Articolul precedentE bine așa cum e
  Articolul următorLocul din care se transmite ecoul

  Marcus Antonius Felix

  Dar, pe când vorbea Pavel despre neprihănire, despre înfrânare şi despre judecata viitoare, Felix, îngrozit, a zis: „De astă dată du-te; când voi mai avea prilej, te voi chema.” – Faptele 24:25

  Unul dintre cele mai importante principii pentru natura umană şi starea generală de bine este moderaţia, sau temperanţa. Cuvântul „temperanţă” vine de la latinescul temperantia, care înseamnă „cumpătare” sau „echilibru”. Una dintre cele mai precise definiţii ale conceptului de moderaţie este abţinerea totală de la tot ce ar putea fi dăunător şi folosirea echilibrată a tot ce este sănătos (Patriarhi şi profeţi, p. 562). Într-o anumită privinţă, moderaţia poate fi comparată cu controlul de sine, element relevant în toate aspectele vieţii: hrană, băutură, odihnă, ţinută, muncă etc. În fiecare dintre aceste domenii, cel mai mare risc nu este penuria, ci abundenţa bunurilor, astfel că temperanţa – nevoia de moderaţie şi autocontrol – este strâns legată de decadenţa morală a fiinţei umane.

  Marcus Antonius Felix, procuratorul roman al Iudeei şi Samariei între 52 şi 60 d.Hr., a crescut într-un mediu marcat de excese şi depravare. De fapt, vechii romani erau renumiţi pentru abuzurile lor în legătură cu mâncarea, băutura şi sexualitatea. Istoricul roman Tacitus spune despre Felix că, sub influenţa unui asemenea mediu, practica toate felurile de desfrâu şi răutăţi. În Faptele 24, Pavel este adus înaintea curţii lui Felix şi îi vorbeşte despre controlul de sine. Nu e de mirare că, în faţa unui asemenea mesaj, oficialul roman s-a speriat şi, deşi nu i-a găsit nicio vină acuzatului, spera să primească ceva mită pentru a-l elibera. Din acest exemplu vedem cât de greu îi este cuiva cu un autocontrol slab să ia decizii corecte în orice situaţie.

  Ca Felix, mulţi oameni din societatea noastră sunt expuşi constant lipsei de moderaţie. Noi toţi am primit un mesaj de avertizare, îndemnare şi speranţă. Răscumpărătorul nostru cunoaşte puterea ispitelor, are milă de slăbiciunile noastre şi ne oferă autocontrolul de care avem nevoie cu toţii, după cum spune Scriptura: „Căci Dumnezeu nu ne-a dat un duh de frică, ci de putere, de dragoste şi de chibzuinţă” (2 Timotei 1:7).

  Când a auzit vorbindu-se despre autocontrol, Felix s-a speriat. Dragă cititorule, te încurajăm să exersezi autocontrolul şi să-I ceri lui Dumnezeu împlinirea promisiunii Sale: „Nu v-a ajuns nicio ispită care să nu fi fost potrivită cu puterea omenească. Şi Dumnezeu, care este credincios, nu va îngădui să fiţi ispitiţi peste puterile voastre, ci împreună cu ispita a pregătit şi mijlocul să ieşiţi din ea, ca s-o puteţi răbda” (1 Corlnteni 10:13).

  Julian Melgosa și Laura Fidanza
  Aceste meditaţii zilnice sunt pe teme care îţi pot consolida stima de sine şi relaţiile de familie, dar te pot şi ajuta să-ţi cristalizezi valorile. Mai mult, aceste mesaje te vor sprijini în lupta cu anxietatea sau cu depresia, trăind cu certitudinea salvării prin harul lui Dumnezeu. Autorii sunt doi psihologi creştini cu experienţă, care oferă citate şi promisiuni biblice adecvate pentru îngrijorările şi durerile cotidiene, ce pot fi diminuate prin influenţa divină a Sfintelor Scripturi.

  Din aceeași categorie

  Bună dimineața, ultimă zi a anului!

  Și am auzit un glas tare, care ieșea din scaunul de domnie, și zicea: „Iată...

  Înainte de ora 12

  În curând, ceasul va bate ora 12, ultima bătaie din acest an. Acum e momentul să iei decizii corecte și înțelepte. Acum e momentul să lași în urmă toate falsurile și toate măștile. Acum trebuie să iei decizia de a fi ceea ce poți fi cu adevărat; onorează statutul tău. Încheie acest an cu hotărârea de a nu te mai rușina vreodată cu Dumnezeu și cu credința ta!

  Un curcubeu pe cer

  Dumnezeu nu ne ajută numai atunci când ne confruntăm cu probleme majore, ci Îi pasă și de lucrurile mici care ne preocupă. Același Dumnezeu care a pus curcubeul pe cer găsește plăcere în a ne reaminti că Lui Îi pasă, că făgăduințele Lui sunt statornice și că El ne oferă speranță și un viitor minunat.

  O mie de căi de a sluji

  Nu uita că: „Sunt felurite daruri, dar este acelaşi Duh; sunt felurite slujbe, dar este acelaşi Domn; sunt felurite lucrări, dar este acelaşi Dumnezeu, care lucrează totul în toţi. Şi fiecăruia i se dă arătarea Duhului spre folosul altora”. Fie ca astăzi să-i ajuţi pe alţii prin darul pe care ţi l-a dat Dumnezeu!

  Publicate astăzi

  Ridică-te și mergi mai departe!

  Nu renunța niciodată la a-L urma pe Hristos pentru că ai căzut. Nu există creștin care să nu se fi împiedicat vreodată. Adevărații creștini sunt cei care se ridică și merg mai departe.

  De ce cântă păsările din colivie

  Poate în colivia acestei lumi este întuneric, dar eu încă am un cântec pe care trebuie să îl cânt și îl voi cânta. Sper ca acest lucru să te inspire fie să îți găsești vocea, fie să o eliberezi.

  Împărat al cerului

  Hristos a vorbit cu o putere care i-a zguduit pe oameni ca o furtună puternică. „Este scris: «Casa Mea se va chema o casă de rugăciune», dar voi ați făcut din ea o peșteră de tâlhari.” Glasul Lui a sunat ca o trâmbiță în Templu. GÂNDESC MAI DEPARTE Când am simțit și eu indignarea sfântă manifestată de Isus în Templu?

  A mennyei örökség

  „Romolhatatlan, szeplőtelen és hervadhatatlan örökségre, amely a mennyekben van fenntartva számunkra.” (1Pt 1:4)Krisztus éppen tanított,...

  Cine Ești ?

  Atunci i-au zis: „Dar cine ești? Ca să dăm un răspuns celor ce ne-au trimis....