Pune-ţi un cuţit în gât dacă eşti prea lacom. – Proverbele 23:2
Adam Richman este o figură emblematică a televiziunii americane. Cunoscut ca realizator al programului Man vs Food (Om contra mâncare), pe Travel Channel, el a avut de-a face ani de zile cu platouri uriaşe de cartofi prăjiţi, burgeri şi îngheţată, pe care le înfuleca fără nicio ezitare. După ce a consumat un număr enorm de calorii timp de patru ani de apariţii la televiziune, Richman şi-a anunţat retragerea pe motive de sănătate. De atunci, un nou stil de viaţă bazat pe aportul regulat de hrană sănătoasă şi exerciţii a devenit important pentru refacerea treptată a bunăstării sale fizice. Înainte de această schimbare a obiceiurilor culinare, Richman declarase în revista People – conform The Huffington Post – că i se oferise „cel mai mare şi mai bogat meniu şi ar fi fost frumos să îl refuz”.
Refuzarea practicilor dăunătoare este benefică. Şi refuzarea exceselor de alimente sănătoase este benefică. Moderaţia este necesară în alimentaţie chiar şi când este vorba de hrană sănătoasă. Dar cum să nu te mai gândeşti la mâncare după ce ai refuzat ceva?
Ca strategie psihoterapeutică, unii terapeuţi propun recurgerea la activităţi care distrag atenţia, cum ar fi ieşitul la plimbare sau făcutul ordinii şi curăţeniei. Alţii recomandă ca cel în cauză să-şi propună o serie de activităţi zilnice în funcţie de gradul lor de prioritate, pentru a se concentra asupra lor, nu asupra mâncării. Alţii au venit cu ideea identificării unei persoane în nevoie şi apoi ajutorarea ei. „în mod frecvent, dacă te opreşti şi faci un pas înapoi, îndepărtându-te de tine şi apropiindu-te de alţii, problemele dispar în cele mai multe cazuri” – este sugestia faimosului neurolog şi psihiatru austriac Victor Frankl.
Multe persoane nu reuşesc să-şi controleze pofta de mâncare pentru că o folosesc drept cale de a-şi exprima sentimentele. Dacă sunt îngrijoraţi, mănâncă peste măsură. Dacă au o durere, nu mai mănâncă deloc. La fel cum procedează şi alcoolicii sau dependenţii de droguri, unii mănâncă pentru a fugi de sentimente şi temeri. Pentru aceşti oameni, limitarea alimentaţiei înseamnă limitarea propriilor emoţii. Creatorul nostru, care ne cunoaşte ca şi când n-ar mai exista nimeni altcineva pentru care să-Şi fi dat viaţa Fiul Său preaiubit, vrea să ne aducem toate poverile înaintea Lui şi să ne exprimăm liberi sentimentele – fie ele bucurii, supărări sau temeri (Calea către Hristos, p. 100).
Biblia ne sfătuieşte să ne abţinem de la orice lucru dăunător şi să consumăm înţelept tot ce este sănătos, amintindu-ne cuvintele apostolului Pavel: „Pot totul în Hristos, care mă întăreşte” (Filipeni 4:13).