Karoshi

  Şase zile să lucraţi, dar ziua a şaptea să vă fie sfântă; acesta este Sabatul, ziua de odihnă închinată Domnului. Cine va face o lucrare în ziua aceea să fie pedepsit cu moartea. – Exodul 35:2

  Un tânăr de 29 de ani, muncitor în departamentul de ambalare al unui mare ziar japonez, a murit subit la locul de muncă în urma unui atac de cord. Acest incident din 1969 a fost atribuit epuizării – fizice şi psihice – din cauza muncii suprasolicitante din timpul ultimei luni din viaţa sa. Acesta a fost primul caz de karoshi, care, în limba japoneză, înseamnă „moarte de prea multă muncă” şi descrie decesul în urma unui atac cerebral sau de inimă fatal, ce li se poate întâmpla oamenilor care muncesc mai mult de 80 de ore suplimentare pe lună.

  Auzim cu toţii spunându-se că „munca este sănătoasă”, dar oare cu cât mai multă muncă înseamnă cu atât mai multă sănătate? într-o societate unde producţia şi eficienţa sunt foarte preţuite, oamenii care muncesc mult sunt în general admiraţi. Totuşi epuizarea produsă de stresul cronic ocupaţional este foarte strâns legată de probleme de sănătate. Tensiunea, presiunea şi anxietatea care caracterizează uneori munca pot duce la probleme fizice, cum ar fi gastrite, tensiune musculară, spasme, dureri de cap, lipsă de energie şi insomnie, printre altele, iar în condiţii extreme, se pot termina cu karoshi. Pe scurt, munca peste măsură ne poate distruge sănătatea şi viaţa.

  Pentru a ne proteja de acest exces periculos în muncă, avem nevoie mai întâi să aplicăm principiul moderaţiei. Dacă munca este făcută intr-un mod responsabil pe timpul zilei, atunci putem petrece timp cu cei dragi, iar orele nopţii vor fi folosite pentru odihnă. Avem nevoie zilnic de 6-8 ore de somn, într-un loc întunecos şi plăcut, în prima parte a nopţii. Astfel, putem stimula secreţia de melatonină, un hormon natural care ne ajută să avem un somn odihnitor ce ne fereşte de dureri de cap, depresie şi oboseală cronică şi de asemenea diminuează riscul multiplelor boli asociate cu îmbătrânirea.

  Pe de altă parte, în textul biblic de astăzi, Dumnezeu dă o poruncă referitoare la munca şi la odihna săptămânală. „Şase zile să lucraţi, dar ziua a şaptea să vă fie sfântă; acesta este Sabatul, ziua de odihnă închinată Domnului.” Îţi poţi imagina o zi de deconectare de la tensiunea muncii, în care să-ţi înalţi rugăciunile către Dumnezeu şi să asculţi vocea Lui, fără să ai alte griji? O zi în care să te bucuri cu cei dragi, asigurat că toate treburile sunt în mâna Creatorului tău? Caută să-ţi organizezi timpul în acord cu instrucţiunile lui Dumnezeu. Mai mult ca sigur, vei primi o mare binecuvântare fizică, mintală, socială şi spirituală.

  Julian Melgosa și Laura Fidanza
  Aceste meditaţii zilnice sunt pe teme care îţi pot consolida stima de sine şi relaţiile de familie, dar te pot şi ajuta să-ţi cristalizezi valorile. Mai mult, aceste mesaje te vor sprijini în lupta cu anxietatea sau cu depresia, trăind cu certitudinea salvării prin harul lui Dumnezeu. Autorii sunt doi psihologi creştini cu experienţă, care oferă citate şi promisiuni biblice adecvate pentru îngrijorările şi durerile cotidiene, ce pot fi diminuate prin influenţa divină a Sfintelor Scripturi.

  Din aceeași categorie

  Bună dimineața, ultimă zi a anului!

  Și am auzit un glas tare, care ieșea din scaunul de domnie, și zicea: „Iată...

  Înainte de ora 12

  În curând, ceasul va bate ora 12, ultima bătaie din acest an. Acum e momentul să iei decizii corecte și înțelepte. Acum e momentul să lași în urmă toate falsurile și toate măștile. Acum trebuie să iei decizia de a fi ceea ce poți fi cu adevărat; onorează statutul tău. Încheie acest an cu hotărârea de a nu te mai rușina vreodată cu Dumnezeu și cu credința ta!

  Un curcubeu pe cer

  Dumnezeu nu ne ajută numai atunci când ne confruntăm cu probleme majore, ci Îi pasă și de lucrurile mici care ne preocupă. Același Dumnezeu care a pus curcubeul pe cer găsește plăcere în a ne reaminti că Lui Îi pasă, că făgăduințele Lui sunt statornice și că El ne oferă speranță și un viitor minunat.

  O mie de căi de a sluji

  Nu uita că: „Sunt felurite daruri, dar este acelaşi Duh; sunt felurite slujbe, dar este acelaşi Domn; sunt felurite lucrări, dar este acelaşi Dumnezeu, care lucrează totul în toţi. Şi fiecăruia i se dă arătarea Duhului spre folosul altora”. Fie ca astăzi să-i ajuţi pe alţii prin darul pe care ţi l-a dat Dumnezeu!

  Publicate astăzi

  Ridică-te și mergi mai departe!

  Nu renunța niciodată la a-L urma pe Hristos pentru că ai căzut. Nu există creștin care să nu se fi împiedicat vreodată. Adevărații creștini sunt cei care se ridică și merg mai departe.

  De ce cântă păsările din colivie

  Poate în colivia acestei lumi este întuneric, dar eu încă am un cântec pe care trebuie să îl cânt și îl voi cânta. Sper ca acest lucru să te inspire fie să îți găsești vocea, fie să o eliberezi.

  Împărat al cerului

  Hristos a vorbit cu o putere care i-a zguduit pe oameni ca o furtună puternică. „Este scris: «Casa Mea se va chema o casă de rugăciune», dar voi ați făcut din ea o peșteră de tâlhari.” Glasul Lui a sunat ca o trâmbiță în Templu. GÂNDESC MAI DEPARTE Când am simțit și eu indignarea sfântă manifestată de Isus în Templu?

  A mennyei örökség

  „Romolhatatlan, szeplőtelen és hervadhatatlan örökségre, amely a mennyekben van fenntartva számunkra.” (1Pt 1:4)Krisztus éppen tanított,...

  Cine Ești ?

  Atunci i-au zis: „Dar cine ești? Ca să dăm un răspuns celor ce ne-au trimis....