Articolul precedentUcenicul iubit, fiu al tunetului?
  Articolul următorZiua Taților

  Răsplata

  Şi oricine va da de băut numai un pahar de apă rece unuia din aceşti micuţi, în numele unui ucenic, adevărat vă spun că nu-şi va pierde răsplata. – Matei 10:42

  Oferind un pahar de apă, împărţind hrană, sacrificând bunurile personale şi timpul personal sau siguranţa fizică în favoarea semenilor noştri sau poate făcând şi lucruri mult mai costisitoare sunt căi de manifestare a slujirii altruiste. Domnul Isus afirmă că asemenea acte vor fi răsplătite. În ce fel vor fi răsplătite? În ce constă această răsplată? Unii cred că este vorba de mântuire; totuşi mântuirea omului este atât de costisitoare încât ar fi imposibil să fie câştigată prin propriile noastre fapte bune (Psalmii 49:8). Şi mai ştim că răscumpărarea omului este un dar mulţumită sacrificiului lui Isus Hristos (Efeseni 1:7). Totuşi există o recompensă pentru slujirea neegoistă, iar ştiinţa a găsit o posibilă explicaţie.

  Fiind interesat de manifestările neuronale ale faptelor de slujire, un grup de cercetători condus de specialistul în neuroştiinţe Jorge Moll, de la Institutele Naţionale de Sănătate ale Statelor Unite, a examinat activitatea cerebrală a 19 subiecţi în timp ce făceau sau se abţineau să facă donaţii către diverse organizaţii neguvernamentale. În acest scop, cercetătorii i-au desemnat fiecărui participant o anumită sumă de bani pe care o putea folosi după propria alegere. Prin intermediul unui dispozitiv de rezonanţă magnetică funcţională (fMRI), cu care le-au cercetat activitatea cerebrală, cercetătorii au observat o activitate intensă în cortexul frontal, o zonă precisă a creierului uman implicată în luarea deciziilor. Prin urmare, au descoperit că, atunci când subiecţii donau, activitatea creierului la nivelul sistemului mezolimbic creştea. Şi, dimpotrivă, atunci când subiecţii păstrau banii, activitatea acestui sistem descreştea.

  Trebuie să subliniem că sistemul mezolimbic este recunoscut pentru rolul său central în motivaţie şi plăcere. Acesta devine activ de obicei printr-o serie de stimuli de recompensă, cum ar fi hrana sau sexul, care stimulează secreţia naturală a anumitor substanţe chimice ce pot să ofere un sentiment general de satisfacţie şi stare de bine. Dat fiind că asemenea substanţe sunt secretate şi în timpul slujirii altruiste, putem trage concluzia că producerea unui asemenea răspuns organic plăcut poate fi considerată o recompensă.

  Se poate spune că răsplata imediată şi valabilă a slujirii constă într-o îmbunătăţire a stării de bine şi în bucuria oferirii ajutorului celor care sunt în nevoie. Astăzi, te încurajăm să împlineşti nevoile unei persoane apropiate. Adu-ţi aminte că „oricine dă un pahar de apă unuia din aceşti micuţi în numele unui ucenic nu-şi va pierde răsplata”.

  Julian Melgosa și Laura Fidanza
  Aceste meditaţii zilnice sunt pe teme care îţi pot consolida stima de sine şi relaţiile de familie, dar te pot şi ajuta să-ţi cristalizezi valorile. Mai mult, aceste mesaje te vor sprijini în lupta cu anxietatea sau cu depresia, trăind cu certitudinea salvării prin harul lui Dumnezeu. Autorii sunt doi psihologi creştini cu experienţă, care oferă citate şi promisiuni biblice adecvate pentru îngrijorările şi durerile cotidiene, ce pot fi diminuate prin influenţa divină a Sfintelor Scripturi.

  Din aceeași categorie

  Inteligenţa

  Dacă medităm la Dumnezeu şi la poruncile Sale, putem să ne sporim inteligenţa, dar, dacă ne „închinăm” la imagini/chipuri, vom sfârşi în confuzie. Ai vrea să-ţi sporeşti inteligenţa? Nu uita că „începutul înţelepciunii este frica de Domnul şi ştiinţa sfinţilor este priceperea”.

  Speranţa

  O atitudine de încredere în viitor poate fi de mare ajutor în rezolvarea dificultăţilor. Chiar dacă viaţa ne este în pericol şi ni se pare că toate lucrurile sunt pe dos, putem repeta împreună cu psalmistul: „Acum, Doamne, ce mai pot nădăjdui eu? În Tine îmi este nădejdea!”

  Să vedem părţile bune!

  Alege astăzi să cultivi şi să fortifici acele gânduri şi simţăminte care produc recunoştinţă şi închinare. Adună într-o listă toate binecuvântările primite, pe care să le poţi retrăi în mod repetat. Apoi slăveşte-L, pe Dumnezeu pentru bunătatea Lui.

  Psihoterapie prin mulţumiri

  Să-I mulţumim lui Dumnezeu că în Cuvântul Său ne sunt date principii simple şi eficiente care ne aduc satisfacţie şi bunăstare. Adu-ţi aminte îndemnul: „Mulţumiţi lui Dumnezeu pentru toate lucrurile, căci aceasta este voia lui Dumnezeu în Hristos Isus cu privire la voi.”

  Publicate astăzi

  Telefonul exploziv

  Adevărul este că un om care nu se alimentează cu puterea Duhului lui Dumnezeu se va hrăni cu putere din resursele vrăjmașului și, pe lângă pericolul reprezentat pentru sine, îi va pune în pericol și pe cei din viața lui. Este o mare responsabilitate așadar alegerea izvorului de putere la care să ne conectăm.

  Ai vreun regret?

  Stăteam nemișcată și Îl lăudam pe Dumnezeu pentru că mă ajutase să vin la școală, în această primă zi, ca profesor suplinitor. Duhul Său mă binecuvânta prin acel imn cântat de o elevă de clasa a doua, care nici nu avea idee de impactul avut asupra mea.

  Inteligenţa

  Dacă medităm la Dumnezeu şi la poruncile Sale, putem să ne sporim inteligenţa, dar, dacă ne „închinăm” la imagini/chipuri, vom sfârşi în confuzie. Ai vrea să-ţi sporeşti inteligenţa? Nu uita că „începutul înţelepciunii este frica de Domnul şi ştiinţa sfinţilor este priceperea”.

  Prima mare redeșteptare religioasă din SUA (II)

  Roagă-te lui Dumnezeu să facă din tine și din credincioșii din biserica ta oameni ai Cărții! PROVOCARE: Dacă în biserica ta nu există o grupă de studiu biblic pentru tineri, sugerează comitetului să înființeze una!

  Hitehagyás és pusztulás

  „A föld megfertőztetett lakosai alatt, mert áthágták a törvényeket, a rendelést megszegték, megtörték az örök...