Acum, ia bine seama să nu bei nici vin, nici băutură tare şi să nu mănânci nimic necurat. – Judecători 13:4
Cei mai mulţi oameni înţeleg foarte bine ce anume le dăunează sănătăţii şi care sunt substanţele, alimentele sau comportamentele de care ar trebui să se ferească. Băuturile alcoolice şi energizante, tutunul şi drogurile sunt substanţe dăunătoare pentru corpurile noastre şi oricine pretinde că se bucură de o stare de sănătate bună ar trebui să evite consumarea lor. Dificultatea constă nu în identificarea factorilor care ne ameninţă sănătatea, ci în stabilirea unei strategii eficiente de a renunţa la respectivele lucruri, pentru că, în multe cazuri, ele corespund cu înclinaţiile noastre şi sunt o consecinţă a obiceiurilor noastre rele. Dar cum se formează obiceiurile şi cum pot fi biruite?
Un proverb popular care vorbeşte atât de formarea, cât şi de consecinţele obiceiurilor, spune: „Seamănă un gând şi vei culege o faptă, seamănă o faptă şi vei culege un obicei, seamănă un obicei şi vei culege un caracter, seamănă un caracter şi vei culege un destin.” într-adevăr, un obicei nu este altceva decât repetarea continuă a unei acţiuni, care poate avea consecinţe care să determine succesul sau eşecul în viaţă. De aceea, toţi cei care doresc să nu aibă obiceiuri rele trebuie să fie atenţi şi să evite primul act greşit ce poate deschide calea tuturor celorlalte. În psihoterapie îi auzim frecvent pe cei care au trăit în lumea drogurilor spunând: „Am început dintr-o simplă curiozitate.” Nu la mult timp după aceea, aceeaşi persoană exclamă cu nelinişte: „Nu mai sunt cel de altădată. Vreau să zâmbesc din nou. Nu mai vreau să trec din nou prin aşa ceva; respectul meu de sine este la pământ.”
Alcoolul şi băuturile energizante, tutunul şi drogurile sunt toate cunoscute ca substanţe care aduc prejudicii sănătăţii fizice şi pe care trebuie să le evităm cu totul. La fel, există anumite elemente care dăunează sănătăţii mintale şi spirituale. Dacă ne-am feri de pornografie, de spectacole de prost-gust, dacă nu ne-ar interesa absolut deloc ocultismul sau vrăjitoria, câtă suferinţă am putea evita în lume şi în familiile noastre! Seamănă o faptă şi vei culege un obicei, deoarece, „odată format, obiceiul este asemenea unei plase de oţel. Te vei lupta cu disperare împotriva lui, dar nu vei putea să-l înfrângi. Singurul parcurs sigur este numai dacă vom construi pentru acum şi pentru eternitate” (Minte, caracter, personalitate, voi. 2, p. 596).
De aceea te invităm astăzi să cauţi înţelepciunea lui Dumnezeu şi puterea Lui de a te abţine de la tot ce este dăunător şi să fii echilibrat în toate obiceiurile. În Psalmii 37:27 citim: „Depărtează-te de rău, fa binele şi vei dăinui pe vecie!”