În chipul acesta veţi fi îmbogăţiţi în toate privinţele, pentru orice dărnicie, care, prin noi, va face să se aducă mulţumiri lui Dumnezeu. Căci ajutorul dat de darurile acestea nu nu mai că acoperă nevoile sfinţilor, dar este şi o pricină de multe mulţumiri către Dumnezeu. – 2 Corinteni 9:11,12
Produsul intern brut (PIB) este un indicator al creşterii economice şi reflectă bunăstarea societăţii. Atât guvernele, cât şi presa au văzut în acest indice un simbol al succesului şi progresului, încurajând în mintea oamenilor ideea că mărimea venitului economic influenţează în mod direct fericirea. Aşadar, nu este de mirare că o mulţime imensă de oameni sunt într-o vânătoare frenetică de bani, acumulare de bunuri şi obiecte, chiar dacă obiectivul este amânat la infinit.
Însă acest punct de vedere a fost pus serios sub semnul întrebării în diferite sectoare ale societăţii. În 1972, regele Bhutanului, o ţară asiatică cu resurse limitate, a propus un nou indice numit „fericirea internă brută” (FIB), pentru a măsura gradul de fericire prin intermediul calităţii vieţii oamenilor.
Într-un studiu mai precis, cercetătorii nord-americani Elizabeth Dunn, Lara Aknon şi Michael Norton şi-au propus să răspundă la o întrebare asociată cu banii şi fericirea: „Ce contribuie mai mult la fericirea personală? Cheltuirea banilor în beneficiul altora sau în beneficiu personal?” Astfel, cercetătorii au analizat aleatoriu două grupe de participanţi la experiment. Prima grupă a fost instruită să cheltuiască banii în beneficiul altora, în timp ce a două grupă a fost instruită să cheltuiască banii în interes propriu. Rezultatul a arătat că participanţii din prima grupă, cei care au folosit banii pentru alţii, au resimţit un nivel mai înalt de fericire decât cei care au cheltuit banii pentru ei înşişi. Concluzia a fost că folosirea banilor în interesul altora sporeşte fericirea.
Apostolul Pavel arată că faptele de generozitate cu ajutorul banilor sunt un tip special de slujire, pentru că implicarea într-o asemenea slujire nu numai că satisface nevoile altora, dar îi şi ajută pe aceştia să îi fie recunoscători lui Dumnezeu. Cu alte cuvinte, Dumnezeu este onorat prin aceste acte, când vin dintr-o inimă generoasă şi bună.
Datorită faptului că donaţiile pot duce la realizări semnificative şi cu un impact puternic, îţi propun azi să faci o înţelegere cu Dumnezeu. Ai putea hotărî să faci donaţii regulate, proporţionale cu venitul tău, pentru a satisface nevoile altora sau prin intermediul unor societăţi caritabile. Fă-ţi calculele şi hotărăşte-te! Nu uita că acest fel de slujire va genera în mod simultan laude la adresa lui Dumnezeu!