Articolul precedentIedul să nu-l fierbi în laptele mamei lui
  Articolul următorMă auzi?

  Fii curajos!

  Nu ți-am dat Eu oare porunca aceasta: „Întărește-te și îmbărbătează-te!”? Nu te înspăimânta și nu te îngrozi, căci Domnul Dumnezeul tău este cu tine în tot ce vei face. – Iosua 1:9

  Milioane de credincioși au memorat aceste frumoase cuvinte de încurajare și le‑au repetat cu credință când au trecut prin descurajări, teamă și nesiguranță. Simțământul că Dumnezeu ne cere să fim curajoși ne aduce putere și îndrăzneală.

  În primul capitol din cartea Iosua, Domnul Își confirmă în mod repetat mesajul de trecere a Iordanului și de luare în stăpânire a Canaanului. „Eu voi fi cu tine (…) nu te voi lăsa, nici nu te voi părăsi” (v. 5), „întărește-te și îmbărbătează-te” (v. 6) și iarăși „întărește-te numai și îmbărbătează-te” (v. 7). În sfârșit, în versetul 9, Dumnezeu îl sfătuiește pe Iosua prin cuvintele textului de astăzi. Dumnezeu nu dorește ca noi să trăim cu frică sau teroare și să sfârșim prin a-i permite vrăjmașului să ne controleze viața. Acesta este motivul pentru care El ne trimite în mod repetat promisiuni care să ne dea curaj și bărbăție. Verbul „îmbărbătează-te” și expresii similare apar de zeci de ori în Biblie, deoarece frica este una dintre cele mai comune tendințe ale ființei umane.

  Frica este o emoție demobilizatoare foarte puternică, înrădăcinată în păcat, iar Dumnezeu nu a vrut ca aceasta să fie vreodată parte a experienței umane. După ce a făcut primul păcat, prima emoție a lui Adam a fost frica. Atunci când Dumnezeu îl căuta, răspunsul lui Adam a fost: „Ți-am auzit glasul în grădină și mi-a fost frică” (Geneza 3:10). De atunci, toate ființele umane sunt fricoase într-o mai mare sau mai mică măsură. Copilul se teme de coșmaruri, de eșecul de la școală, de abandon, de abuzul din partea unui copil mai mare… Adolescentul se teme de respingerea din partea prietenilor, de întârzierea în dezvoltarea personală, să nu fie înfrânt la jocuri sau la sport, de dureri îngrozitoare… Tânărul se teme de eșec în instruirea profesională, de pierderea serviciului, de alegerea greșită a partenerului… Adultul se teme pentru sănătatea lui, pentru căsătorie, copii, locul de muncă… Bătrânul se teme de lipsa resurselor, de slăbirea capacității mintale, de apropierea morții.

  Iosua avea și el motivele lui să se teamă: noua sa responsabilitate ca lider, continua istorie de răzvrătire a lui Israel, imensitatea teritoriului de cucerit (v. 4), plin de soldați curajoși. Dar Dumnezeu a repetat de atâtea ori: „Fii curajos!”, „Fii tare!”, „Nu te descuraja!”, până când Iosua a poruncit poporului: „Pregătiți-vă merinde, căci peste trei zile veți trece Iordanul acesta” (v. 11).

  Astăzi, Dumnezeu este la fel de puternic ca atunci. El îți știe situația, fricile, îndoielile, punctele tari și punctele slabe. El este pregătit să-ți inspire curaj și acțiune până când teama ta se va risipi.

  Fii curajos! - Devotional familie. Astăzi, Dumnezeu este la fel de puternic ca atunci. El îți știe situația, fricile, îndoielile, punctele tari și punctele slabe. El este pregătit să-ți inspire curaj și acțiune până când teama ta se va risipi.
  Julian Melgosa și Laura Fidanza
  Aceste meditaţii zilnice sunt pe teme care îţi pot consolida stima de sine şi relaţiile de familie, dar te pot şi ajuta să-ţi cristalizezi valorile. Mai mult, aceste mesaje te vor sprijini în lupta cu anxietatea sau cu depresia, trăind cu certitudinea salvării prin harul lui Dumnezeu. Autorii sunt doi psihologi creştini cu experienţă, care oferă citate şi promisiuni biblice adecvate pentru îngrijorările şi durerile cotidiene, ce pot fi diminuate prin influenţa divină a Sfintelor Scripturi.

  Din aceeași categorie

  A da sau a nu da

  Isus ne propune să vindem totul şi să îi ajutăm pe cei în nevoie. Avem o mulţime de lucruri de care nu avem nevoie. Haideţi să risipim în acelaşi timp şi egoismul din inima noastră şi să le dăm aceste lucruri celor care au nevoie de ele!

  Slujirea lui Dumnezeu (II)

  Gândeşte-te la felul tău de slujire. Le impui altora idei şi comportamente, făcând uz de putere? Le restrângi libertatea de conştiinţă semenilor tăi prin pedeapsă? Adu-ţi aminte că asemenea metode nu au caracterizat niciodată slujirea lui Dumnezeu.

  Slujirea lui Dumnezeu (I)

  Dacă Hristos ar veni astăzi, din ce grup ai face parte? Ai ajutat pe cineva care are o nevoie foarte importantă? Le-ai întins o mână de ajutor celor uitaţi şi oropsiţi? Dumnezeu primeşte ajutorul tău şi dragostea ta pentru semeni ca şi când le-ai fi manifestat faţă de El.

  Împarte-ţi pâinea!

  Fă un tur mintal asupra felului în care Dumnezeu ţi-a purtat de grijă de-a lungul anilor. Un mod de a-I mulţumi este să împărţi ceea ce ai cu cineva care este într-o situaţie mai dezavantajată decât tine. „Atunci lumina ta va răsări ca zorile şi vindecarea ta va încolţi repede şi slava Domnului te va însoţi”.

  Publicate astăzi

  Parola din minimum șase caractere

  Recomandarea lui Dumnezeu este următoarea: „Intră în cămăruța ta, închide ușa după tine; să nu știe stânga ce face dreapta.” Este practic sfatul Lui pentru a depune dosarul secretelor noastre în mâna Lui, iar El promite că nu va permite niciunui hacker să aibă acces la viața noastră.

  Nu te îngrijora, Domnul face față!

  Dragă mea, ești copleșită de temeri? Te invit să nu te mai îngrijorezi; aruncă toate îngrijorările asupra lui Isus și El va avea grijă de tine. El a făcut-o pentru mine și ştiu că o va face și pentru tine.

  A da sau a nu da

  Isus ne propune să vindem totul şi să îi ajutăm pe cei în nevoie. Avem o mulţime de lucruri de care nu avem nevoie. Haideţi să risipim în acelaşi timp şi egoismul din inima noastră şi să le dăm aceste lucruri celor care au nevoie de ele!

  Noi, ei, El

  Doamne, îmi dau seama astăzi că e imposibil să cresc în izolare și că, dacă aleg să stau locului, mă lipsesc singur de binecuvântare. Fă-mă o parte a trupului Tău! PROVOCARE: Vorbește cu pastorul tău despre cum te-ai putea implica mai bine în activitățile bisericii tale!

  A nyomorúságos idő

  „Ezek után láttam négy angyalt állni a földnek négy szegletén, a föld négy szelét tartva,...