indicat.

Textul de astăzi conţine motive puternice de încurajare pentru cei care trec prin provocări privind sănătatea, relaţiile, serviciul. Dacă acesta este şi cazul tău, gândeşte-te la cunoscuta zicală: „Când Dumnezeu închide uşa, tot El deschide o fereastră”, care exprimă într-un mod informai gândul principal de astăzi. Dumnezeu mi ne lasă niciodată să ajungem la limită. Doar aşteaptă-L în credinţă pe Iahve şi îţi vei redobândi speranţa (Psalmii 27:14).

Julian Melgosa și Laura Fidanza
Julian Melgosa și Laura Fidanza
Aceste meditaţii zilnice sunt pe teme care îţi pot consolida stima de sine şi relaţiile de familie, dar te pot şi ajuta să-ţi cristalizezi valorile. Mai mult, aceste mesaje te vor sprijini în lupta cu anxietatea sau cu depresia, trăind cu certitudinea salvării prin harul lui Dumnezeu. Autorii sunt doi psihologi creştini cu experienţă, care oferă citate şi promisiuni biblice adecvate pentru îngrijorările şi durerile cotidiene, ce pot fi diminuate prin influenţa divină a Sfintelor Scripturi.

Primește în fiecare zi pe Telegram devoționalul preferat. Citește mai multe aici.

Ascultă podcastul Devoționale Audio

Publicate astăzi

Versetul zilei

Urmărește Devoționalul Video

Articolul precedent
Articolul următor