Articolul precedentEroii din carte
  Articolul următorPrivilegiul laudei

  Un test clinic controlat

  Daniel s-a hotărât să nu se spurce cu bucatele alese ale împăratului și cu vinul pe care-l bea împăratul și a rugat pe căpetenia famenilor dregători să nu-l silească să se spurce. – Daniel 1:8

  Imperiul Babilonian s-a instalat ca putere mondială în secolele al VII-lea și al VIlea î.Hr., după dominația asiriană. În această perioadă, împăratul Nebucadnețar al Babilonului a cucerit Ierusalimul, a profanat templul și a luat prizonieri dintre cei mai aleși tineri din Israel, ca să îi instruiască și să le folosească mintea strălucită pentru expansiunea imperiului său. Daniel, Hanania, Mișael și Azaria, toți din seminția lui Iuda, făceau parte din acest grup select de prinți. Acești tineri erau dispuși să-l slujească pe împărat fără să-și compromită conștiința. Primul test a fost mâncatul din delicatesele imperiale: alimente considerate necurate de legea lui Moise și, pe lângă aceasta, provenind de la jertfele păgâne.

  Daniel a acționat ca reprezentant al acestui grup și a propus un experiment care, date fiind timpul și contextul cultural, poate fi considerat astăzi un studiu clinic controlat. În primul rând, au fost definite cele două regimuri alimentare aflate în contrast, pentru grupele participante: hrana și vinul împăratului (o variabilă independentă) versus alimentația bazată pe vegetale și apă (o altă variabilă independentă). În al doilea rând, a fost stabilită durata tratamentului – zece zile. În al treilea rând, s-au stabilit variabilele dependente, însemnând elemente care puteau fi măsurate după aplicarea celor două tipare alimentare: aspectul participanților, pe de o parte, și vigoarea lor fizică și intelectuală, pe de altă parte.

  Știm că rezultatul acestui studiu riguros a fost concludent: judecând după fețele și forța lor, Daniel, Hanania, Mișael și Azaria au fost superiori față de ceilalți. Dumnezeu Însuși a sporit proprietățile hranei simple și naturale și efectele au fost nu numai temporare, ci s-au extins până la examenul final, când „în toate lucrurile care cereau înțelepciune și pricepere și despre care îi întreba împăratul îi găsea de zece ori mai destoinici decât toți vrăjitorii și cititorii în stele care erau în toată împărăția lui! (v. 20).

  Mai mult decât atât, avem o lecție minunată în versetul de astăzi. Marile victorii au început cu o decizie luată în mod liniștit, în avans: Daniel s-a hotărât în inima sa să nu se spurce. Înainte ca orice ispită, dificultate sau încercare să vină, am face foarte bine să hotărâm în inima noastră că Îi vom fi loiali lui Dumnezeu.

  Atunci când vine momentul, nu lăsa deschisă opțiunea să decizi în ultimul moment dacă să asculți sau nu de Dumnezeu. Fă ca Daniel și propune-ți să fii credincios, indiferent de situație. Dumnezeu va face cărările tale să înflorească, la fel ca pe ale lui Daniel.

  Un test clinic controlat - Devotional familie. Atunci când vine momentul, nu lăsa deschisă opțiunea să decizi în ultimul moment dacă să asculți sau nu de Dumnezeu. Fă ca Daniel și propune-ți să fii credincios, indiferent de situație. Dumnezeu va face cărările tale să înflorească, la fel ca pe ale lui Daniel.
  Julian Melgosa și Laura Fidanza
  Aceste meditaţii zilnice sunt pe teme care îţi pot consolida stima de sine şi relaţiile de familie, dar te pot şi ajuta să-ţi cristalizezi valorile. Mai mult, aceste mesaje te vor sprijini în lupta cu anxietatea sau cu depresia, trăind cu certitudinea salvării prin harul lui Dumnezeu. Autorii sunt doi psihologi creştini cu experienţă, care oferă citate şi promisiuni biblice adecvate pentru îngrijorările şi durerile cotidiene, ce pot fi diminuate prin influenţa divină a Sfintelor Scripturi.

  Din aceeași categorie

  A da sau a nu da

  Isus ne propune să vindem totul şi să îi ajutăm pe cei în nevoie. Avem o mulţime de lucruri de care nu avem nevoie. Haideţi să risipim în acelaşi timp şi egoismul din inima noastră şi să le dăm aceste lucruri celor care au nevoie de ele!

  Slujirea lui Dumnezeu (II)

  Gândeşte-te la felul tău de slujire. Le impui altora idei şi comportamente, făcând uz de putere? Le restrângi libertatea de conştiinţă semenilor tăi prin pedeapsă? Adu-ţi aminte că asemenea metode nu au caracterizat niciodată slujirea lui Dumnezeu.

  Slujirea lui Dumnezeu (I)

  Dacă Hristos ar veni astăzi, din ce grup ai face parte? Ai ajutat pe cineva care are o nevoie foarte importantă? Le-ai întins o mână de ajutor celor uitaţi şi oropsiţi? Dumnezeu primeşte ajutorul tău şi dragostea ta pentru semeni ca şi când le-ai fi manifestat faţă de El.

  Împarte-ţi pâinea!

  Fă un tur mintal asupra felului în care Dumnezeu ţi-a purtat de grijă de-a lungul anilor. Un mod de a-I mulţumi este să împărţi ceea ce ai cu cineva care este într-o situaţie mai dezavantajată decât tine. „Atunci lumina ta va răsări ca zorile şi vindecarea ta va încolţi repede şi slava Domnului te va însoţi”.

  Publicate astăzi

  Parola din minimum șase caractere

  Recomandarea lui Dumnezeu este următoarea: „Intră în cămăruța ta, închide ușa după tine; să nu știe stânga ce face dreapta.” Este practic sfatul Lui pentru a depune dosarul secretelor noastre în mâna Lui, iar El promite că nu va permite niciunui hacker să aibă acces la viața noastră.

  Nu te îngrijora, Domnul face față!

  Dragă mea, ești copleșită de temeri? Te invit să nu te mai îngrijorezi; aruncă toate îngrijorările asupra lui Isus și El va avea grijă de tine. El a făcut-o pentru mine și ştiu că o va face și pentru tine.

  A da sau a nu da

  Isus ne propune să vindem totul şi să îi ajutăm pe cei în nevoie. Avem o mulţime de lucruri de care nu avem nevoie. Haideţi să risipim în acelaşi timp şi egoismul din inima noastră şi să le dăm aceste lucruri celor care au nevoie de ele!

  Noi, ei, El

  Doamne, îmi dau seama astăzi că e imposibil să cresc în izolare și că, dacă aleg să stau locului, mă lipsesc singur de binecuvântare. Fă-mă o parte a trupului Tău! PROVOCARE: Vorbește cu pastorul tău despre cum te-ai putea implica mai bine în activitățile bisericii tale!

  A nyomorúságos idő

  „Ezek után láttam négy angyalt állni a földnek négy szegletén, a föld négy szelét tartva,...