Intervenţii pozitive

  Fraţilor, voi aţi fost chemaţi la slobozenie. Numai nu faceţi din slobozenie o pricină ca să trăiţi pentru firea pământească, ci slujiţi-vă unii altora în dragoste. – Galateni 5:13

  Cei mai mulţi oameni s-au simţit cel puţin o dată în viaţă trişti, abătuţi, cu inima frântă. La unii, aceste simţăminte durează câteva zile, alţii le trăiesc câteva săptămâni, luni sau chiar ani şi le produc un mare disconfort, afectându-le diverse aspecte ale vieţii. Pentru ameliorarea stărilor depresive, au fost propuse o gamă întreagă de terapii, care se întind de la psihoterapie la şocuri electrice (terapie electroconvulsivă) şi până la tratamentul medicamentos. Chiar dacă sunt eficiente, multe dintre aceste terapii presupun o perioadă foarte lungă de timp şi sunt destul de scumpe. Pe de altă parte, cei diagnosticaţi cu tulburări depresive pot deveni stigmatizaţi, ca să nu mai vorbim de faptul că sunt expuşi la efectele secundare ale medicaţiei. Aşadar, de când psihologia pozitivă a început să pătrundă în literatura ştiinţifică, intervenţiile clinice bazate pe această abordare au început să prolifereze.

  Dorind să îmbunătăţească viaţa oamenilor prin psihologia pozitivă, Kristin Layous şi colegii ei de la Universitatea din California-Riverside (SUA), au investigat care sunt cele mai simple şi uşoare căi de a-i face pe oameni să fie fericiţi. În articolul ei „Se oferă fericire! Transformarea cercetării privind intervenţia psihologiei pozitive în tratarea suferinţelor depresive minore şi majore”, ea a scos în evidenţă că intervenţiile pozitive pot diminua semnificativ simptomele de depresie într-o săptămână sau chiar mai puţin. Dar ce sunt aceste intervenţii pozitive recomandate? Ea a arătat foarte clar că acestea se referă la ajutorarea altora şi la exprimarea mulţumirii pentru binecuvântările primite. Acestea sunt activităţi la îndemâna oricui.

  În concluzia studiului său, Kristin Layous a precizat care sunt avantajele acestor terapii cu potenţial în ajutorarea celor care nu răspund favorabil la medicamente sau care refuză medicamentele ori pur şi simplu nu au resursele necesare pentru tratament. Îndeplinirea faptelor de bunătate şi contorizarea binecuvântărilor primite generează o diminuare rapidă a simptomelor depresive. Iată care sunt câteva dintre avantajele faptelor de bunătate, spre deosebire de medicamente: nu dau naştere niciunui fel de stigmat, nu au efecte secundare, pot fi autoadministrate şi nu sunt costisitoare.

  Citatul biblic de astăzi poate fi foarte semnificativ pentru cei care au ajuns captivi în plasa depresiei. Ne arată că Dumnezeu ne cheamă să ne bucurăm de libertate. Doar că o asemenea libertate nu poate fi deplină decât dacă este legată de o slujire bazată pe iubire. Îndrăzneşte să urmezi o asemenea terapie chiar şi numai într-o manieră preventivă!

  Julian Melgosa și Laura Fidanza
  Aceste meditaţii zilnice sunt pe teme care îţi pot consolida stima de sine şi relaţiile de familie, dar te pot şi ajuta să-ţi cristalizezi valorile. Mai mult, aceste mesaje te vor sprijini în lupta cu anxietatea sau cu depresia, trăind cu certitudinea salvării prin harul lui Dumnezeu. Autorii sunt doi psihologi creştini cu experienţă, care oferă citate şi promisiuni biblice adecvate pentru îngrijorările şi durerile cotidiene, ce pot fi diminuate prin influenţa divină a Sfintelor Scripturi.

  Din aceeași categorie

  Inteligenţa

  Dacă medităm la Dumnezeu şi la poruncile Sale, putem să ne sporim inteligenţa, dar, dacă ne „închinăm” la imagini/chipuri, vom sfârşi în confuzie. Ai vrea să-ţi sporeşti inteligenţa? Nu uita că „începutul înţelepciunii este frica de Domnul şi ştiinţa sfinţilor este priceperea”.

  Speranţa

  O atitudine de încredere în viitor poate fi de mare ajutor în rezolvarea dificultăţilor. Chiar dacă viaţa ne este în pericol şi ni se pare că toate lucrurile sunt pe dos, putem repeta împreună cu psalmistul: „Acum, Doamne, ce mai pot nădăjdui eu? În Tine îmi este nădejdea!”

  Să vedem părţile bune!

  Alege astăzi să cultivi şi să fortifici acele gânduri şi simţăminte care produc recunoştinţă şi închinare. Adună într-o listă toate binecuvântările primite, pe care să le poţi retrăi în mod repetat. Apoi slăveşte-L, pe Dumnezeu pentru bunătatea Lui.

  Psihoterapie prin mulţumiri

  Să-I mulţumim lui Dumnezeu că în Cuvântul Său ne sunt date principii simple şi eficiente care ne aduc satisfacţie şi bunăstare. Adu-ţi aminte îndemnul: „Mulţumiţi lui Dumnezeu pentru toate lucrurile, căci aceasta este voia lui Dumnezeu în Hristos Isus cu privire la voi.”

  Publicate astăzi

  Telefonul exploziv

  Adevărul este că un om care nu se alimentează cu puterea Duhului lui Dumnezeu se va hrăni cu putere din resursele vrăjmașului și, pe lângă pericolul reprezentat pentru sine, îi va pune în pericol și pe cei din viața lui. Este o mare responsabilitate așadar alegerea izvorului de putere la care să ne conectăm.

  Ai vreun regret?

  Stăteam nemișcată și Îl lăudam pe Dumnezeu pentru că mă ajutase să vin la școală, în această primă zi, ca profesor suplinitor. Duhul Său mă binecuvânta prin acel imn cântat de o elevă de clasa a doua, care nici nu avea idee de impactul avut asupra mea.

  Inteligenţa

  Dacă medităm la Dumnezeu şi la poruncile Sale, putem să ne sporim inteligenţa, dar, dacă ne „închinăm” la imagini/chipuri, vom sfârşi în confuzie. Ai vrea să-ţi sporeşti inteligenţa? Nu uita că „începutul înţelepciunii este frica de Domnul şi ştiinţa sfinţilor este priceperea”.

  Prima mare redeșteptare religioasă din SUA (II)

  Roagă-te lui Dumnezeu să facă din tine și din credincioșii din biserica ta oameni ai Cărții! PROVOCARE: Dacă în biserica ta nu există o grupă de studiu biblic pentru tineri, sugerează comitetului să înființeze una!

  Hitehagyás és pusztulás

  „A föld megfertőztetett lakosai alatt, mert áthágták a törvényeket, a rendelést megszegték, megtörték az örök...