Presiune enormă

Du-te, strânge pe toți iudeii care se află în Susa și postiți pentru mine, fără să mâncați, nici să beți trei zile, nici noaptea, nici ziua. Și eu voi posti odată cu slujnicele mele, apoi voi intra la împărat în ciuda legii și, dacă va fi să pier, voi pieri. – Estera 4:16

Ca să vorbim pe șleau, Estera a fost ultima care a aflat cumplita veste. Încurajat de Haman, împăratul Ahașveroș a decretat moartea tuturor evreilor, tineri și bătrâni, copii și femei, și a garantat libertatea celorlalți de a le lua evreilor toate bunurile. Scrisorile imperiale au fost foarte eficiente și au ajuns în toate provinciile, stârnind bocete printre evrei, cu post, plânset și vaiet (Estera 4:3). Estera a aflat alarmanta veste de la evreii credincioși, dar nu cunoștea rațiunea unui asemenea decret.

Vărul ei și totodată tatăl ei adoptiv, Mardoheu, i-a trimis explicația prin slujitoarele împărătesei. În raportul lui, Mardoheu a adăugat o petiție cu care Estera să meargă la împărat și să mijlocească pentru viața evreilor. Presiunea pe care o simțea tânăra Estera era indescriptibilă: ascultând de Mardoheu însemna să-și expună viața unui mare risc, din cauza legii imperiale care prevedea că înfățișarea înaintea monarhului din proprie inițiativă, fără a avea în prealabil o invitație, însemna condamnare la moarte, dacă împăratul nu și-ar fi ridicat sceptrul. Estera i-a explicat dilema lui Mardoheu, dar el a insistat: „Să nu-ți închipui că numai tu vei scăpa dintre toți iudeii pentru că ești în casa împăratului. Căci, dacă vei tăcea acum, ajutorul și izbăvirea vor veni din altă parte pentru iudei, și tu și casa tatălui tău veți pieri. Și cine știe dacă nu pentru o vreme ca aceasta ai ajuns la împărăție?” (Estera 4:13,14).

Aceste cuvinte au adăugat o și mai mare greutate responsabilității Esterei. În mijlocul acestei presiuni teribile, Estera a decis să-și riște viața și să încerce să intervină pentru salvarea poporului ei. Astfel a rostit ea cuvintele istorice din versetul de astăzi: „Voi intra la împărat în ciuda legii și, dacă va fi să pier, voi pieri.”

Peter și Mario erau buni prieteni și au crescut împreună într-un climat foarte similar. În adolescență, amândoi au fost expuși influențelor negative să încerce droguri. Peter a refuzat, în timp ce Mario a ales să folosească substanțele care i-au făcut viața foarte grea. Poate că nu avem de luat decizii atât de grele ca împărăteasa Estera, dar oricum dilema noastră este dacă ne va ajuta Dumnezeu să luăm cele mai bune decizii și dacă El ne va duce înainte, chiar dacă acest lucru poate fi dureros pentru o vreme.

Julian Melgosa și Laura Fidanza
Julian Melgosa și Laura Fidanza
Aceste meditaţii zilnice sunt pe teme care îţi pot consolida stima de sine şi relaţiile de familie, dar te pot şi ajuta să-ţi cristalizezi valorile. Mai mult, aceste mesaje te vor sprijini în lupta cu anxietatea sau cu depresia, trăind cu certitudinea salvării prin harul lui Dumnezeu. Autorii sunt doi psihologi creştini cu experienţă, care oferă citate şi promisiuni biblice adecvate pentru îngrijorările şi durerile cotidiene, ce pot fi diminuate prin influenţa divină a Sfintelor Scripturi.

Primește în fiecare zi pe Telegram devoționalul preferat. Citește mai multe aici.

Ascultă podcastul Devoționale Audio

Publicate astăzi

Versetul zilei

Urmărește Devoționalul Video

Articolul precedent
Articolul următor