Articolul precedentIubire necondiționată
  Articolul următorLivrare întârziată

  E bine să spui „Nu!”

  Pune-ţi un cuţit în gât dacă eşti prea lacom. – Proverbele 23:2

  Adam Richman este o figură emblematică a televiziunii americane. Cunoscut ca realizator al programului Man vs Food (Om contra mâncare), pe Travel Channel, el a avut de-a face ani de zile cu platouri uriaşe de cartofi prăjiţi, burgeri şi îngheţată, pe care le înfuleca fără nicio ezitare. După ce a consumat un număr enorm de calorii timp de patru ani de apariţii la televiziune, Richman şi-a anunţat retragerea pe motive de sănătate. De atunci, un nou stil de viaţă bazat pe aportul regulat de hrană sănătoasă şi exerciţii a devenit important pentru refacerea treptată a bunăstării sale fizice. Înainte de această schimbare a obiceiurilor culinare, Richman declarase în revista People – conform The Huffington Post – că i se oferise „cel mai mare şi mai bogat meniu şi ar fi fost frumos să îl refuz”.

  Refuzarea practicilor dăunătoare este benefică. Şi refuzarea exceselor de alimente sănătoase este benefică. Moderaţia este necesară în alimentaţie chiar şi când este vorba de hrană sănătoasă. Dar cum să nu te mai gândeşti la mâncare după ce ai refuzat ceva?

  Ca strategie psihoterapeutică, unii terapeuţi propun recurgerea la activităţi care distrag atenţia, cum ar fi ieşitul la plimbare sau făcutul ordinii şi curăţeniei. Alţii recomandă ca cel în cauză să-şi propună o serie de activităţi zilnice în funcţie de gradul lor de prioritate, pentru a se concentra asupra lor, nu asupra mâncării. Alţii au venit cu ideea identificării unei persoane în nevoie şi apoi ajutorarea ei. „în mod frecvent, dacă te opreşti şi faci un pas înapoi, îndepărtându-te de tine şi apropiindu-te de alţii, problemele dispar în cele mai multe cazuri” – este sugestia faimosului neurolog şi psihiatru austriac Victor Frankl.

  Multe persoane nu reuşesc să-şi controleze pofta de mâncare pentru că o folosesc drept cale de a-şi exprima sentimentele. Dacă sunt îngrijoraţi, mănâncă peste măsură. Dacă au o durere, nu mai mănâncă deloc. La fel cum procedează şi alcoolicii sau dependenţii de droguri, unii mănâncă pentru a fugi de sentimente şi temeri. Pentru aceşti oameni, limitarea alimentaţiei înseamnă limitarea propriilor emoţii. Creatorul nostru, care ne cunoaşte ca şi când n-ar mai exista nimeni altcineva pentru care să-Şi fi dat viaţa Fiul Său preaiubit, vrea să ne aducem toate poverile înaintea Lui şi să ne exprimăm liberi sentimentele – fie ele bucurii, supărări sau temeri (Calea către Hristos, p. 100).

  Biblia ne sfătuieşte să ne abţinem de la orice lucru dăunător şi să consumăm înţelept tot ce este sănătos, amintindu-ne cuvintele apostolului Pavel: „Pot totul în Hristos, care mă întăreşte” (Filipeni 4:13).

  Julian Melgosa și Laura Fidanza
  Aceste meditaţii zilnice sunt pe teme care îţi pot consolida stima de sine şi relaţiile de familie, dar te pot şi ajuta să-ţi cristalizezi valorile. Mai mult, aceste mesaje te vor sprijini în lupta cu anxietatea sau cu depresia, trăind cu certitudinea salvării prin harul lui Dumnezeu. Autorii sunt doi psihologi creştini cu experienţă, care oferă citate şi promisiuni biblice adecvate pentru îngrijorările şi durerile cotidiene, ce pot fi diminuate prin influenţa divină a Sfintelor Scripturi.

  Din aceeași categorie

  Bună dimineața, ultimă zi a anului!

  Și am auzit un glas tare, care ieșea din scaunul de domnie, și zicea: „Iată...

  Înainte de ora 12

  În curând, ceasul va bate ora 12, ultima bătaie din acest an. Acum e momentul să iei decizii corecte și înțelepte. Acum e momentul să lași în urmă toate falsurile și toate măștile. Acum trebuie să iei decizia de a fi ceea ce poți fi cu adevărat; onorează statutul tău. Încheie acest an cu hotărârea de a nu te mai rușina vreodată cu Dumnezeu și cu credința ta!

  Un curcubeu pe cer

  Dumnezeu nu ne ajută numai atunci când ne confruntăm cu probleme majore, ci Îi pasă și de lucrurile mici care ne preocupă. Același Dumnezeu care a pus curcubeul pe cer găsește plăcere în a ne reaminti că Lui Îi pasă, că făgăduințele Lui sunt statornice și că El ne oferă speranță și un viitor minunat.

  O mie de căi de a sluji

  Nu uita că: „Sunt felurite daruri, dar este acelaşi Duh; sunt felurite slujbe, dar este acelaşi Domn; sunt felurite lucrări, dar este acelaşi Dumnezeu, care lucrează totul în toţi. Şi fiecăruia i se dă arătarea Duhului spre folosul altora”. Fie ca astăzi să-i ajuţi pe alţii prin darul pe care ţi l-a dat Dumnezeu!

  Publicate astăzi

  Picaj

  Abuzezi de darul lui Dumnezeu de fiecare dată când lași pe oricine altcineva sau orice altceva în afară de Dumnezeu să te controleze.

  Un ucenic al lui Isus

  Matei a luat hotărârea pentru el, dar ce vom face noi când Isus ne atinge inima cu dragostea și mila Sa și spune: „Urmează-Mă”?

  Sfânt al lui Israel

  Conducătorii evrei nu L-au iubit pe Dumnezeu, de aceea s-au despărțit de El și I-au respins toate propunerile de soluționare corectă. Domnul Hristos, Preaiubitul lui Dumnezeu, a venit să revendice drepturile Proprietarului viei, dar gospodarii L-au tratat cu un dispreț evident. GÂNDESC MAI DEPARTE Când am încercat să înăbuș vocea lui Isus pentru că mustra un anumit păcat preferat din viața mea? Există vreo diferență între mine și mulțimea care striga: „Răstignește-L”?

  A lélek kardja

  „Az idvesség sisakját is fölvegyétek, és a Léleknek kardját, amely az Isten beszéde." Ef 6:17Isten...

  Rugaciunea

  ”Rugați-vă neîncetat” 1 Tesaloniceni 5. 17Rugăciunea este ca escaladatul munților. Munții... masivi, impunători, frumoși. În vechime,...