O alimentaţie sănătoasă

Nu este altă fericire pentru om decât să mănânce şi să bea şi să-şi înveselească sufletul cu ce este bun din agoniseala lui! Dar am văzut că şi aceasta vine din mâna lui Dumnezeu. – Eclesiastul 2:24

Pornind de la datele epidemiologice ale populaţiilor cu o rată crescută de longevitate, unii cercetători susţin că persoanele care consumă o cantitate mai mică de hrană, dar îşi asigură necesarul de vitamine, minerale şi alte elemente nutritive esenţiale îşi îmbunătăţesc starea de sănătate, amână debutul bolilor degenerative şi îşi prelungesc viaţa cu până la 10 ani. Se pare că ingestia redusă de hrană este asociată cu o sănătate mai bună. Dar există şi persoane care îşi reduc aportul de hrană şi se limitează la câteva produse sau ingrediente, pe care le consumă în cantităţi precise, indiferent de tipul de constituţie fizică. În acest caz, aportul redus de hrană, în loc să îmbunătăţească sănătatea, duce la deteriorare, deoarece este o alimentaţie inadecvată pentru corp.

Nu toţi oamenii se pot hrăni în acelaşi fel. Nevoile nutritive variază semnificativ în funcţie de vârstă, activităţi zilnice, sănătate individuală şi preferinţe.

Una dintre mâncărurile mele (L) preferate este tortilla mexicană (chiar dacă nu o pregătesc exact aşa cum se pregăteşte în Mexic). Eu o fac din faină, apă, ulei şi sare şi ca umplutură pun un amestec de roşii tocate, frunze de salată, avocado, porumb dulce, brânză ricotta, fasole, ceapă şi felii de ou fiert. Fiecare pune ingredientele care îi plac. Nu avem întotdeauna toate ingredientele şi nu toţi le consumă pe toate, ceea ce îmi place cel mai mult: fiecare îşi prepară tortilla lui cu ceea ce e mai bun şi mai sănătos pentru el.

Pentru alegerea, pregătirea şi gătirea hranei e nevoie de cunoştinţe şi dedicare. „Noi suntem ceea ce mâncăm”, a spus Hipocrate, ceea ce ne face să ne gândim la ce şi cum mâncăm. Este hrana ta sănătoasă? Este nutritivă? Este simplă? Este gustoasă? Aceste întrebări ne pot ajuta atunci când ne pregătim hrana. Mâncarea simplă, bună şi de calitate nutritivă, pregătită în mod plăcut reprezintă unul dintre principiile unei alimentaţii sănătoase.

Textul biblic de astăzi ne aduce aminte că „nu este altă fericire pentru om decât să mănânce şi să bea şi să-şi înveselească sufletul cu ce este bun din agoniseala lui. Dar am văzut că şi aceasta vine din mâna lui Dumnezeu.” În acest caz, este bine să nu uităm că fie că mâncăm, fie că bem, fie că facem altceva, să facem totul „pentru slava lui Dumnezeu” (1 Corinteni 10:31).

Julian Melgosa și Laura Fidanza
Julian Melgosa și Laura Fidanza
Aceste meditaţii zilnice sunt pe teme care îţi pot consolida stima de sine şi relaţiile de familie, dar te pot şi ajuta să-ţi cristalizezi valorile. Mai mult, aceste mesaje te vor sprijini în lupta cu anxietatea sau cu depresia, trăind cu certitudinea salvării prin harul lui Dumnezeu. Autorii sunt doi psihologi creştini cu experienţă, care oferă citate şi promisiuni biblice adecvate pentru îngrijorările şi durerile cotidiene, ce pot fi diminuate prin influenţa divină a Sfintelor Scripturi.

Primește în fiecare zi pe Telegram devoționalul preferat. Citește mai multe aici.

Ascultă podcastul Devoționale Audio

Publicate astăzi

Versetul zilei

Urmărește Devoționalul Video

Articolul precedent
Articolul următor