Fraţilor, voi aţi fost chemaţi la slobozenie. Numai nu faceţi din slobozenie o pricină ca să trăiţi pentru firea pământească, ci slujiţi-vă unii altora în dragoste. – Galateni 5:13
Cei mai mulţi oameni s-au simţit cel puţin o dată în viaţă trişti, abătuţi, cu inima frântă. La unii, aceste simţăminte durează câteva zile, alţii le trăiesc câteva săptămâni, luni sau chiar ani şi le produc un mare disconfort, afectându-le diverse aspecte ale vieţii. Pentru ameliorarea stărilor depresive, au fost propuse o gamă întreagă de terapii, care se întind de la psihoterapie la şocuri electrice (terapie electroconvulsivă) şi până la tratamentul medicamentos. Chiar dacă sunt eficiente, multe dintre aceste terapii presupun o perioadă foarte lungă de timp şi sunt destul de scumpe. Pe de altă parte, cei diagnosticaţi cu tulburări depresive pot deveni stigmatizaţi, ca să nu mai vorbim de faptul că sunt expuşi la efectele secundare ale medicaţiei. Aşadar, de când psihologia pozitivă a început să pătrundă în literatura ştiinţifică, intervenţiile clinice bazate pe această abordare au început să prolifereze.
Dorind să îmbunătăţească viaţa oamenilor prin psihologia pozitivă, Kristin Layous şi colegii ei de la Universitatea din California-Riverside (SUA), au investigat care sunt cele mai simple şi uşoare căi de a-i face pe oameni să fie fericiţi. În articolul ei „Se oferă fericire! Transformarea cercetării privind intervenţia psihologiei pozitive în tratarea suferinţelor depresive minore şi majore”, ea a scos în evidenţă că intervenţiile pozitive pot diminua semnificativ simptomele de depresie într-o săptămână sau chiar mai puţin. Dar ce sunt aceste intervenţii pozitive recomandate? Ea a arătat foarte clar că acestea se referă la ajutorarea altora şi la exprimarea mulţumirii pentru binecuvântările primite. Acestea sunt activităţi la îndemâna oricui.
În concluzia studiului său, Kristin Layous a precizat care sunt avantajele acestor terapii cu potenţial în ajutorarea celor care nu răspund favorabil la medicamente sau care refuză medicamentele ori pur şi simplu nu au resursele necesare pentru tratament. Îndeplinirea faptelor de bunătate şi contorizarea binecuvântărilor primite generează o diminuare rapidă a simptomelor depresive. Iată care sunt câteva dintre avantajele faptelor de bunătate, spre deosebire de medicamente: nu dau naştere niciunui fel de stigmat, nu au efecte secundare, pot fi autoadministrate şi nu sunt costisitoare.
Citatul biblic de astăzi poate fi foarte semnificativ pentru cei care au ajuns captivi în plasa depresiei. Ne arată că Dumnezeu ne cheamă să ne bucurăm de libertate. Doar că o asemenea libertate nu poate fi deplină decât dacă este legată de o slujire bazată pe iubire. Îndrăzneşte să urmezi o asemenea terapie chiar şi numai într-o manieră preventivă!