Articolul precedentAgenți ai iertării
  Articolul următorEnergie pierdută

  În detenţie

  A luat pe Iosif și l-a aruncat în temniță, în locul unde erau închiși întemnițații împăratului, și astfel Iosif a stat acolo, în temniță. – Geneza 39:20

  Iosif a avut de înfruntat două trădări majore: una a venit din partea fraților săi și a doua, din partea soției stăpânului său, Potifar. Consecințele în ambele cazuri au fost amare, dar au deschis posibilități pozitive nu numai pentru el, ci și pentru salvarea multora – inclusiv a propriei lui familii. Iosif a intrat ca sclav în casa demnitarului egiptean. Acesta și-a dat seama repede că Dumnezeu era cu evreul și l-a pus administrator peste toate bunurile sale. Dar soția lui Potifar a pus ochii pe chipeșul tânăr, încercând să-l seducă. El a refuzat să facă vreun lucru rău împotriva lui Dumnezeu și a stăpânului său, așa că femeia a pus la cale un scenariu ca să-l acuze pe Iosif de tentativă de dezonorare a ei. Versetul de astăzi rezumă toate consecințele acestui fapt.

  Pentru a fixa istoria lui Iosif pe axa timpului, unii arheologi folosesc ca termen de referință începutul construirii Templului lui Solomon, din 1 Împărați 6:1 („patru sute optzeci de ani după ieșirea copiilor lui Israel din țara Egiptului”). Folosind acest sistem, ei au stabilit prezența lui Iosif în Egipt în timpul Regatului Mijlociu al faraonilor Sesostris al II-lea, Sesostris al III-lea și Amenemhat al III-lea, între 1894 și 1797 î.Hr. Pe de altă parte, alții încadrează istoria lui Iosif în A Doua Perioadă Intermediară, între 1699 și 1589 î.Hr., în timpul ocupației Hixoșilor asupra teritoriului Egiptului.

  Papirusul D´Orbiney, păstrat în British Museum și scris la câteva secole după Iosif, include o povestire mitologică despre doi frați egipteni care ne aduce aminte de Iosif și de Potifar. Anpu și Bata au trăit ca tată și fiu. Anpu era căsătorit cu o femeie frumoasă, iar Bata era singurul lui frate mai mic, ce locuia cu ei. Anpu a plecat într-o călătorie, iar soția sa a folosit ocazia dezlănțuindu-și dorințele rafinate asupra lui Bata. Oricât a încercat aceasta să-l seducă, Bata a refuzat. Simțindu-se respinsă, ea a decis să se răzbune și i-a spus soțului că Bata a hărțuit-o în absența lui. Anpu a vrut să-l ucidă pe fratele mai mic, dar, aflând adevărul, a ucis-o pe soția sa. Deși cu semnificative variații, mulți arheologi văd în această poveste rămășițe ale istoriei adevărate a lui Iosif și Potifar, păstrată în Egipt secole la rând.

  Comportamentul lui Iosif ne învață lecții exemplare: loialitate față de Dumnezeu, loialitate față de stăpân, autocontrol, integritate, amabilitate, credință, înțelepciune, curaj. Fie ca acestea să constituie mobilul rugăciunilor noastre ca Dumnezeu să ne dea trăsăturile de caracter necesare înfruntării provocărilor actuale!

  În detenţie - Devotional familie. Comportamentul lui Iosif ne învață lecții exemplare: loialitate față de Dumnezeu, loialitate față de stăpân, autocontrol, integritate, amabilitate, credință, înțelepciune, curaj. Fie ca acestea să constituie mobilul rugăciunilor noastre ca Dumnezeu să ne dea trăsăturile de caracter necesare înfruntării provocărilor actuale!
  Julian Melgosa și Laura Fidanza
  Aceste meditaţii zilnice sunt pe teme care îţi pot consolida stima de sine şi relaţiile de familie, dar te pot şi ajuta să-ţi cristalizezi valorile. Mai mult, aceste mesaje te vor sprijini în lupta cu anxietatea sau cu depresia, trăind cu certitudinea salvării prin harul lui Dumnezeu. Autorii sunt doi psihologi creştini cu experienţă, care oferă citate şi promisiuni biblice adecvate pentru îngrijorările şi durerile cotidiene, ce pot fi diminuate prin influenţa divină a Sfintelor Scripturi.

  Din aceeași categorie

  A da sau a nu da

  Isus ne propune să vindem totul şi să îi ajutăm pe cei în nevoie. Avem o mulţime de lucruri de care nu avem nevoie. Haideţi să risipim în acelaşi timp şi egoismul din inima noastră şi să le dăm aceste lucruri celor care au nevoie de ele!

  Slujirea lui Dumnezeu (II)

  Gândeşte-te la felul tău de slujire. Le impui altora idei şi comportamente, făcând uz de putere? Le restrângi libertatea de conştiinţă semenilor tăi prin pedeapsă? Adu-ţi aminte că asemenea metode nu au caracterizat niciodată slujirea lui Dumnezeu.

  Slujirea lui Dumnezeu (I)

  Dacă Hristos ar veni astăzi, din ce grup ai face parte? Ai ajutat pe cineva care are o nevoie foarte importantă? Le-ai întins o mână de ajutor celor uitaţi şi oropsiţi? Dumnezeu primeşte ajutorul tău şi dragostea ta pentru semeni ca şi când le-ai fi manifestat faţă de El.

  Împarte-ţi pâinea!

  Fă un tur mintal asupra felului în care Dumnezeu ţi-a purtat de grijă de-a lungul anilor. Un mod de a-I mulţumi este să împărţi ceea ce ai cu cineva care este într-o situaţie mai dezavantajată decât tine. „Atunci lumina ta va răsări ca zorile şi vindecarea ta va încolţi repede şi slava Domnului te va însoţi”.

  Publicate astăzi

  Parola din minimum șase caractere

  Recomandarea lui Dumnezeu este următoarea: „Intră în cămăruța ta, închide ușa după tine; să nu știe stânga ce face dreapta.” Este practic sfatul Lui pentru a depune dosarul secretelor noastre în mâna Lui, iar El promite că nu va permite niciunui hacker să aibă acces la viața noastră.

  Nu te îngrijora, Domnul face față!

  Dragă mea, ești copleșită de temeri? Te invit să nu te mai îngrijorezi; aruncă toate îngrijorările asupra lui Isus și El va avea grijă de tine. El a făcut-o pentru mine și ştiu că o va face și pentru tine.

  A da sau a nu da

  Isus ne propune să vindem totul şi să îi ajutăm pe cei în nevoie. Avem o mulţime de lucruri de care nu avem nevoie. Haideţi să risipim în acelaşi timp şi egoismul din inima noastră şi să le dăm aceste lucruri celor care au nevoie de ele!

  Noi, ei, El

  Doamne, îmi dau seama astăzi că e imposibil să cresc în izolare și că, dacă aleg să stau locului, mă lipsesc singur de binecuvântare. Fă-mă o parte a trupului Tău! PROVOCARE: Vorbește cu pastorul tău despre cum te-ai putea implica mai bine în activitățile bisericii tale!

  A nyomorúságos idő

  „Ezek után láttam négy angyalt állni a földnek négy szegletén, a föld négy szelét tartva,...