Articolul precedentCadouri de sus
  Articolul următorAcasă nu mai există

  Greşelile lui Iuda

  În vremea aceea, Iuda a părăsit pe frații săi și a tras la un om din Adulam, numit Hira. – Geneza 38:1

  Imediat după încheierea relatării despre vânzarea lui Iosif către madianiți, versetul următor ni-l prezintă pe Iuda părăsindu-și frații și mergând să locuiască la un anumit Hira. Nu ni se dau motivele ruperii legăturii lui cu familia, dar este posibil ca Iuda să-și fi pierdut autoritatea între frați din cauza evenimentelor legate de Iosif sau poate că el nu mai putea să-i vadă fața tatălui său, Iacov, suferind din cauza pierderii lui Iosif. De aici, Iuda a luat o serie de decizii greșite, care au adus suferință asupra lui, deși este adevărat că, până la urmă, el a dobândit reziliență și o misiune sublimă. Să vedem câteva dintre problemele lui:

  1. S-a împrietenit cu Hira, un adulamit, un canaanit cu filosofie și valori opuse celor ale Dumnezeului lui Avraam, Isaac și Iacov.

  2. S-a căsătorit cu o femeie (anonimă) care era fiica unui alt canaanit, Șua, care venea de obicei în vizită la Hira și nu-i cunoaștem decât naționalitatea. Alegerea unei soții canaanite era inacceptabilă din punctul de vedere al poruncii divine (Geneza 9:25).

  3. Din această unire prin căsătorie s-au născut trei băieți: Er, Onan și Șelah.

  4. Soția lui Iuda a murit prematur.

  5. Întâiul lui născut, Er, s-a căsătorit cu Tamar și la scurtă vreme a fost omorât de Dumnezeu din cauza nelegiuirii sale.

  6. Fiul său Onan a refuzat să-i facă un urmaș fratelui mort și Dumnezeu i-a luat viața și acestuia.

  7. Văduva Tamar, conștientă că socrul ei ezită să i-l dea pe cel de-al treilea fiu ca să aibă urmaș cu el, a făcut un plan și l-a înșelat pe Iuda, ca el să fie tatăl urmașilor ei. Iuda este prins într-o capcană și sfârșește prin a deveni tatăl gemenilor Fares și Zerah.

  Viața lui Iuda devine haotică și i se pare imposibil să-și mai facă ordine: soția și fiii îi sunt morți, apar doi copii din incest, iar socrul și nora se află într-o relație care ar putea să sfârșească prin moarte (Leviticul 20:12). Totuși, o decizie crucială îi schimbă diametral viața: își mărturisește greșelile (Geneza 38:26) și revine pe calea cea dreaptă. Acest lucru Îi permite lui Dumnezeu să intre în acțiune și să-i călăuzească viața, aducându-l în familia sa, unde devine unul dintre cei mai proeminenți fii ai lui Iacov.

  Magnitudinea greșelilor noastre nu contează, deoarece, ca în cazul lui Iuda, Dumnezeu așteaptă cu răbdare să ne umple viața de binecuvântări, atâta vreme cât noi ne mărturisim greșelile și Îl lăsăm să acționeze.

  Greşelile lui Iuda - Devotional familie. Magnitudinea greșelilor noastre nu contează, deoarece, ca în cazul lui Iuda, Dumnezeu așteaptă cu răbdare să ne umple viața de binecuvântări, atâta vreme cât noi ne mărturisim greșelile și Îl lăsăm să acționeze.
  Julian Melgosa și Laura Fidanza
  Aceste meditaţii zilnice sunt pe teme care îţi pot consolida stima de sine şi relaţiile de familie, dar te pot şi ajuta să-ţi cristalizezi valorile. Mai mult, aceste mesaje te vor sprijini în lupta cu anxietatea sau cu depresia, trăind cu certitudinea salvării prin harul lui Dumnezeu. Autorii sunt doi psihologi creştini cu experienţă, care oferă citate şi promisiuni biblice adecvate pentru îngrijorările şi durerile cotidiene, ce pot fi diminuate prin influenţa divină a Sfintelor Scripturi.

  Din aceeași categorie

  Slujirea lui Dumnezeu (II)

  Gândeşte-te la felul tău de slujire. Le impui altora idei şi comportamente, făcând uz de putere? Le restrângi libertatea de conştiinţă semenilor tăi prin pedeapsă? Adu-ţi aminte că asemenea metode nu au caracterizat niciodată slujirea lui Dumnezeu.

  Slujirea lui Dumnezeu (I)

  Dacă Hristos ar veni astăzi, din ce grup ai face parte? Ai ajutat pe cineva care are o nevoie foarte importantă? Le-ai întins o mână de ajutor celor uitaţi şi oropsiţi? Dumnezeu primeşte ajutorul tău şi dragostea ta pentru semeni ca şi când le-ai fi manifestat faţă de El.

  Împarte-ţi pâinea!

  Fă un tur mintal asupra felului în care Dumnezeu ţi-a purtat de grijă de-a lungul anilor. Un mod de a-I mulţumi este să împărţi ceea ce ai cu cineva care este într-o situaţie mai dezavantajată decât tine. „Atunci lumina ta va răsări ca zorile şi vindecarea ta va încolţi repede şi slava Domnului te va însoţi”.

  Canale de binecuvântare

  Dumnezeu ştie bine că secerişul va fi mare, chiar dacă sunt prea puţini lucrători care să fie gata să-l strângă (Luca 10:2). Să-L rugăm pe Domnul astăzi să scoată mai mulţi lucrători în câmpul Său! Să-L rugăm să ne atingă inimile mai mult decât orice altceva!

  Publicate astăzi

  Șase zile, tot lucrul tău

  Cel care începe ziua cu Dumnezeu în gândurile lui, cu rugăciunea lui personală și cu dorința de a fi asistat pe drumul dintre dimineață și seară va găsi și împlinire în planurile lui, dar va găsi și odihnă, acea odihnă care îi permite să se simtă fericit.

  Recunoștință

  După ce m-am adunat puțin, am înălțat rugăciuni umile, dându-I slavă Domnului cu lacrimi de mulțumire și de reconsacrare ca niciodată înainte. Încrederea mea în Isus a crescut foarte mult de la acel eveniment.

  Slujirea lui Dumnezeu (II)

  Gândeşte-te la felul tău de slujire. Le impui altora idei şi comportamente, făcând uz de putere? Le restrângi libertatea de conştiinţă semenilor tăi prin pedeapsă? Adu-ţi aminte că asemenea metode nu au caracterizat niciodată slujirea lui Dumnezeu.

  Copiii și tinerii bisericii – comoara noastră prețioasă

  Doamne, ajută-mă să nu iubesc cu vorba, ci cu fapta și cu adevărul! PROVOCARE: Găsește o modalitate prin care să încurajezi un copil sau un tânăr din biserica ta chiar astăzi!

  Háborúk az utolsó napokban

  „Így szól a Seregek Ura: Ímé, veszedelem indul egyik nemzettől a másik nemzetre, és nagy...