Articolul precedentBiserica – o familie
  Articolul următorCine a lăsat lumina aprinsă?

  Reabilitarea

  Împărăteasa Estera, fata lui Abihail, și iudeul Mardoheu au scris stăruitor a doua oară pentru ca să întărească scrisoarea privitoare la Purim. Au trimis scrisori tuturor iudeilor în cele o sută douăzeci și șapte de ținuturi ale împăratului Ahașveroș. Ele cuprindeau cuvinte de pace și de credincioșie. – Estera 9:29,30

  Sărbătoarea Purim (pluralul de la pur, care înseamnă „sorți”) poartă acest nume pentru că aceasta a fost metoda folosită de Haman ca să stabilească ziua în care evreii aveau să fie omorâți (Estera 3:7). Este sărbătorită și astăzi de către evrei și este una dintre cele mai pline de bucurie ocazii. Ei sărbătoresc reabilitarea poporului evreu, cum este scris în cartea Esterei. Sărbătoarea Purim are loc la 14 adar, de obicei în martie, exact cu o lună înainte de Paște. În acea zi, familiile și comunitățile de credincioși citesc cartea Estera și se bucură de evenimentul miraculos descris acolo. În timpul recitării, produc un clinchet zgomotos ca de castanietă sau pur și simplu lovesc pământul când este amintit numele lui Haman, sugerând ca acesta să fie șters din toate consemnările. De asemenea, se răsfață cu mâncare tradițională pentru această ocazie sau cu niște biscuiți triunghiulari umpluți cu dulceață, care sunt consumați numai în timpul acestei sărbători. Apoi fac donații de hrană cu scop umanitar, după îndemnul din Estera 9:22. În unele locuri există obiceiul îmbrăcării anumitor costume, care adaugă o atmosferă festivă bucuriei de Purim.

  Versetul de astăzi arată contrastul dintre Estera și Mardoheu înainte și după acest episod. Mardoheu era un deportat din Ierusalim care adoptase și crescuse o verișoară mai mică, pe Hadasa (Estera), în cetatea Susa, rezidența imperială. Ei au fost niște oameni simpli care au trăit experiențe extraordinare datorită unei serii de evenimente. La final, ei ajung să fie cele mai influente două persoane din imperiu (Estera 2:8; 9:4,20,29; 10:2,3).

  Putem observa aici și fenomenul rezilienței. După o lungă și nesigură perioadă de suferință, Estera și Mardoheu, în ciuda condițiilor modeste și a originii lor evreiești, au ajuns la vârful puterii în Imperiul Persan. Mai presus de toate, ei au devenit instrumente prin care au fost salvați o mulțime de evrei.

  Când stăm de partea Domnului, chiar dacă trecem prin situații de durere și neliniște, El va găsi o cale, ca în cazul Esterei și al lui Mardoheu. Să ne rugăm astăzi pentru ocrotirea Lui la fiecare pas pe care îl facem, iar puterea Lui va ajunge să elimine problemele pe care le întâmpinăm.

  Reabilitarea - Devotional familie. Când stăm de partea Domnului, chiar dacă trecem prin situații de durere și neliniște, El va găsi o cale, ca în cazul Esterei și al lui Mardoheu. Să ne rugăm astăzi pentru ocrotirea Lui la fiecare pas pe care îl facem, iar puterea Lui va ajunge să elimine problemele pe care le întâmpinăm.
  Julian Melgosa și Laura Fidanza
  Aceste meditaţii zilnice sunt pe teme care îţi pot consolida stima de sine şi relaţiile de familie, dar te pot şi ajuta să-ţi cristalizezi valorile. Mai mult, aceste mesaje te vor sprijini în lupta cu anxietatea sau cu depresia, trăind cu certitudinea salvării prin harul lui Dumnezeu. Autorii sunt doi psihologi creştini cu experienţă, care oferă citate şi promisiuni biblice adecvate pentru îngrijorările şi durerile cotidiene, ce pot fi diminuate prin influenţa divină a Sfintelor Scripturi.

  Din aceeași categorie

  A da sau a nu da

  Isus ne propune să vindem totul şi să îi ajutăm pe cei în nevoie. Avem o mulţime de lucruri de care nu avem nevoie. Haideţi să risipim în acelaşi timp şi egoismul din inima noastră şi să le dăm aceste lucruri celor care au nevoie de ele!

  Slujirea lui Dumnezeu (II)

  Gândeşte-te la felul tău de slujire. Le impui altora idei şi comportamente, făcând uz de putere? Le restrângi libertatea de conştiinţă semenilor tăi prin pedeapsă? Adu-ţi aminte că asemenea metode nu au caracterizat niciodată slujirea lui Dumnezeu.

  Slujirea lui Dumnezeu (I)

  Dacă Hristos ar veni astăzi, din ce grup ai face parte? Ai ajutat pe cineva care are o nevoie foarte importantă? Le-ai întins o mână de ajutor celor uitaţi şi oropsiţi? Dumnezeu primeşte ajutorul tău şi dragostea ta pentru semeni ca şi când le-ai fi manifestat faţă de El.

  Împarte-ţi pâinea!

  Fă un tur mintal asupra felului în care Dumnezeu ţi-a purtat de grijă de-a lungul anilor. Un mod de a-I mulţumi este să împărţi ceea ce ai cu cineva care este într-o situaţie mai dezavantajată decât tine. „Atunci lumina ta va răsări ca zorile şi vindecarea ta va încolţi repede şi slava Domnului te va însoţi”.

  Publicate astăzi

  Parola din minimum șase caractere

  Recomandarea lui Dumnezeu este următoarea: „Intră în cămăruța ta, închide ușa după tine; să nu știe stânga ce face dreapta.” Este practic sfatul Lui pentru a depune dosarul secretelor noastre în mâna Lui, iar El promite că nu va permite niciunui hacker să aibă acces la viața noastră.

  Nu te îngrijora, Domnul face față!

  Dragă mea, ești copleșită de temeri? Te invit să nu te mai îngrijorezi; aruncă toate îngrijorările asupra lui Isus și El va avea grijă de tine. El a făcut-o pentru mine și ştiu că o va face și pentru tine.

  A da sau a nu da

  Isus ne propune să vindem totul şi să îi ajutăm pe cei în nevoie. Avem o mulţime de lucruri de care nu avem nevoie. Haideţi să risipim în acelaşi timp şi egoismul din inima noastră şi să le dăm aceste lucruri celor care au nevoie de ele!

  Noi, ei, El

  Doamne, îmi dau seama astăzi că e imposibil să cresc în izolare și că, dacă aleg să stau locului, mă lipsesc singur de binecuvântare. Fă-mă o parte a trupului Tău! PROVOCARE: Vorbește cu pastorul tău despre cum te-ai putea implica mai bine în activitățile bisericii tale!

  A nyomorúságos idő

  „Ezek után láttam négy angyalt állni a földnek négy szegletén, a föld négy szelét tartva,...