Articolul precedentUnul dintre noi
  Articolul următorCredința lui Rahav

  Împarte-ţi pâinea!

  Împarte-ţi pâinea cu cel flămând şi adu în casa ta pe nenorociţii fără adăpost; dacă vezi pe un om gol, acoperă-l şi nu întoarce spatele semenului tău! – Isaia 58:7

  Vecina al cărei fiu nu mâncase nimic toată ziua a strigat disperată: „Emma! Emma! Ai putea să ne dai şi nouă o bucăţică mică?”

  Era război şi nu se găsea de mâncare în micul sat Zemun, situat la câţiva kilometri de Belgrad, capitala fostei Iugoslavii. Cu ultima faină rămasă, Emma a copt o pâinişoară care abia le-ar fi ajuns copiilor ei. Dar vecina a mirosit aroma pâinii proaspete şi Emma nu a putut să nu-i dea şi ei o parte din pâine. După ce a dat preţioasa hrană, ce mai rămăsese le-a împărţit fetiţelor ei. În câteva secunde, pâinea a dispărut. Emma s-a rugat Domnului să le facă să adoarmă liniştite şi să nu se trezească noaptea următoare plângând de foame.

  Cu altă ocazie, Emma şi soţul ei au ascuns doi soldaţi inamici într-o crăpătură a muntelui, care era aproape de casa lor. Acela era locul unde ei confecţionau butoaie şi îl foloseau ca garaj şi pivniţă. Cât de mult le reaminteau aceşti doi tineri de cei doi băieţi ai lor, plecaţi şi ei la război! Riscându-şi viaţa, Emma şi soţul ei au încercat să-i ducă spre frontieră pe soldaţi, deghizaţi în fetelor lor, şi s-au rugat lui Dumnezeu să nu moară în această tentativă.

  Te-ai gândit vreodată să ajuţi pe cineva, dar ai auzit o voce şoptindu-ţi în ureche să stai şi abia după ce ieşi din necazul ăsta sau ăla să-l ajuţi pe cel în cauză? Ce aştepţi? Să ieşi tu însuşi din datorii? Să termini cine ştie ce proiect? Să ai un salariu mai bun? Având cunoştinţă de asemenea experienţe sensibile precum aceasta despre bunica mea (L) maternă, mi-e ruşine că mi-au trecut vreodată prin minte asemenea gânduri.

  Fără îndoială, celor care s-ar putea să se simtă jenaţi de asemenea gânduri, capitolul 58 din Isaia le oferă o nouă şansă de a se pune în mâna lui Dumnezeu. „Dacă vei da mâncarea ta celui flămând, dacă vei sătura sufletul lipsit, atunci lumina ta va răsări peste întunecime şi întunericul tău va fi ca ziua-n amiaza mare! Domnul te va călăuzi neîncetat, îţi va sătura sufletul chiar şi în locuri fără apă şi va da din nou putere mădularelor tale; vei fi ca o grădină bine udată, ca un izvor ale cărui ape nu seacă” (v. 10, 11).

  Fă un tur mintal asupra felului în care Dumnezeu ţi-a purtat de grijă de-a lungul anilor. Un mod de a-I mulţumi este să împărţi ceea ce ai cu cineva care este într-o situaţie mai dezavantajată decât tine. „Atunci lumina ta va răsări ca zorile şi vindecarea ta va încolţi repede (…) şi slava Domnului te va însoţi” (v. 8).

  Julian Melgosa și Laura Fidanza
  Aceste meditaţii zilnice sunt pe teme care îţi pot consolida stima de sine şi relaţiile de familie, dar te pot şi ajuta să-ţi cristalizezi valorile. Mai mult, aceste mesaje te vor sprijini în lupta cu anxietatea sau cu depresia, trăind cu certitudinea salvării prin harul lui Dumnezeu. Autorii sunt doi psihologi creştini cu experienţă, care oferă citate şi promisiuni biblice adecvate pentru îngrijorările şi durerile cotidiene, ce pot fi diminuate prin influenţa divină a Sfintelor Scripturi.

  Din aceeași categorie

  Inteligenţa

  Dacă medităm la Dumnezeu şi la poruncile Sale, putem să ne sporim inteligenţa, dar, dacă ne „închinăm” la imagini/chipuri, vom sfârşi în confuzie. Ai vrea să-ţi sporeşti inteligenţa? Nu uita că „începutul înţelepciunii este frica de Domnul şi ştiinţa sfinţilor este priceperea”.

  Speranţa

  O atitudine de încredere în viitor poate fi de mare ajutor în rezolvarea dificultăţilor. Chiar dacă viaţa ne este în pericol şi ni se pare că toate lucrurile sunt pe dos, putem repeta împreună cu psalmistul: „Acum, Doamne, ce mai pot nădăjdui eu? În Tine îmi este nădejdea!”

  Să vedem părţile bune!

  Alege astăzi să cultivi şi să fortifici acele gânduri şi simţăminte care produc recunoştinţă şi închinare. Adună într-o listă toate binecuvântările primite, pe care să le poţi retrăi în mod repetat. Apoi slăveşte-L, pe Dumnezeu pentru bunătatea Lui.

  Psihoterapie prin mulţumiri

  Să-I mulţumim lui Dumnezeu că în Cuvântul Său ne sunt date principii simple şi eficiente care ne aduc satisfacţie şi bunăstare. Adu-ţi aminte îndemnul: „Mulţumiţi lui Dumnezeu pentru toate lucrurile, căci aceasta este voia lui Dumnezeu în Hristos Isus cu privire la voi.”

  Publicate astăzi

  Telefonul exploziv

  Adevărul este că un om care nu se alimentează cu puterea Duhului lui Dumnezeu se va hrăni cu putere din resursele vrăjmașului și, pe lângă pericolul reprezentat pentru sine, îi va pune în pericol și pe cei din viața lui. Este o mare responsabilitate așadar alegerea izvorului de putere la care să ne conectăm.

  Ai vreun regret?

  Stăteam nemișcată și Îl lăudam pe Dumnezeu pentru că mă ajutase să vin la școală, în această primă zi, ca profesor suplinitor. Duhul Său mă binecuvânta prin acel imn cântat de o elevă de clasa a doua, care nici nu avea idee de impactul avut asupra mea.

  Inteligenţa

  Dacă medităm la Dumnezeu şi la poruncile Sale, putem să ne sporim inteligenţa, dar, dacă ne „închinăm” la imagini/chipuri, vom sfârşi în confuzie. Ai vrea să-ţi sporeşti inteligenţa? Nu uita că „începutul înţelepciunii este frica de Domnul şi ştiinţa sfinţilor este priceperea”.

  Prima mare redeșteptare religioasă din SUA (II)

  Roagă-te lui Dumnezeu să facă din tine și din credincioșii din biserica ta oameni ai Cărții! PROVOCARE: Dacă în biserica ta nu există o grupă de studiu biblic pentru tineri, sugerează comitetului să înființeze una!

  Hitehagyás és pusztulás

  „A föld megfertőztetett lakosai alatt, mert áthágták a törvényeket, a rendelést megszegték, megtörték az örök...