Articolul precedentFii „părinte de suflet”!
  Articolul următorDomnul poartă de grijă

  Comportamentul şi gândirea

  Încredințează-ți lucrările în mâna Domnului, și îți vor izbuti planurile. – Proverbele 16:3

  Este adevărat că de obicei gândurile precedă faptele. Dar câteodată se întâmplă și invers: gândurile se schimbă când un comportament este repetat în mod constant. Versetul de astăzi afirmă că acțiunile noastre ne afectează modul de gândire, mai ales când aceste acțiuni constituie împlinirea voii lui Dumnezeu.

  Într-un studiu amplu, un grup de cercetători de la Universitatea Virginia Commonwealth (Richmond, Virginia, SUA) au organizat sesiuni de interviuri multiple cu peste 1 000 de perechi de surori gemene. Cercetătorii au descoperit că anumite comportamente determină gânduri autodistructive (suicid și automutilare). Cercetătorii au mai identificat un mare număr de comportamente care nu se aflau sub controlul participantelor (abuzuri sexuale în copilărie, șomaj, reședința în zona rurală), iar altele le făceau lipsite de voință liberă (consumul de cocaină, lipsa faptelor altruiste, lipsa de practică religioasă). Asemenea comportamente erau cele care determinau gândurile autodistructive.

  Aristotel spunea: „Caracterul nostru este comportamentul nostru.” Într-o zi, una dintre studentele mele (J) s-a întors din insula Pohnpei, din Micronezia, după ce servise ca voluntară un an, predând într-o școală primară. După un an de slujire, felul ei de gândire se schimbase în mod radical. Când a venit în biroul meu ca să-și povestească experiența, mi-am dat seama imediat că felul ei de gândire luase o direcție cu totul nouă față de cum o știam: era animată de intenții altruiste. Voia să devină profesoară (înainte disprețuia acest lucru), avea o viziune mai cuprinzătoare, se autoevalua mai echilibrat, era mai optimistă, era mai nerăbdătoare să exploreze lucruri noi și credința ei era în mod clar îmbunătățită.

  Da, comportamentul ne modelează gândurile. Dacă trăiești cu persistența gândurilor obsesive, cu ispite, îndoială, neliniște și nesiguranță; dacă te simți plin de resentimente, invidie sau anxietate în raport cu alții; dacă ceea ce îți trece prin minte este de nedorit, treci la fapte, și gândurile tale se vor schimba la scurt timp. Ce fel de fapte? Alege acțiuni nobile, oneste, responsabile și cinstite, care arată respect și apreciere față de alții și în special împlinesc nevoile cuiva. Gândurile și faptele sunt legate atât de strâns încât se determină reciproc. Prin faptele tale vei împlini voia Domnului, așa cum îi sfătuiește apostolul Pavel pe urmașii lui Hristos: „Să nu dați uitării binefacerea și dărnicia, căci lui Dumnezeu jertfe ca acestea Îi plac” (Evrei 13:16).

  Comportamentul şi gândirea - Devotional familie. Alege acțiuni nobile, oneste, responsabile și cinstite, care arată respect și apreciere față de alții și în special împlinesc nevoile cuiva. Gândurile și faptele sunt legate atât de strâns încât se determină reciproc. Prin faptele tale vei împlini voia Domnului.
  Julian Melgosa și Laura Fidanza
  Aceste meditaţii zilnice sunt pe teme care îţi pot consolida stima de sine şi relaţiile de familie, dar te pot şi ajuta să-ţi cristalizezi valorile. Mai mult, aceste mesaje te vor sprijini în lupta cu anxietatea sau cu depresia, trăind cu certitudinea salvării prin harul lui Dumnezeu. Autorii sunt doi psihologi creştini cu experienţă, care oferă citate şi promisiuni biblice adecvate pentru îngrijorările şi durerile cotidiene, ce pot fi diminuate prin influenţa divină a Sfintelor Scripturi.

  Din aceeași categorie

  Slujirea lui Dumnezeu (II)

  Gândeşte-te la felul tău de slujire. Le impui altora idei şi comportamente, făcând uz de putere? Le restrângi libertatea de conştiinţă semenilor tăi prin pedeapsă? Adu-ţi aminte că asemenea metode nu au caracterizat niciodată slujirea lui Dumnezeu.

  Slujirea lui Dumnezeu (I)

  Dacă Hristos ar veni astăzi, din ce grup ai face parte? Ai ajutat pe cineva care are o nevoie foarte importantă? Le-ai întins o mână de ajutor celor uitaţi şi oropsiţi? Dumnezeu primeşte ajutorul tău şi dragostea ta pentru semeni ca şi când le-ai fi manifestat faţă de El.

  Împarte-ţi pâinea!

  Fă un tur mintal asupra felului în care Dumnezeu ţi-a purtat de grijă de-a lungul anilor. Un mod de a-I mulţumi este să împărţi ceea ce ai cu cineva care este într-o situaţie mai dezavantajată decât tine. „Atunci lumina ta va răsări ca zorile şi vindecarea ta va încolţi repede şi slava Domnului te va însoţi”.

  Canale de binecuvântare

  Dumnezeu ştie bine că secerişul va fi mare, chiar dacă sunt prea puţini lucrători care să fie gata să-l strângă (Luca 10:2). Să-L rugăm pe Domnul astăzi să scoată mai mulţi lucrători în câmpul Său! Să-L rugăm să ne atingă inimile mai mult decât orice altceva!

  Publicate astăzi

  Șase zile, tot lucrul tău

  Cel care începe ziua cu Dumnezeu în gândurile lui, cu rugăciunea lui personală și cu dorința de a fi asistat pe drumul dintre dimineață și seară va găsi și împlinire în planurile lui, dar va găsi și odihnă, acea odihnă care îi permite să se simtă fericit.

  Recunoștință

  După ce m-am adunat puțin, am înălțat rugăciuni umile, dându-I slavă Domnului cu lacrimi de mulțumire și de reconsacrare ca niciodată înainte. Încrederea mea în Isus a crescut foarte mult de la acel eveniment.

  Slujirea lui Dumnezeu (II)

  Gândeşte-te la felul tău de slujire. Le impui altora idei şi comportamente, făcând uz de putere? Le restrângi libertatea de conştiinţă semenilor tăi prin pedeapsă? Adu-ţi aminte că asemenea metode nu au caracterizat niciodată slujirea lui Dumnezeu.

  Copiii și tinerii bisericii – comoara noastră prețioasă

  Doamne, ajută-mă să nu iubesc cu vorba, ci cu fapta și cu adevărul! PROVOCARE: Găsește o modalitate prin care să încurajezi un copil sau un tânăr din biserica ta chiar astăzi!

  Háborúk az utolsó napokban

  „Így szól a Seregek Ura: Ímé, veszedelem indul egyik nemzettől a másik nemzetre, és nagy...