Slujiţi-le cu bucurie (…) căci ştiţi că fiecare (…) va primi răsplată de la Domnul. – Efeseni 6:7,8
Voluntariatul presupune o activitate de slujire care are beneficii semnificative. Implică o decizie liberă în virtutea căreia o persoană îi face diverse servicii alteia, fără niciun fel de constrângere externă. Astfel se caută îmbunătăţirea situaţiei unor persoane – poate fi un individ sau o comunitate – care se confruntă cu o problemă sau cu o necesitate. Beneficiul este imediat pentru cel asistat şi se poate extinde şi asupra celui care ajută.
Un grup de cercetători americani, condus de Clark Campbell, au descoperit că participarea studenţilor de la Medicină la programe misionare de scurtă durată are legătură cu nivelul de stres din activitatea lor zilnică. După numai zece zile de serviciu voluntar, studenţii au prezentat o descreştere a nivelului de stres, care s-a menţinut în aceiaşi parametri în următoarele şase luni ale programului obişnuit de lucru. Voluntarii care au fost intervievaţi de Liz O Brien şi de partenerii ei din Anglia şi din Scoţia au raportat beneficii semnificative asupra stării lor fizice şi mintale şi o reducere a nivelului de stres. La fel, Emily Greenfield şi Nadine Marks, de la Universitatea din Wisconsin-Madison, au descoperit că implicarea în anumite tipuri de voluntariat aduce bunăstare psihică.
Ce fel de voluntariat poate determina cea mai bună sănătate? Într-o publicaţie a Asociaţiei Psihologilor Americani (APA) s-a sugerat că motivul implicării în slujire poate face diferenţa. Examinând o parte dintr-un studiu efectuat în Wisconsin în 1957, cercetătorii au distins două categorii: (a) cei care au participat la activităţi voluntare cu scopul de a se simţi mai bine sau ca să se elibereze de propriile probleme şi (b) cei care au participat pur şi simplu să-i ajute pe alţii. Cercetătorii au notat că aceia care participaseră din motive altruiste au prezentat o rată a mortalităţii de trei ori mai scăzută decât aceia care participaseră urmărindu-şi propriul bine. Acest lucru poate însemna că motivul participării la serviciul voluntar poate avea un impact semnificativ, inclusiv crescând speranţa de viaţă.
Cu alte cuvinte, voluntariatul are numai beneficii. Nu contează dacă programele sunt pe termen scurt, mediu sau lung, voluntariatul are beneficii pentru voluntar. Asigură-te că, atunci când le slujeşti altora, nu te concentrezi asupra ta. Dacă în mod sincer îi ajuţi pe oamenii în nevoie, vei vedea că vei fi binecuvântat din plin când te aştepţi cel mai puţin. Promisiunea este clară: „Slujiţi-le cu bucurie (…), căci ştiţi că fiecare (…) va primi răsplată de la Domnul.”