Investiţiile

Pentru că oriunde este comoara voastră, acolo va fi şi inima voastră. – Matei 6:21

Imaginează-ţi că ai suficiente resurse să trăieşti şi, cu puţină organizare şi o oarecare viziune de afaceri, ai putea face o investiţie care îţi va aduce profit pe termen lung. Preocuparea ta este să găseşti acea afacere sau activitate care îţi poate aduce beneficii pe viitor. Dar nu ai destulă experienţă în afaceri, aşa că începi să întrebi şi să cauţi sfaturi pentru a evita risipirea resurselor. Cu cine te consulţi? Întrebi prietenii sau familia? Te duci la un consilier financiar?

Într-un articol intitulat „Aspecte ale psihologiei investitorului”, psihologul Daniel Kahneman şi cercetătorul financiar Mark W. Riepe au identificat câteva aspecte cruciale atunci când este vorba de realizarea unei investiţii. Mai întâi, au descoperit ei, majoritatea investitorilor nu ştiu exact care sunt domeniile lor de interes şi ce vor cu adevărat. În al doilea rând, există o serie întreagă de detalii relevante într-o tranzacţie pe care ei le neglijează, astfel că nu poţi fi absolut sigur că investiţia va reuşi. În ultimul rând, capacitatea de a primi sfaturi în acest domeniu şi de a suporta consecinţele unei decizii este destul de limitată.

Cu alte cuvinte, dacă vrei să faci o investiţie bună, trebuie să îţi dai seama care sunt domeniile care te interesează cel mai mult, iar acestea vor depinde de valorile tale personale. Te cunoşti destul de bine ca să ştii ce e important pentru tine? Îţi canalizezi investiţiile luând în considerare priorităţile vieţii tale? Şi, recunoscând că într-o tranzacţie există aspecte ascunse, ai fi dispus să ceri sfat în privinţa lor?

Dat fiind că disponibilitatea de a primi sfaturi în domeniul investiţiilor este limitată, iar consecinţele deciziilor se vor răsfrânge asupra investitorului însuşi şi a familiei sale, ne permitem astăzi să îţi oferim un sfat din Sfintele Scripturi.

Hristos ne-a arătat calea spre dobândirea unei bogăţii autentice. El a spus: „Vinde tot ce ai şi dă milostenie” (Luca 12:33) şi vei strânge o comoară în ceruri. Prin investirea mijloacelor materiale în cauza lui Dumnezeu pentru a contribui la salvarea sufletelor şi prin asistarea celor în nevoie, vei deveni bogat în fapte bune „aşa ca să-[ţi strângi] pentru vremea viitoare drept comoară o bună temelie pentru ca să apuc[i] adevărata viaţă” (1 Timotei 6:19). Astfel se va dovedi că ai făcut o investiţie sigură (Sfaturi pentru o slujire creştină eficientă, p. 151). „Dumnezeu aşteaptă mai mult de la tine decât te-ai arătat dispus să faci. (…) Există o lucrare care trebuie îndeplinită acum pentru a-i ajuta pe oameni să fie gata să stea în picioare în ziua Domnului. Trebuie investite mijloace materiale în lucrarea de salvare a oamenilor, care, la rândul lor, vor lucra pentru alţii” (Testimony Treasures, voi. 2, p. 331).

Fie ca Dumnezeu să ne ajute să facem cea mai bună investiţie, deoarece Biblia spune: „Pentru că acolo unde este comoara voastră, acolo va fi şi inima voastră.”

Julian Melgosa și Laura Fidanza
Julian Melgosa și Laura Fidanza
Aceste meditaţii zilnice sunt pe teme care îţi pot consolida stima de sine şi relaţiile de familie, dar te pot şi ajuta să-ţi cristalizezi valorile. Mai mult, aceste mesaje te vor sprijini în lupta cu anxietatea sau cu depresia, trăind cu certitudinea salvării prin harul lui Dumnezeu. Autorii sunt doi psihologi creştini cu experienţă, care oferă citate şi promisiuni biblice adecvate pentru îngrijorările şi durerile cotidiene, ce pot fi diminuate prin influenţa divină a Sfintelor Scripturi.

Primește în fiecare zi pe Telegram devoționalul preferat. Citește mai multe aici.

Ascultă podcastul Devoționale Audio

Publicate astăzi

Versetul zilei

Urmărește Devoționalul Video

Articolul precedent
Articolul următor