Fiul de rege care a ajuns la închisoare

Trezeşte-te, trezeşte-te! îmbracă-te în podoaba ta, Sioane! Pune-ţi hainele de sărbătoare, lerusalime, cetate sfântă! Căci nu va mai intra în tine nici un om netâiat împrejur sau necurat. Scutură-ţi ţărâna de pe tine, scoală-te şi şezi în capul oaselor, lerusalime! Dezleagă-ţi legăturile de la gât, fiică, roabă a Sionului! – Isaia 52:1,2

Edson Cholbi do Nascimento, cunoscut mai bine ca Edinho, fiul legendarului Pele, a fost portar al echipei de fotbal Santos în anii ’90, clubul care îi adusese şi tatălui său faima în urmă cu 40 de ani. Edinho avea acelaşi potenţial ca tatăl lui, moştenit în codul genetic. Dar el a fost arestat în mai multe ocazii din cauza legăturii cu lumea drogurilor. Cum a fost prins Edinho în capcana acestei crude adicţii? E posibil să fi început din curiozitate. Sau poate că a avut pur şi simplu droguri prin preajmă sau nişte „prieteni” l-au ispitit. Ori poate a ales drogurile ca o cale de a „evada” din situaţii dureroase. Între timp, faptele au devenit obiceiuri fără ca el să-şi dea seama. Chiar dacă Edinho este încă fiul „regelui fotbalului”, forţa obiceiurilor sale a ajuns cel mai puternic lanţ al său.

Cum ar fi putut să se elibereze din strânsoarea acestor legături? Este interesant de observat că fiica Sionului din textul de astăzi primeşte porunca să-şi dezlege legăturile. Ea suferă din cauza sclaviei ei. Tatăl vrea să o vadă liberă. Face un apel insistent la ea să se trezească din letargie. El ar fi fericit să o susţină şi să o întărească, I-ar plăcea să o ştie în prezenţa Lui şi chiar o încurajează şi o asigură din nou de acest lucru, dar nimeni altcineva în afară de ea nu poate decide să rupă obiceiurile care o ţin înlănţuită. „Trezeşte-te!” – îi spune El – „Fii trează, decide astăzi să curmi legătura acestor lanţuri! Dar mai e ceva ce ai de făcut: îndepărtează elementele care te ţin legată şi adormită. Scutură ţărâna anturajului tău. Ridică-te!” Iată o poruncă ce rezonează cu atâta forţă! Obiceiurile sunt strâns legate de sănătatea noastră fizică, mintală şi morală. Pentru a fi complet sănătoşi, avem datoria fundamentală de a şti ce anume ne ţine înlănţuiţi sau ar putea duce în cele din urmă la distrugerea noastră.

Ce poţi spune despre tine? Ai identificat obiceiul care te ţine în robie? Indiferent de natura lanţurilor tale, hotărăşte-te astăzi să rupi lanţurile anturajului şi trecutului tău. Numai când îţi vei recăpăta puterea voinţei şi a autocontrolului vei avea un real progres (Divina vindecare, pp. 129, 130). Porunca este: Ridică-te! Dezleagă-ţi legăturile de la gât! Adu-ţi aminte că eşti fiului Regelui ceresc şi, spre deosebire de regele fotbalului, acest Suveran e atotputernic şi gata să te ajute îndată ce îl chemi.

Julian Melgosa și Laura Fidanza
Julian Melgosa și Laura Fidanza
Aceste meditaţii zilnice sunt pe teme care îţi pot consolida stima de sine şi relaţiile de familie, dar te pot şi ajuta să-ţi cristalizezi valorile. Mai mult, aceste mesaje te vor sprijini în lupta cu anxietatea sau cu depresia, trăind cu certitudinea salvării prin harul lui Dumnezeu. Autorii sunt doi psihologi creştini cu experienţă, care oferă citate şi promisiuni biblice adecvate pentru îngrijorările şi durerile cotidiene, ce pot fi diminuate prin influenţa divină a Sfintelor Scripturi.

Primește în fiecare zi pe Telegram devoționalul preferat. Citește mai multe aici.

Ascultă podcastul Devoționale Audio

Publicate astăzi

Versetul zilei

Urmărește Devoționalul Video

Articolul precedent
Articolul următor