Un duh de putere

Căci Dumnezeu nu ne-a dat un duh de frică, ci de putere, de dragoste și de chibzuință. – 2 Timotei 1:7

Citind primul capitol din 2 Timotei, putem sesiza tonul patern plin de dragoste, de apropiere și de căldură al bătrânului apostol încarcerat și aproape de moarte. Pavel îi transmitea torța urmașului său, pe care îl înștiința despre amenințarea unor anumiți oameni asupra integrității doctrinei bisericii aflate în curs de formare. Timotei trebuie să fi fost un tânăr timid, care plângea alături de apostol (v. 4) și căruia îi era probabil rușine de asocierea sa cu Evanghelia și de detenția mentorului său (v. 8). Dar, în același timp, el avea o credință puternică, moștenită de la bunica și mama sa (v. 5).

Frica este o parte inerentă a experienței umane și apare și în textul de astăzi. Îngrijorarea și teama instinctivă sunt emoții similare. Apostolul își încurajează discipolul să „sufere împreună cu Evanghelia, prin puterea lui Dumnezeu” (v. 8). Această propoziție ne face să ne gândim la reziliență pentru că tânărul este încurajat să spună bun venit suferinței și să respingă frica, deoarece încercările îl fac mai puternic și îl purifică. Pentru acest lucru, apostolul îi oferă câteva instrumente: putere, dragoste și o minte sănătoasă, care nu sunt de origine umană, ci divină.

Pentru a putea face ceva, orice, avem nevoie mai întâi de putere, de energie. Acest lucru presupune nu numai putere fizică, ci și o motivație care să o canalizeze în direcția corectă. Trebuie să ne aducem aminte tot timpul că fără Dumnezeu nu este putere.

Dragostea este al doilea dar împotriva fricii. Putem gestiona foarte ușor relațiile cu oamenii pe care îi iubim. Lipsa dragostei vine cu suspiciune, dubii și neîncredere în relațiile noastre. Oferta iubirii lui Dumnezeu este atât de extinsă încât îi cuprinde și pe dușmanii noștri – o idee revoluționară pe care chiar și creștinii o găsesc foarte greu de pus în aplicare.

Al treilea dar este o minte sănătoasă. Cuvântul grecesc original este sofronismos. Acest termen, pe lângă „minte sănătoasă”, mai înseamnă „bun-simț” sau „minte sănătoasă și echilibrată”, „judecată corectă și echilibrată”. Lipsa fricii nu înseamnă iresponsabilitate sau nechibzuință, ci prevedere bine cumpănită și precauție.

În caz de timiditate, de lipsă de motivație sau de oricare altă barieră ai putea întâlni, Domnul este gata să-ți dea puterea de a rezolva lucrurile. El îți dă puterea dragostei și a unei minți sănătoase și echilibrate pentru a lua cele mai bune decizii. Fie ca Domnul să-ți dea aceste daruri chiar astăzi!

Julian Melgosa și Laura Fidanza
Julian Melgosa și Laura Fidanza
Aceste meditaţii zilnice sunt pe teme care îţi pot consolida stima de sine şi relaţiile de familie, dar te pot şi ajuta să-ţi cristalizezi valorile. Mai mult, aceste mesaje te vor sprijini în lupta cu anxietatea sau cu depresia, trăind cu certitudinea salvării prin harul lui Dumnezeu. Autorii sunt doi psihologi creştini cu experienţă, care oferă citate şi promisiuni biblice adecvate pentru îngrijorările şi durerile cotidiene, ce pot fi diminuate prin influenţa divină a Sfintelor Scripturi.

Primește în fiecare zi pe Telegram devoționalul preferat. Citește mai multe aici.

Ascultă podcastul Devoționale Audio

Publicate astăzi

Versetul zilei

Urmărește Devoționalul Video

Articolul precedent
Articolul următor