Articolul precedentFii un mentor!
  Articolul următorHar oferit, har primit!

  Neuronii-oglindă

  Pentru câ nici Fiul omului n-o venit să I se slujească, ci El să slujească şi să-Şi dea viaţa ca răscumpărare pentru mulţi. – Matei 20:28

  În ultimele două decade ale secolului trecut, un grup de cercetători de la Universitatea din Parma (Italia), conduşi de specialistul în neuroştiinţe Giacomo Rizzolatti, au studiat partea creierului numită „cortexul premotor”, care are o zonă responsabilă cu plănuirea, controlarea şi executarea mişcărilor voluntare. Cercetătorii au dorit să identifice neuronii specializaţi în controlul mişcării membrelor superioare la o maimuţă macac. Ei au plasat nişte electrozi care să măsoare activitatea neuronală a fiecărei acţiuni. Însă un lucru foarte curios le-a atras atenţia: instrumentele au început să indice o activitate a neuronilor şi înainte ca maimuţa să facă vreo mişcare. La început, au crezut că era o eroare, dar, când au repetat operaţiunea, au observat că neuronii deveneau activi în timp ce maimuţa se uita la mişcările cercetătorului. Neuronii se activau în concordanţă cu mişcările exterioare, aşa că aceste celule au fost numite „neuroni-oglindă”, din moment ce reflectau în creier acţiunea altor indivizi. La fiinţa umană a fost identificat în mod corespunzător „un sistem de oglindă multiplă”, deoarece aceşti neuroni sunt capabili să se activeze atunci când o persoană priveşte, ascultă sau chiar şi când doar îşi imaginează un anumit comportament. Se crede că aceste sisteme sunt responsabile cu pregătirea căilor pentru relaţii interpersonale, înţelegere reciprocă, empatie şi imitare.

  Ducând această ilustraţie în domeniul spiritual, putem spune că, atunci când medităm prin credinţă la viaţa de slujire a lui Hristos, ne pregătim să îndeplinim aceleaşi lucrări pe care le-a făcut El. Dacă ne luăm o oră să medităm zilnic la viaţa Sa, să o analizăm punct cu punct şi dacă ne lăsăm imaginaţia să cuprindă fiecare scenă, „noi toţi privim cu faţa descoperită, ca într-o oglindă, slava Domnului şi suntem schimbaţi în acelaşi chip al Lui, din slavă în slavă, prin duhul Domnului” (2 Corinteni 3:18) (Viaţa lui Iisus, p. 83).

  Când facem acest lucru, noi privim prin credinţă la Isus (Evrei 12:2), care ne spune: „Adevărat, adevărat vă spun că cine crede în Mine va face şi el lucrările pe care le fac Eu” (Ioan 14:12). Ucenicul iubit ne încurajează să imităm faptele bune pentru că „cine face binele este din Dumnezeu; cine face răul n-a văzut pe Dumnezeu” (3 Ioan 11).

  Să ne hotărâm astăzi să-L imităm pe „Fiul omului, [care] n-a venit să I se slujească, ci El să slujească şi să-Şi dea viaţa răscumpărare pentru mulţi” (Marcu 10:45).

  Neuronii-oglindă - Devotional familie. Să ne hotărâm astăzi să-L imităm pe „Fiul omului, n-a venit să I se slujească, ci El să slujească şi să-Şi dea viaţa răscumpărare pentru mulţi” (Marcu 10:45).
  Julian Melgosa și Laura Fidanza
  Aceste meditaţii zilnice sunt pe teme care îţi pot consolida stima de sine şi relaţiile de familie, dar te pot şi ajuta să-ţi cristalizezi valorile. Mai mult, aceste mesaje te vor sprijini în lupta cu anxietatea sau cu depresia, trăind cu certitudinea salvării prin harul lui Dumnezeu. Autorii sunt doi psihologi creştini cu experienţă, care oferă citate şi promisiuni biblice adecvate pentru îngrijorările şi durerile cotidiene, ce pot fi diminuate prin influenţa divină a Sfintelor Scripturi.

  Din aceeași categorie

  A da sau a nu da

  Isus ne propune să vindem totul şi să îi ajutăm pe cei în nevoie. Avem o mulţime de lucruri de care nu avem nevoie. Haideţi să risipim în acelaşi timp şi egoismul din inima noastră şi să le dăm aceste lucruri celor care au nevoie de ele!

  Slujirea lui Dumnezeu (II)

  Gândeşte-te la felul tău de slujire. Le impui altora idei şi comportamente, făcând uz de putere? Le restrângi libertatea de conştiinţă semenilor tăi prin pedeapsă? Adu-ţi aminte că asemenea metode nu au caracterizat niciodată slujirea lui Dumnezeu.

  Slujirea lui Dumnezeu (I)

  Dacă Hristos ar veni astăzi, din ce grup ai face parte? Ai ajutat pe cineva care are o nevoie foarte importantă? Le-ai întins o mână de ajutor celor uitaţi şi oropsiţi? Dumnezeu primeşte ajutorul tău şi dragostea ta pentru semeni ca şi când le-ai fi manifestat faţă de El.

  Împarte-ţi pâinea!

  Fă un tur mintal asupra felului în care Dumnezeu ţi-a purtat de grijă de-a lungul anilor. Un mod de a-I mulţumi este să împărţi ceea ce ai cu cineva care este într-o situaţie mai dezavantajată decât tine. „Atunci lumina ta va răsări ca zorile şi vindecarea ta va încolţi repede şi slava Domnului te va însoţi”.

  Publicate astăzi

  A da sau a nu da

  Isus ne propune să vindem totul şi să îi ajutăm pe cei în nevoie. Avem o mulţime de lucruri de care nu avem nevoie. Haideţi să risipim în acelaşi timp şi egoismul din inima noastră şi să le dăm aceste lucruri celor care au nevoie de ele!

  Noi, ei, El

  Doamne, îmi dau seama astăzi că e imposibil să cresc în izolare și că, dacă aleg să stau locului, mă lipsesc singur de binecuvântare. Fă-mă o parte a trupului Tău! PROVOCARE: Vorbește cu pastorul tău despre cum te-ai putea implica mai bine în activitățile bisericii tale!

  A nyomorúságos idő

  „Ezek után láttam négy angyalt állni a földnek négy szegletén, a föld négy szelét tartva,...

  Fii folositor!

  “Ți s-a arătat, omule, ce este bine, și ce alta cere Domnul dela tine, decât...

  Șase zile, tot lucrul tău

  Cel care începe ziua cu Dumnezeu în gândurile lui, cu rugăciunea lui personală și cu dorința de a fi asistat pe drumul dintre dimineață și seară va găsi și împlinire în planurile lui, dar va găsi și odihnă, acea odihnă care îi permite să se simtă fericit.