Articolul precedentRugăciunea unui copil
  Articolul următorBlândețea și umilința

  Nenorocirile lui Iov

  Până și copiii mă disprețuiesc: dacă mă scol, ei mă ocărăsc. Aceia în care mă încredeam mă urăsc, aceia pe care îi iubeam s-au întors împotriva mea. – Iov 19:18,19

  Chiar dacă era neprihănit, fără pată, temător de Dumnezeu și își întorcea fața de la rău, Iov a suferit totuși o serie de nenorociri care l-au dus la limita extremă a suferinței. El nu știa că Dumnezeu îi permisese lui Satana să-l încerce până la limită. Nu știa decât că, deși Îi era credincios lui Dumnezeu, suferea cele mai rele nenorociri pe care și le-ar fi putut imagina cineva.

  În primul rând, un grup de nomazi din Arabia au dat iama în proprietățile sale, luându-i toți boii și măgarii, omorându-i pe slujitori. În al doilea rând, turmele și păstorii săi au fost arși într-un incendiu uriaș. În al treilea rând, bande de caldeeni (popoare semitice din sudul Mesopotamiei) i-au jefuit toate cămilele și i-au omorât cu sabia pe servitorii care erau cu ele. În al patrulea rând, toți cei șapte fii și trei fiice, care se aflau la o petrecere în casa celui mai mare, au fost omorâți de un vânt puternic venit din deșert, care a lovit în cele patru colțuri ale casei, făcând structura să se prăbușească peste ei. În al cincilea rând, Satana a trimis peste Iov o erupție care i-a afectat întregul corp, de la picioare până în creștet, cauzându-i mâncărimi intense.

  Chiar și cele mai mari pierderi pot fi tolerate atunci când cei dragi și oameni sensibili și grijulii îi sunt aproape și îl ajută pe cel în suferință să traverseze perioada grea. Dar Iov nu a beneficiat de acest factor fundamental de susținere. În mijlocul acestor suferințe teribile, soția i-a spus: „Tu rămâi neclintit în neprihănirea ta! Blestemă pe Dumnezeu și mori” (Iov 2:9). Trei dintre cei mai buni prieteni ai lui Iov s-au angajat într-un dialog cu el nu pentru a-l susține, ci pentru a-l ocărî din cauza presupuselor sale fapte rele, acuzându-l de păcate îngrozitoare și minciuni. Toată lumea i-a întors spatele, după cum putem vedea în propria sa cuvântare, din Iov 19. Frații lui s-au îndepărtat și ei de el, rudele și prietenii îl ocoleau, slujitoarele îl credeau ciudat, servitorii nu-i răspundeau când îi chema și cei mai apropiați prieteni îl detestau. Textul de astăzi ne spune că și copiii îl disprețuiau.

  Să pierzi totul și să fii respins de cei mai apropiați ai tăi este o tragedie răsunătoare. Poate că ai trăit ceva asemănător sau poate știi pe cineva care a trecut printr‑o asemenea situație. Trebuie însă să fii sigur de un lucru: chiar și atunci când cei dragi te abandonează, Dumnezeu te va susține în tot felul de încercări. El îți lasă o minunată promisiune când îți spune că va fi cu tine „până la sfârșitul veacului” (Matei 28:20).

  Nenorocirile lui Iov - Devotional familie. Să pierzi totul și să fii respins de cei mai apropiați ai tăi este o tragedie răsunătoare. Poate că ai trăit ceva asemănător sau poate știi pe cineva care a trecut printr‑o asemenea situație. Trebuie însă să fii sigur de un lucru: chiar și atunci când cei dragi te abandonează, Dumnezeu te va susține în tot felul de încercări.
  Julian Melgosa și Laura Fidanza
  Aceste meditaţii zilnice sunt pe teme care îţi pot consolida stima de sine şi relaţiile de familie, dar te pot şi ajuta să-ţi cristalizezi valorile. Mai mult, aceste mesaje te vor sprijini în lupta cu anxietatea sau cu depresia, trăind cu certitudinea salvării prin harul lui Dumnezeu. Autorii sunt doi psihologi creştini cu experienţă, care oferă citate şi promisiuni biblice adecvate pentru îngrijorările şi durerile cotidiene, ce pot fi diminuate prin influenţa divină a Sfintelor Scripturi.

  Din aceeași categorie

  A da sau a nu da

  Isus ne propune să vindem totul şi să îi ajutăm pe cei în nevoie. Avem o mulţime de lucruri de care nu avem nevoie. Haideţi să risipim în acelaşi timp şi egoismul din inima noastră şi să le dăm aceste lucruri celor care au nevoie de ele!

  Slujirea lui Dumnezeu (II)

  Gândeşte-te la felul tău de slujire. Le impui altora idei şi comportamente, făcând uz de putere? Le restrângi libertatea de conştiinţă semenilor tăi prin pedeapsă? Adu-ţi aminte că asemenea metode nu au caracterizat niciodată slujirea lui Dumnezeu.

  Slujirea lui Dumnezeu (I)

  Dacă Hristos ar veni astăzi, din ce grup ai face parte? Ai ajutat pe cineva care are o nevoie foarte importantă? Le-ai întins o mână de ajutor celor uitaţi şi oropsiţi? Dumnezeu primeşte ajutorul tău şi dragostea ta pentru semeni ca şi când le-ai fi manifestat faţă de El.

  Împarte-ţi pâinea!

  Fă un tur mintal asupra felului în care Dumnezeu ţi-a purtat de grijă de-a lungul anilor. Un mod de a-I mulţumi este să împărţi ceea ce ai cu cineva care este într-o situaţie mai dezavantajată decât tine. „Atunci lumina ta va răsări ca zorile şi vindecarea ta va încolţi repede şi slava Domnului te va însoţi”.

  Publicate astăzi

  A da sau a nu da

  Isus ne propune să vindem totul şi să îi ajutăm pe cei în nevoie. Avem o mulţime de lucruri de care nu avem nevoie. Haideţi să risipim în acelaşi timp şi egoismul din inima noastră şi să le dăm aceste lucruri celor care au nevoie de ele!

  Noi, ei, El

  Doamne, îmi dau seama astăzi că e imposibil să cresc în izolare și că, dacă aleg să stau locului, mă lipsesc singur de binecuvântare. Fă-mă o parte a trupului Tău! PROVOCARE: Vorbește cu pastorul tău despre cum te-ai putea implica mai bine în activitățile bisericii tale!

  A nyomorúságos idő

  „Ezek után láttam négy angyalt állni a földnek négy szegletén, a föld négy szelét tartva,...

  Fii folositor!

  “Ți s-a arătat, omule, ce este bine, și ce alta cere Domnul dela tine, decât...

  Șase zile, tot lucrul tău

  Cel care începe ziua cu Dumnezeu în gândurile lui, cu rugăciunea lui personală și cu dorința de a fi asistat pe drumul dintre dimineață și seară va găsi și împlinire în planurile lui, dar va găsi și odihnă, acea odihnă care îi permite să se simtă fericit.